‘Undskyld vi er her’-demo: Mød demonstranterne på Christiansborg Slotsplads

21. 10. 2024

Af Jonas Koch
Foto: Jonas Koch

I maj 2024 havde bevægelsen ‘Undskyld vi er her’ med Casper Eric og Monica Lylloff i spidsen, fyldt Christiansborg Slotsplads med mennesker, der ønskede at sige fra på vegne af samfundets sårbare.

‘Undskyld vi er her’ opstod i efteråret 2023, i kølvandet på finansminister Nikolaj Wammens erklæring om, at det specialiserede socialområde koster samfundet dyrt. Bevægelsen afholdt en vellykket demonstration lige mellem Christiansborg og den delvist nedbrændte børs, som demonstranterne nok vil mene, er lige så nedbrændt som handicappolitikken. Denne onsdag satte demonstranterne netop fokus på den førte handicappolitik. Ifølge arbejederen.dk mødte omkring 5.000 mennesker op for at støtte landets udsatte mennesker. Her kan du møde nogle af demonstranterne.

Rikke Østfeldt-Witt, 38 år, hjemmegående pædagog, og Maria Nielsen, 45 år, operatør

Maria, som selv har aspergers og ADHD ligesom begge hendes børn, forklarer:

“Jeg er her for at vise, at vi eksisterer, og det, der foregår på handicapområdet, er fuldstændig uacceptabelt,” fortæller hun.

Rikke tilføjer: “Vi har lige undskyldt til pigerne fra Sprogø og Godhavnsdrengene. Hvem skal undskylde for det her? Vi skal forestille at have et velfærdssamfund, men det her har intet med velfærd at gøre. Det er mishandling af mennesker, der ikke kan forsvare sig selv, og det skal stoppes.”

Maria afslutter med at kritisere den kommunale forskelsbehandling, som hun har oplevet: “Jeg ville ønske, at handicapområdet ikke lå ved kommunerne. De kan hverken håndtere eller prioritere det, og der er en skævvridning af muligheder fra kommune til kommune. Vi er selv flyttet fra Lolland Kommune til Københavns Kommune, som har flere ressourcer for at sikre vores børns fremtid og udviklingsmuligheder.”

Leonora Nielsen, 13 år, elev på Skolen i Charlottegården

“Jeg er mødt op, fordi det ikke er fair, at vi ikke får rettigheder ligesom andre. “I have rights” (“jeg har rettigheder” red.) skrev jeg på slotspladsen. Jeg vil gerne have, at mennesker faktisk kan se os. Og der er faktisk nogen, der kommer her og viser det. Jeg synes, politikerne ignorerer os. Hvis de skulle gøre noget for mig, kunne det være at skaffe flere lærere og at flere kunne få stillet en diagnose, så man nemmere bliver set,” fortæller Leonora.

Nichell Mogensen, 30 år, klassementor

“Jeg er til demonstration i dag, fordi det er vigtigt at sætte fokus på rammeaftalen og de vilkår, vi begynder at bevæge os mod. Vi er bare blevet et nummer i rækken og ikke et menneske bag nummeret. Det er udelukkende økonomi, der ligger i første række. Det burde være omvendt,” fortæller Nichell.

Samtidig er hun imponeret over opbakningen på slotspladsen: “Jeg synes, det er stort, at der møder så mange op, og vi kan bakke op om hinanden, på trods af forskellige handicap. Så håber jeg, at vores minister tænker sig om en ekstra gang.”

På dagen blev der holdt flere taler fra bl.a. Caspar Eric og Monica Lylloff og flere organisationer. Musikerne Katinka og Peter Sommer støttede op om dagens budskab med en sang eller to.

Astrid Christensen, 42 år, servicearbejder

“Jeg synes, det er fedt, at folk gider støtte op om, at folk med særlige behov og handikap skal have bedre forhold, men jeg tror ikke, demonstrationen gør en kæmpe forskel. Der er så meget i medierne om, at folk er farlige, hvis de har en psykisk diagnose. Jeg oplever, at samfundet ser rigtig negativt på det. Desværre,” siger Astrid.

Mogens Mathiesen, 75 år, frivillig i Foreningsfællesskabet Ligeværd

“Det kan ikke betale sig at spare. Vi er meget bange for, at kommunerne selv skal få lov til at vurdere og ikke giver den nødvendige støtte til de voksne og unge med særlige behov. Politikere er forskellige, og det skal vi lære at forstå. Det handler om at kende politikerne og vide, hvem der støtter de svageste. Det er jo meget forskelligt, hvordan de ser på området. Nu har vi set Enhedslisten og SF være aktive, og dermed siger de jo, at det gælder om fællesskabet og de svageste. Men vi har også partier, der siger det modsatte. Det er meget, meget sørgeligt,” siger Mogens.

Er de handicappedes frihed og rettigheder gået ned med flaget? Vi for se i fremtiden!

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…