Klassikere, du skal læse i påskeferien

27. 03. 2024

Tekst af Mathias Thing Nielsen
Fotos: Matias Olsen

Nu har vi endegyldigt sagt farvel til julen, hvis man da ikke skal tro på den gamle julesang om, at “…….julen varer lige til påske”. Kalenderen siger marts måned, og påsken står for døren med et sandt inferno af påskefrokoster, påskebryg med mere.

I dette format vil jeg vil fremover i tiden omkring det spæde forår introducere en ny udgave af de traditionelle boganbefalinger, hvor serveretten denne gang er givet til klassikerne. Her menes de bøger, vi alle sammen kender, men som vi af én eller anden grund aldrig får læst.

Så jeg håber, at du med denne liste og nogle hyggelige påskedage i sigte, ser dit snit til at få læst nogle klassikere, som går fint i spænd med påskebryggen.

Harry Potter-serien: Jeg er ikke alene om at føle mig lidt skæv 

Forfatter: J.K. Rowling
Oversat af Hannah Lützen
Forlag: Gyldendal
Findes som lydbøger, E-bøger og punktbøger

Jeg har taget J.K. Rowlings syv bøger om den unge troldmand Harry Potter med på min liste, ikke alene fordi de er klassikere, men også fordi de med fordel kan læses af mennesker med handicap, da netop emner som inklusion og mangfoldighed bliver sat i fokus.

Selvom det næsten er tredive år siden, at den første Harry Potter-bog udkom, er de syv bøger i dén grad stadig aktuelle, da emner som racisme, mobning, fordomme, og de psykologiske mekanismer bag disse, udforskes og udstilles godt og grundigt gennem serien.

Selv har jeg læst bøgerne et utal af gange, og det er eventyret; det lille drys magi i hverdagen, der drager. Selv havde jeg det meget svært som barn og kan tydeligt huske den enorme grad af identifikation, jeg også dengang havde med hovedpersonen, Harry Potter. Det havde jeg nok, fordi jeg selv følte mig lidt skæv og udenfor. Derfor var det utroligt givende at opdage, at jeg ikke var den eneste, der havde det sådan.

I det hele taget synes jeg, at bøgerne er fænomenale til at portrættere kampen mellem det gode og det onde, men er samtidig også et godt spejl på vores tilværelse i al almindelighed.

Lydbogsudgaverne er udgivet af henholdsvis Gyldendal og Danmarks Blindebibliotek og er indlæst af Henrik Emmer, Torben Sekov, Peter Krag, Mikkel Schou og Janek Lesniak.

Stumt vidne: En hovedperson med hang til faste rammer og forudsigelighed

Forfatter: Agatha Christie
Oversat af Poul Ib Liebe
Forlag: Forum, 1976

Agatha Christie får også ordet med bogen Stumt vidne med den fransktalende belgiske detektiv Hercule Poirot i hovedrollen. Den vil især være velegnet, hvis du er til hyggelige kriminalromaner uden for meget blod, og hvor det er mysteriet fremfor de store samfundskritiske vinkler, der er i fokus. En sand hyggekrimi.

Detektiven, Hercule Poirot, har en personlighed, som i dag ville have bevirket, at han var blevet diagnosticeret med Aspergers syndrom. Personligt synes jeg selv, det er ganske morsomt at læse beskrivelserne af hans hang til faste rammer og forudsigelighed, da jeg kan genkende mig selv meget i det.

Handlingen sættes i gang allerede i bogens indledende kapitler, da en rig ældre dame dør. Arven tilfalder på mystisk vis hendes selskabsdame, som pludselig ejer hendes hjem. Hvem mon er den skyldige? Er det virkelig selskabsdamen, eller er det én af den ældre dames allernærmeste? Man er aldrig sikker på, hvem der i sidste ende er den skyldige – heller ikke denne gang! Så er du til te og små, men ufarlige bloddråber, så er Stumt vidne noget for dig!

Agatha Christie skriver enkelt og letforståeligt, men alligevel er hendes bøger fængslende. Krimiens karakterer er i antal så overskuelige, så man kan lære dem hurtigt og godt at kende.  

Bogen er indlæst, som lydbog på Statens Bibliotek for Blinde af Ingelise Juel i 1980.  

1984: En skræmmende fortælling, som er skræmmende genkendelig  

Forfatter: George Orwell
Oversat fra engelsk af Paul Monrad
Forlag: Hasselbalch, 1961
Findes som: Lydbog, E-bog og Punktbog

George Orwells bog 1984 passer glimrende ind i den tid, vi lever i. En tid præget af et kulturelt opbrud og en rasende teknologisk udvikling, der skaber uro og udfordrer den demokratiske samtale og styreform.

Bogen er en dystopisk fortælling, der foregår i det fiktive land Oceanien i et fremtidigt Europa, hvor alle former for frihedsrettigheder er blevet rullet tilbage, og hvor mennesket er gjort til slave af staten. Vi følger hovedpersonen, Winston Smith, der er ansat som embedsmand i Ministeriet for Sandhed, som er etmodstykke til diverse censurmyndigheder i Den Kolde Krigs Rusland, men også i Hitlers Tyskland og i nyere tid i lande som Kina, Nordkorea, Iran og Rusland.

Man bliver ramt af en isnende fornemmelse, efterhånden som man gradvist konfronteres med den gennemgribende masseovervågning, hvor alle holder øje med alle.

Bogen er til tider voldsom med sine udpenslede beskrivelser af tortur, idet vi følger hovedpersonens oprør mod statsmagten. Blandt andet hvordan han forbryder sig mod den påbudte seksuelle afholdenhed, der er et af de kontrolmekanismer, som lægges ned over borgerne. Indimellem trækker man dog lidt på smilebåndet over det naturstridige og forløjede liv, der leves.  

Bogen er spækket med historiske henvisninger til både nazismen og kommunismen og er en bidende kommentar til den totalitære samfundsform og ikke mindst en vigtig påmindelse om, at vi ikke skal tage demokratiet for givet.

Indlæst som lydbog for Statens Bibliotek for Blinde af Kaj V. Andersen i 1977.   

Det er nu tid til at sætte sig med en god kop te eller en kold påskebryg, om man vil, et tæppe om fødderne og lade fantasien tage på langfart, hvad enten det er til George Orwells dystopiske England eller Agatha Christie’s hyggelige landskaber i Sydengland. Du kan også lukke øjnene, slå ørerne ud og lade magien indfinde sig på Hogwarts.

God læselyst og god påske!  

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Fra ensom til Glad

Fra ensom til Glad

For Louise Larsen har vejen til at blive ansat ved TV Glad været lang og kringlet. Læs denne ærlige fortælling om, hvordan livet har formet hende på godt og ondt.