Mine fem yndlingsjulefilm

13. 12. 2023

Af David Frantsen   
Foto af Matias Olsen 

Julen kan i vore dage ikke nydes uden hverken musik eller film til! Der er gennem tiden blevet lavet den ene vidunderlige julefilm efter den anden! ”Last Christmas” fra 2019 og ”Polarekspressen” fra 2005 er blot nogle få i den store perlerække af julemagi på det store lærred.  

Nu vil jeg nævne de fem julefilm, jeg personligt synes er de bedste! 

The Christmas Chronicles

I 2017 udsendte Netflix fortællingen ”The Christmas Chronicles” med Kurt Russell i hovedrollen som Julemanden. Julemanden kender i denne film alle mennesker ud og ind, og han er træt af hele tiden at blive afbilledet som en, der er overvægtig.  

Og så er Julemanden i stand til at læse alle mennesker og finde deres dybeste sorger og største glæder. Samtidig giver Kurt Russell nok det mest sympatiske portræt, som der nogensinde er givet af nissefar. Så ”The Christmas Chronicles” er virkelig en film, som gør skindet på gåsen dobbelt så sprødt og lækkert.  

All I Want For Christmas

Min yndlingsjulefilm over dem alle!!! Denne film, som er fra mit fødeår 1991, er desværre røget i glemmebogen, og det er en skam. Så nu håber jeg, at den får en ny chance!  

”All I Want for Christmas” handler om de to søskende Ethan og Hallie, som gerne vil bringe deres fraskilte forældre sammen igen, og samtidig har de den mest nævenyttige og øretæveindbydende stedfar, Tony.  

Dette underbare tilløbsstykke af en julefilm er min favorit, fordi at der er julestemning hele vejen fra først til sidst, og den kærlighed, som Hallie har til sin kælemus Snowball, går lige i hjertet, for mus kan faktisk være nogle spændende og lærerige kæledyr for børn, forudsagt at der ej i forvejen er en kat, eller hund i huset. 

Tro mig, denne film får virkelig træets grønne top til at stråle med den største juleglans.  

Mickey fejrer jul med alle sine venner

I år 1999 udsendte Disney en film direkte til video og DVD med navnet “Mickey fejrer jul med alle sine venner”. Denne video så min lillebror og jeg om og om igen, da vi var små.  

Det er en sammensætning af tre kortfilm, hvor Anders And, Fedtmule og Mickey Mouse hver især skal løse deres julekonflikter, og det bliver formidlet på så magisk vis, at både børn og voksne vil danse i kærlig krans, når de beskuer dette oversete mesterværk.  

Især filmens slutningen får mig til at græde julekrystaller af glæde hver gang. 

Et fandens juleeventyr

På denne liste er også en ganske mærkelig julefilm. Og det er på den gode måde, når det gælder den finske julefilm “Rare Exports: A Christmas Tale”, som på dansk hedder “Et fandens juleeventyr”.  

Denne julegyser handler om, at Julemanden (eller Joulupukki, som han hedder på finsk) bestemt ikke altid har været den kærlige og biskoplignende hyggeonkel, som han kendes som i dag.  

Nej, julenissen har skam også pisket, kidnappet og straffet uartige børn, så hvis du spolerer julefreden, så tag et kig på denne fortælling, der kan købes eller lejes på Blockbuster og Apple TV. 

Det er også vidunderligt at høre det finske sprog, da klangen i dette tungemål er honning for mine ører.

Bamses Jul

På DR Bonanza kan man se en anden julesaga, der kom ud i mit fødeår. Dette fortryllende juleafsnit med Bamse er produceret af DR, men er ikke at forveksle med julekalenderen ”Bamses Julerejse” fra 1997. 

Denne her fortælling er “bare” et enkelt afsnit, men et meget fortryllende og yderst pædagogisk ét. 

Der er dog ét punkt, hvor jeg den dag i dag kan blive irritabel over afsnittet. 
Da jeg var lille, kunne jeg ikke nemlig fordrage, hvis andre hed det samme som mig. Det tror jeg også, at andre børn kender, altså det der med at så møder man tilfældigvis én med samme navn, og så spærrer alle øjnene op og siger:  

“Nej, han hedder også Daaavidd!!” Så når Bamse, Luna og Aske i “Bamses jul” synger “Barn Jesus i en krybbe lå”, så skulle lille mig altid hen og banke på fjernsynet, når de nåede til “Et barn er født i Davids stad”. 

Som voksen går jeg ikke hen og banker på fjernsynet, men den samme følelse rammer mig stadig. 

Bortset fra dét er det en meget beroligende film.

“Bamses jul” er fyldt med julehygge, og sidste år da jeg blev syg med stress, så jeg den for første gang i 25 år, og den rørte mig så meget. Så hvis du har en periode med stress eller angst, så kan det rent faktisk hjælpe at se en udsendelse, fra du var barn, for det har virkelig en helende kraft.  

Muppets juleeventyr

I 1992 samarbejdede Disney med Jim Henson Studios, som de senere købte Muppets af, om at lave en fuldstændig brillant udgave af Charles Dickens “Et juleeventyr”. Denne udgave er så bare med de elskelige og helt fantastiske Muppets-figurer.  

Michael Kane spillede hovedrollen som Ebenezer Scrooge, og han stråler som den klareste stjerne over Betlehem i den rolle. For Kane gjorde nemlig det under optagelserne, at han spillede overfor Kermit, Gonzo og de andre Muppet-figurer, som om de var ægte mennesker.  

I øvrigt matcher Kermit og Kane virkelig hinanden som Jesus og Apostlen Peter. 90´er børn som mig vil nok helst foretrække at se den på dansk, for Kjeld Nørgaard er fremragende som Scrooge, og især sangen “Dér går Mister Humbug! Mister “uden skam!” kan jeg høre igen og igen.  

Ingen jul uden Muppets! “Muppets juleventyr” kan i øvrigt streames på Disney Plus.  

Julen er hjerternes fest, men det er også alle menneskers fest. Og med mangfoldigheden, skal vi også omfavne de kendte og mindre kendte julefortællinger.  

Og husk nu, at julens budskab er kærlighed! Så alt kærlighed til dig, uanset hvilken religion eller nationalitet du tilhører!  

Rigtig glædelig jul! 

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Mit liv med epilepsi som indlægsseddel

Mit liv med epilepsi som indlægsseddel

I 44 år har epilepsi været en del af Niels Dahls liv. I denne klumme har han kogt de mange år ned til én indlægsseddel, der beskriver, hvordan et liv med epilepsi kan se ud.

En dag i mit hoved

En dag i mit hoved

Der er et mylder af tanker i Sumer Mansoors hoved, og det er ofte de dårlige tanker, der kommer foran de gode. Det sætter hun ord på i dette digt.