Online-fællesskaber vs. offline-fællesskaber

3. 05. 2023

Af Magnus Schultz Pedersen 

Foto af Andrei Thustrup Pedersen

Casper Frisk og Matias Olsen har det tilfælles, at de begge har venskaber i den digitale verden.

Kan I beskrive jeres vigtigste online-forhold og hvad det betyder for jer? 

Casper: Mit vigtigste online-forhold er, at jeg sidder og snakker med mine YouTube-venner.

Det gør vi hver dag. Det kan være fra kl. 6 til omkring kl. 10 i hverdagen og meget længere i weekenden, hvor vi livestreamer og hygger os og så videre. Det betyder rigtig meget for mig, fordi nu snakker jeg ikke så meget med mennesker ude i den virkelige verden, så det giver mig ny energi at snakke med folk online.  

Matias: Det er at jeg har et bestemt antal venner, som jeg snakker med hver dag. Vi er en gruppe på 10-12 personer, som snakker sammen hver dag og spiller mange af de samme spil, og bare har det sjovt sammen. Og det betyder rigtig meget, fordi man skulle tro at online-venner ikke er lige så gode som venner i virkeligheden, men det er de.

 
Ved jeres online-venner at I har et handicap? 

Casper: De ved godt at jeg har ADD og siger nogle ting, som jeg ikke skulle sige, men det synes jeg selv at de accepterer rigtig godt. Det er dejligt at have nogle venner, som accepterer en for den man er. 

Matias: Ja, det ved de godt. Det snakker vi også nogle gange om, fordi nogle af de andre har også et handicap. En af dem har f.eks. autisme, og så får vi snakket lidt om det også.  

Hvad er det bedste ved at det foregår i den digitale verden? 

Casper: Det er at vi for det meste spiller computerspil sammen og kan sige nogle ting, som man måske ikke ville sige hvis man så dem i virkeligheden. Det giver en lidt større frihed.  

Matias: Det er jo at min hobby, det er at spille PlayStation og så har jeg lige nogen at dele den interesse med.  

Påvirker jeres digitale venskaber jeres venskaber ude i virkeligheden? 

Matias: Nej, fordi, der er mange af dem, jeg kender i virkeligheden som jeg også spiller med.  

Casper: Problemet med mig er, at jeg har det rigtig svært med venner i virkeligheden. Jeg har derfor ikke rigtig nogen, udover på arbejdet, for jeg snakker ikke med folk ansigt til ansigt. De fleste af mine venner er faktisk online.  

Har I mødt nogle af jeres online-venner i virkeligheden? 

Casper: Ja, 2-3 gange på et år, men ellers ikke, da de bor alt for langt væk fra mig.

Matias: Ja, jeg har mødt to af dem, en der hedder Mikkel og en der hedder Thomas. Det var stille og roligt og hyggeligt, men jeg har kun mødt dem én gang, indtil videre. 

Er jeres forhold anderledes når det foregår online, end når det foregår offline? 

Matias: Ja, vi snakker til hinanden på en anden måde når vi sidder overfor hinanden. Jeg var f.eks. lidt mere genert end når vi sad og spillede. Det er svært at forklare, men det var bare noget andet pludselig at stå overfor nogen, som man havde spillet sammen med online i så lang tid.  

Casper: Det kan jeg godt nikke genkendende til. Når jeg er sammen med en som hedder Lasse, online, så kan vi godt fyre nogle jokes af om hinanden, og det gør man ikke når man er sammen i virkeligheden. Så der sker noget oppe i hjernen i de situationer. 

Hvad er bedst? Venner og fællesskaber i den virkelige verden eller venner og fællesskaber i den digitale verden? 

Matias: Jeg kan godt lide begge ting. Det er to forskellige slags venner. Venner i virkeligheden, det er nogle man kan have det sjovt med på andre måder end med venner, du sidder og spiller med. Så jeg vil sige, at det er lige godt på hver sin måde. 

Casper: Jeg bruger online-verdenen rigtig meget, fordi jeg har så mange problemer med offline-verdenen. Så jeg vil sige, at vennerne online er vigtigere for mig, men det er det nok ikke for andre mennesker. Så det er et svært spørgsmål, synes jeg. 

Mere om livet i online-verden læse here:

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…