Julebøger, der forkorter den søde ventetid

7. 12. 2023

Af Mathias Thing Nielsen
Fotos af Matias Olsen

Så er det atter ved at være jul igen. Kalenderen siger december, og nedtællingen frem mod den 24. december er begyndt. Ventetiden kan føles uendelig lang, men så er det godt, man kan fordrive tiden med en god bog – eller flere!

Jeg har her samlet en bunke bøger, der alle har det tilfælles, at de handler om jul på én eller anden måde. Jul på et børnehjem, jul på en herregård eller i en præstegård ved juletid, hvor der pludselig sker et mord! Eller hvad med et drab på selveste julemanden?! 

Jeg håber, du vil finde inspiration til mange timers god læsning. God læselyst! 

Flere bitre mandler

Red.: Julie Egemar, Dorte Einarsson og Hans Henrik Schwab 

Forlag: Lindhart og Ringhof, 2011 

Findes som lydbog 

Flere bitre mandler er en samling af julehistorier fortalt gennem genrer som gys, spænding og krimi. Historierne har alle julen som omdrejningspunkt, men de bliver drejet på uventede måder.  

I Michael Katz-Krefeldts novelle “Julen er død”, som man finder i bogen, vækker fundet af en kane og en død julemand samt en flok døde rener mistanke, for er julemanden mon blevet myrdet? Og næsen på den forreste ren er ovenikøbet rød. 

Anderledes går det til i Dennis Jürgensens novelle “Hjemmerøveri”, hvor vi følger to bankrøvere, der beslutter sig for juleaften at lave et indbrud hos en familie. Vi kommer ind i hovederne på begge bankrøvere, og især nedskydningen af den ældste datters hund bliver central.  

I Susanne Stauns novelle “Kælderen”, hvor temaet er psykisk sygdom, følger vi en familie, som kommer hjem til jul, hvorefter moderen, Hanne, pludselig begynder at opføre sig underligt og se uhyggelige væsener alle vegne.  

Alt i alt en pragtfuld samling historier i perfekt mandelgavestil.  

Indlæst som lydbog for Nota – Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder af Jesper Anthonsen i 2012.     

Nisserne

Forfatter: Kåre Bluitgen 

Forlag: Tøkk, 2022 

Findes som lydbog og punktbog 

Nisserne er en række eksempler på gammel dansk nissetro fortalt i novelleform. Vi hører om de forskellige typer nisser i de miljøer, hvor de typisk findes – skibe, stalde, hølofter og lignende.  

De enkelte eksempler er fortalt i novelleform, hvilket for børn (og andre barnlige sjæle) vil fungere ret godt.  

Sidst i bogen bringes et faktabaseret afsnit, hvor de forskellige slags nisser gennemgås.  

Bogen er velskrevet, og man bliver i det hele taget suget ind i julestemningen.  Lydbogen er helt nyudgivet og er indlæst af Kirsten Seeberg for Nota. 

24 julefortællinger fra et børnehjem i Jylland (1951 – 1961)

Forfatter: Steff Ejlertsen 

Forlag: Kahrius, 2018 

Findes som lydbog og punktbog 

24 julefortællinger fra et børnehjem i Jylland er en fortællekreds af 24 små fortællinger inspireret af forfatterens opvækst på Børnehjemmet Kildebjerget fra 1951 – 1961. Bogen er en blanding af et tilbageblik på opvæksten på Kildebjerget samt et spring frem i tiden til Steff Ejlertsens senere karriere som efterskoleforstander.  

Der berettes om julemåneden på Kildebjerget, og om hvordan Kildebjergets forstander selv involverede sig i arbejdet omkring børnene.  

Vi hører om gemmenisser, historiefortælling samt om den traditionsrige ”forjul” på Kildebjerget, inden turen gik hjem til jul. 

Under læsningen føler man virkelig, man bliver suget ind i handlingen i en atmosfære præget af hjemlighed, ro og hygge – også selvom hyggen udspiller sig i en institutionsramme.  

En bog, der kan anbefales til alle her i den søde juletid.  

Lydbogen er indlæst for Nota – Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder af Lars Kramhøft i 2018. 

Mord i præstegården

Forfatter: Jill McGown 

Forlag: Klim, 1998 

Oversat af Lena Krogh Bertram 

Findes som lydbog 

Mord i præstegården er den skotske forfatter Jill McGowns forsøg på at genskabe den klassiske engelske kriminalroman i en nutidig ramme. Det har hun gjort på bedste vis med serien om den walisiske kriminalkommissær Lloyd, der er emigreret fra Wales til Skotland og har opnået ansættelse ved skotsk politi, og hans skotske kriminalassistent Judy Hill. I bøgerne følger man Lloyd og Hill både i forbindelse med opklaringen af sagerne, men også i deres privatliv, hvor det hurtigt udvikler sig til en affære imellem dem.  

Mord i præstegården er scenen henlagt til en præstegård i den engelske provins. Her gøres der klar til en familiejulmen idyllen spoleres brat, da byens lokale præst er blevet svag i troen, ja, han erkender i bogens indledende kapitler, at han dybest set ikke rigtigt tror på Gud, og var der egentlig ikke også noget med ham og hans kone!?? 

Juleaften findes præstens svigersøn myrdet i præstegården, tilsyneladende tæsket ihjel med en ildrager. Det bliver en særdeles indviklet sag for Lloyd og Hill. 

Jill McGown gør det fremragende i denne krimiserie. Mord i præstegården indfanger på ganske glimrende vis trækkene fra den klassiske, engelske puslespilskrimi og sætter dem ind i en nutidig sammenhæng.  Jeg læser gerne de kommende bind i denne serie.  

Bogen er andet bind i serien om Lloyd og Hill, der begyndte med Det perfekte par

Mord i præstegården kan dog sagtens læses selvstændigt.  

Lydbogen er udgivet af Danmarks Blindebibliotek i 1999 og indlæst af Hanne Nielsen. 

Og så er det ellers med at læne sig godt tilbage i din yndlingslænestol, kig rundt i din julepyntede stue og tag på rejse ind i en anden dimension. Måske kan du endog erindre, hvordan det var, da du var barn, og julen var en magisk tid.  

Hermed er der bare at sige: Lad julefreden sænke sig – glædelig jul og godt nytår! 

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Mit liv med epilepsi som indlægsseddel

Mit liv med epilepsi som indlægsseddel

I 44 år har epilepsi været en del af Niels Dahls liv. I denne klumme har han kogt de mange år ned til én indlægsseddel, der beskriver, hvordan et liv med epilepsi kan se ud.

En dag i mit hoved

En dag i mit hoved

Der er et mylder af tanker i Sumer Mansoors hoved, og det er ofte de dårlige tanker, der kommer foran de gode. Det sætter hun ord på i dette digt.