Vi har alle brug for at høre til

22. 09. 2022

Tekst af Magnus Schultz Pedersen, fotos af Chris Palmgren  


Vi har alle brug for at høre til, lyder budskabet i Danske Handicaporganisationers fotoudstilling; ‘At høre til’. 
 
I Danmark lever mere end 500.000 mennesker med et eller andet form for handicap. Nogle er meget begrænset af deres handicap, mens andre ikke mærker så meget til det, men fælles for dem alle er, at de gerne vil ses og anerkendes for det menneske, de er, og ikke som deres handicap. 
 
Det vil Danske Handicaporganisationer gerne sætte fokus på i denne fotoserie – lavet i fællesskab med fotografen Andreas Haubjerg – som skal rejse rundt og udstilles i forskellige danske byer i løbet af 2022 og 2023.  

I onsdags, den 14. september, var der fernisering på Christiansborg Slotsplads, som er første udstillingssted. Her bød Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer, velkommen. 
 
“Vi vil, med denne udstilling, gerne vise, at mennesker med handicap er mennesker ligesom alle andre, og at vi gerne vil være en del af samfundet og ikke vil være ensomme, bare fordi vi har et handicap.” 

En af de medvirkende er TV-Glads Diana Magling, som også var med til ferniseringen foran Christiansborg.  
 
Diana har Williams syndrom og er med i denne udstilling, fordi hun gerne vil sprede budskabet om, at fællesskab er lige så vigtigt for mennesker med særlige behov, som for alle andre. 
“Fællesskab er rigtig, rigtig vigtigt, fordi så mødes man med nogle, som har det som en selv” siger hun og regner med, at denne udstilling kan forbedre samfundets syn på mennesker med handicap. 
 
Socialminister Astrid Krag var også tilstede ved ferniseringen. Hun var meget rørt af udstillingen og havde respekt for de medvirkendes mod til at stå frem og fortælle deres historie.  
 
Samtidig så hun også udstillingen som en påmindelse om, at for mange, har ensomhed været længe været en stor del af livet, også før Corona-pandemien. 
“Her tror jeg, det er vigtigt, at vi alle sammen gør noget; politikere, naboer, klassekammerater, arbejdskolleger – at vi møder hinanden og bliver mindet om, at for nogle er der altså lige en ekstra barriere for at blive en del af fællesskabet.” 
 
En anden af de medvirkende er 38-årige Cath Mathilde Borch Jensen, hvis handicap er cerebral parese, hvilket gør at hun sidder i kørestol og har brug for hjælp til selv de mest basale ting; at stå op om morgenen, komme i tøjet og ud af døren. 
 
Derfor er fællesskabet også meget vigtigt for hende. 
“Rummet mellem mennesker er magisk og fordi, jeg er udadvendt, så er det det jeg får energi og idéer af, og det giver mig livskvalitet” siger hun. 
 
Hun er med i udstillingen fordi, temaet falder ind i det, hun altid har brændt for; 
“At sætte ord på det, som vi synes er rigtig svært, både som menneske, men også som menneske med et handicap eller en diagnose” 
 
Palle Skovby er såkaldt bløder. Hans blod mangler proteinet faktor 8, som gør at vores krop kan standse blødninger, f.eks. i leddene efter en lang gåtur. Det kan Palles krop ikke, så hans led, især i anklerne, er meget medtagede. 
 
Ved ferniseringen fortalte han om hvordan det er, at leve med en blødersygdom, som bl.a. gjorde, at han tidligt i livet fik at vide, at han sikkert ikke vil blive særlig gammel. Men han er her stadig, i en alder af 52 år – og i fællesskab med sine venner i Bløderforeningen nyder han hver eneste dag, han har tilbage. 
 
“Så kys det nu, det satans liv!” rundede han sin tale af med. 

Efter talerne bød Vesterbro Lungekor på sang og musik. 
 
Lungekoret er et initiativ fra Lungeforeningen og består af mennesker med lungesygdomme af enhver art, og der findes flere lungekor rundt om i landet. Her mødes folk med lungesygdomme for at synge i kor, hvilket også giver dem bedre kontrol over deres vejrtrækning. Samtidig giver det også sangerne en følelse af samhørighed. 
 
Fra København til Aalborg 
 
Fra mandag den 19. til fredag 30. september vil udstillingen være på Islands Brygge. Herefter vil den, frem til foråret 2023, komme rundt til otte forskellige byer rundt om i landet; Næstved, Odense, Svendborg, Sønderborg, Esbjerg, Silkeborg, Aarhus og Aalborg. 

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Bosted lukker – Sumer besøger Alsgade

Bosted lukker – Sumer besøger Alsgade

Sumer Mansoor er på en mission.
Hun har hørt at et bosted i København skal lukke, og sætter sig for at finde ud af hvorfor?
Dette er artikel 2 ud af 3 og denne gang besøger Sumer Alsgade og taler med beboerne omkring lukningen af deres bosted.

Christian Fuhlendorff: Alle fejler noget

Christian Fuhlendorff: Alle fejler noget

Kan man lave jokes om handicappede? Hvad ville Christian Fuhlendorff være, hvis han ikke var komiker? Maria Lytzen mødtes med ham og blev meget klogere på, hvem mennesket Christian Fuhlendorff er.