Artikelserie: De kongeliges fokus på handicap har vokseværk, del 1

26. 01. 2024

Tekst af Maria Lytzen
Foto af Chris Palmgren og kongehusets arkiv

Handicapområdet er ikke noget, som spillede en stor en rolle i dronning Margrethes første regeringsår. Men med dronning Margrethes seneste nytårstaler, er det et område, som er begyndt at fylde mere, siger kongehusekspert.

I denne første del af artikelserien ”De kongeliges fokus på handicap har vokseværk” dykker vi ned i, hvordan dronning Margrethe i sin regeringstid har sat fokus på mennesker med handicap.

Nytårsaften den 31. december 2023 var mange danskere tæt på at få champagnen galt i halsen, da H.K.M. Dronning Margrethe sagde ordene: ”Jeg har besluttet, at det er nu, der er det rigtige tidspunkt. Den 14. januar 2024 – 52 år efter jeg efterfulgte min elskede far – vil jeg træde tilbage som Danmarks dronning.”

Dronningen har gennem de sidste 52 år betydet meget for mange danskere. Som person med særlige behov har jeg interviewet kongehusekspert, Lars Hovbakke Sørensen, for at finde ud af, hvad dronning Margrethe i sin tid som landets regent har gjort for at sætte fokus på mennesker med funktionsnedsættelse.

Siden han var barn, har historiker og lektor Lars Hovbakke Sørensen haft en stor interesse for de danske og europæiske konger, og hvad de har betydet for historien. Han har i mange år fulgt det danske kongehus tæt, og derfor kom det også som et chok for Lars, da han hørte, at dronning Margrethe ville abdicere.

Foto: Lars Hovbakke Sørensen, privat

– Jeg sad faktisk inde i tv-studiet inde på TV2 News og skulle sammen med en anden ekspert sige noget om traditionerne for nytårstalen, inden talen blev holdt. Vi blev siddende inde i studiet, mens vi så talen sammen, og så var det meningen, at vi skulle kommentere på den bagefter. Og pludselig, sidst i talen, så var det jo noget helt andet, vi skulle snakke om, end vi havde regnet med, siger Lars Hovbakke Sørensen og uddyber:

– Så det var meget specielt. Det var som at være med til en Danmarks historisk begivenhed i virkeligheden.

Særligt én af dronningens nytårstaler gjorde personer med handicap stolte

Da den britiske dronning Elizabeth døde i september 2022, overtog dronning Margrethe titlen som den længst siddende nulevende regent i verden. 52 år er lidt af en bedrift, og derfor vil jeg høre kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, hvor meget handicapområdet har fyldt hos dronning Margrethe i sin tid som regent.

Hvordan har dronning Margrethe i sin regentperiode sat fokus på personer med handicap?

– Jamen, hun har gjort det mest tydeligt og direkte i sin nytårstale i 2021. Der var det et særligt tema, som dronningen tog op, og hvor hun faktisk talte ret lang tid om det i nytårstalen det år.

Hun talte om, at det var vigtigt, at vi var et rummeligt samfund, der havde plads til alle. Hun formulerede det ikke lige på den måde, men det var det, der lå i det. Og vigtigt, at man især gik op imod diskrimination af personer med handicap, siger Lars Hovbakke Sørensen og uddyber:

– Så det var der, hun har gjort det mest tydeligt. Men ellers har hun jo generelt altid i sine taler, blandt andet i nytårstalerne, gjort en masse for at sørge for at udbrede budskabet om, at det er vigtigt, at vi har plads til alle i samfundet. Og at man tænker på alle grupper, og at vi tænker på hinanden og ikke kun tænker på os selv.

Her kan du læse, hvordan dronning Margrethe i sin nytårstale i 2021 satte fokus på mennesker med handicap:

”Som land og som folk skal vi finde en fælles retning, men ikke for at gå i takt. Det har aldrig ligget for os her til lands. Én spurter afsted over stok og sten, en anden foretrækker at slentre gennem landskabet; men der er nogle, for hvem vejen slet ikke er jævn.
 
Det gælder i høj grad for dem, der må slås med et handicap.
 
Hos nogle er det nemt at se, som hvis man sidder i kørestol. Hos andre er lidelsen usynlig. Det kan være en psykisk sygdom, kroniske smerter eller noget helt tredje.   
 
Fælles for alle, der må leve med et handicap, er, at det gør tilværelsen mere besværlig, og at man ikke altid bliver mødt med forståelse og respekt – måske tværtimod.
 
Nogle mennesker med handicap bliver ligefrem diskrimineret, måske også mødt med hån og drilleri. Det kan skyldes tankeløshed og uvidenhed; men uanset hvad, så er det forkert, og det burde vi holde os for gode til! Vi skal give os tid, ikke blot for at hjælpe, men også for at lære af hinanden. Det burde ikke være svært at behandle enhver med respekt.
 
Vi skal møde vore medmennesker med åbenhed. Andres livshistorie kan gøre os klogere. At spejle sit liv i de andres kan være tankevækkende og inspirerende. Man lærer sig selv at kende i mødet med andre.”
Kilde: Kongehusets hjemmeside

Udover at sætte fokus på mennesker med handicap i sine nytårstaler, er dronning Margrethe blandt andet protektor for Landsforeningen LEV, som er en forening, der giver mennesker med udviklingshandicap og deres pårørende en stemme i samfundet, og Sofieskolen, som er en specialinstitution for børn og unge med autisme.

Lars Hovbakke Sørensen fortæller, at udover i nytårstalerne og dronningens protektioner har vi ikke set andre tydelige eksempler på, hvordan hun i sin tid som regent har sat fokus på handicapområdet. Dog understreger Lars, hvor stor indflydelse dronning Margrethes ord har på den danske befolkning, når det kommer til nytårstalerne.

– Det har kæmpe betydning, hvad dronningen siger. Det er jo noget af det, der er specielt for vores dronning. Der er så mange mennesker i Danmark, der lytter til, hvad hun siger, selvom hun ikke har politisk indflydelse. Og der er jo sådan noget med op imod 2 millioner mennesker, der ser nytårstalen hver år. Så det er jo noget, der virkelig kommer ud til rigtig mange, siger kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Har dronningens fokus på personer med handicap ændret sig gennem de sidste 52 år?

– Vi har ikke hørt så meget, at hun har sagt noget om det tidligere. Det er noget, der er kommet i de senere taler. Så det er noget, som er kommet til at fylde mere og mere for hende åbenbart. At det er vigtigt, at hun siger noget om det. Det er ikke noget, som spillede så stor en rolle i de første regeringsår. Det er noget, hun har udviklet efterhånden.

I anden del af artikelserien ”De kongeliges fokus på handicap har vokseværk” dykker vi ned i, hvordan kong Frederik i sin tid som kronprins har sat fokus på handicapområdet, og hvordan kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen tror, at det nye kongepar kommer til at fokusere på mennesker med handicap i deres regeringstid.

Læs artiklen her:

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…