Vi havde en drøm om at lave det her

14. 06. 2023

Tekst Freja Armstrong

Fotos Freja Armstrong og Chris Palmgren

Køreturen til Ballerup tog cirka 20 minutter og her mødte vi så presseansvarlig Dennis Fuller Møller ved indgangen til Københavns historisk marked, KHM. Vi fik os en snak om hele interessen i et historisk marked og hvordan det var blevet til.  

Hvornår kom I på tanken om, at der skulle være sådan et marked?   

Det startede for lige omkring tyve år siden hvor vi havde en drøm – vi havde nogle venner der lavede noget der hedder ”OMD” ovre på Fyn, men de lukkede så ned.

Og der drømte vi om at lave noget lignende. I 2007 lavet vi vores første marked i Valbyparken, hvor vi var hundrede/halvandenhundrede aktører og frivillige og små ottehundrede gæster. Det var privat og kostede os rigtig mange penge. Og så kiggede vi på hinanden og sagde, at skal vi gøre det igen og det syntes vi, nu hvor vi havde brugt alle de her penge. Og siden da er vi faktisk steget i besøgstal hvert år og vi forventer lige omkring 30-35000 mennesker i år.  

Hvor tror du interessen er, når en familie hiver en forlænget weekend ud for at være sammen med jer og klæde sig ud?  

Nu siger du klæde sig ud … vi går ikke med til at vi klæder os ud  – vi påklæder os vores viking – og middelalderånd. Det er en del af os at være vikinger eller middelalder. Dem der er her griber fat i en historisk fortælling.   

Hvor meget forberedelse kræver sådan et marked? 

I dagene op til pinsen har vi en stor gruppe af frivillige der kommer ind og hjælper. Men vi er meget styrede af vejret, så vælter det ned kan vi ikke lave så meget. Vi gør det det bare færre timer.   

Har du selv nogle hobbyer ifh. til hele det her?  

Jeg har selv i min yngre dage dyrket middelalderkampe med rigtige blankvåben og ringbrynjer og sådan forskellige ting.

På markedet kommer der også vikingekrigere og laver show og det jo en kampsport de dyrker.  Inden for middelalderkampe har vi jo en verdensmester der hedder Diana som simpelthen tog verdensmesterskabet med til Danmark. Som jeg plejer at sige til de drenge, hun kæmper sammen med, ja hun tog guldet, I fik kun bronche.  

De frivillige er en stor del af KHM, vi kunne ikke være dem foruden.

Ligesom de frivillige er aktørerne også vigtige, uden dem ville der ikke være noget underholdning på pladsen.

 

  I den anledning faldt vi i snak med Diana Dice Lofti, aktør og verdensmester i profight, som er kamp i fuld udrustning og med sværd. 

Tillykke med dit verdensmesterskab her i maj, har det altid ligget i kortene at du skulle være verdensmester?  

Nej det har bestemt ikke ligget i kortene jeg har altid dyrket kampsport på mange forskellige måder. Men jeg har altid været udfordret af, at jeg er bygget ret massivt mens det meste kampsport er baseret på at være meget hurtigt. Så det at finde en kampsport og udnytte min fysik på en helt anden måde, det har jo bare været vildt fantastisk. 

Hvad er det der gør, at du synes kampsport er interessant?  

ja men altså kampsport for mig er interessant fordi det kræver rigtig meget af ens mentale tilstand. Du går ind og har en aktiv sport imod andre folk, hvor hvis ikke du har respekten for andre mennesker og ikke er i stand til at forstå hvad er sker, så risikerer du at skade andre. Så det er rigtig vigtigt for mig, at du er i stand til hele tiden at kunne gøre det her. Men også kunne passe på andre i det.  

Jeg så en video hvor du lammetæver en med et sværd. Kan du fortælle lidt om sikkerheden? 

Og det gør rigtig ondt at blive slået men vi går rigtig meget op i at få fat i nogle dygtige smede med stor forståelse for at få lavet alle de her ting, så vores udstyr er jo i tiptop stand. Og en ting er, at vi har rustning yderst og et paddingslag indenunder. Men helt inderst inde har vi moderne beskyttelse på for at være helt sikker på, ikke at komme rigtig til skade. Rigtig mange bruger rygskjold bl.a. Fra motorcross sport. Jeg bruger nogle skumveste som er udviklede til stuntmænd og sådan nogen ting. Når jeg har fuldt udstyr på, så er jeg lige 37 kilo tungere.   

Du brugte et sværd til konkurrencen. Er sværd dit fortrukne våben eller kan du også svinge rundt med en økse? 

Mit fortrukne våben er faktisk store tohånds-våben. Tohånds-økser er noget af det jeg syntes er sjovest at lege med. Det slår folk ud og kan smertepåvirke modstanderen rigtig rigtig meget.

Dennis Fuller Møller, fortæller også, at fredagen bruges som en del af deres NGO-arbejde. Der inviterer de alle institutioner og skoler gratis derud. Og det er alt lige fra en almindelig folkeskole, til et handicaphjem til en flygtningelejr. De har plads til en ti-tolvtusind besøgende. I år har de haft lige omkring firetusind børn fra institutioner og de kommer fra hele landet.    

Vil du se mere…

Miklas kan flyve

Miklas kan flyve

Miklas trodser alle udfordringer fra landjord til skyerne. Han har både autisme, OCD og ikke mindst flyskræk – alligevel har han selv fløjet et fly.

Glade reportere i Paris

Glade reportere i Paris

Larna O’Reilly og Tobias Qwist fra TV Glad ville gerne opleve PL på forreste række, så de tog på en uges ferie til den franske hovedstad.