Parasvømmer fik royalt skulderklap til Prins Christians fødselsdag

17. 12. 2023

Tekst af Maria Lytzen
Foto af Freja Armstrong og Chris Palmgren

Alexander Hillhouse var blandt de særligt udvalgte unge, der blev inviteret med til at fejre Prins Christians 18-års på Christiansborg Slot. Festen bød på et royalt skulderklap, et proppet disco-dansegulv og regler, der satte de tissetrængende på prøve.

Få minutter fra Christiansborg Slot på en lille café få skridt under gadeplan sidder jeg og har et spændende interview foran mig. På cafébordet ligger et hvidt hæfte med Dronningens monogram stemplet i farven bordeaux. Overfor mig sidder 19-årige parasvømmer Alexander Hillhouse, som var så heldig at blive inviteret til den største begivenhed i den ungdommelige række af Kongehuset. Nemlig H.K.H. Prins Christians 18-års fødselsdag.

Som royalist var det en stor dag for mig, derfor sad jeg klistret op ad skærmen hele dagen og fulgte fødselsdagen nøje. Af den grund skulle jeg selvfølgelig høre Alexander om, hvordan det var at være til bal på Christiansborg Slot den 15. oktober 2023.

En vigtig mail i august

Alexander, hvad var din første tanke, da du fik invitationen fra Kongehuset?
– Jeg var meget overrasket. Og jeg fortalte mine venner det, og de sagde bare: ”What, hvad fanden, har du fået invitationen til prinsens fødselsdag efter VM? Og ja, det er selvfølgelig meget stort, da der ikke er så mange mennesker på jorden eller i Danmark, der har prøvet det her før.

En chill prins

Da Alexander ankom til Christiansborg Slot, blev han mødt af en masse journalister. Den kongelige familie lod vente på sig, fordi de skulle give håndtryk til alle gæsterne, én efter én. Efter lidt tid blev det endelig Alexanders tur til at hilse på den seje familie og ikke mindst fødselaren, som han havde glædet sig meget til at sige tillykke til.

Tror du ikke, at prinsen var lidt nervøs?
– Han lignede faktisk en, der var helt vildt chill. Både da han tog imod os og under selve festen.  

Heller ikke under sin tale virkede Prins Christian nervøs, fortæller Alexander. Prins Christians tale var blandt de tre taler, der var under middagen. Før forretten var det H.K.H. Dronning Margrethe, der holdt tale, inden hovedretten var det H.K.H. Kronprins Frederik, og få minutter før desserten var det fødselaren selv. Personligt var jeg meget imponeret over Kronprinsens tale.

Der var nogle fantastiske taler ind i mellem. Blandt andet Prins Christians far, H.K.H. Kronprins Frederik, hvis tale jeg personligt bedst kunne lide. Hvilken tale kunne du bedst lide?
– Jeg tror, det må være fødselsdagsbarnet.

Hvorfor?
– Jeg synes, at han sagde de sjoveste ord, og så føltes det også mere specielt, fordi han var fødselsdagsbarnet.

En god middag, men ikke for tissetrængende

Uden mad og drikke duer helten ikke. Så udover nogle fantastiske taler, fik alle gæsterne serveret en treretters menu.

Se menuen nedenunder:

Pighvar Fennikel Jordskokker og Danske Trøfler
Farseret GRAASTEN UNGHANE Grøntsager fra Fredensborg Slot og Karl Johan sauce
Fødelsdagskage ”Prins Christian 18 år” Ferskner fra Fredensborg Slot

LA CIGRALLE DU PRINCE 2021 
CHÂTEAU DE CAYX 2018
Moët ET CHANDON

Alexanders favorit af de tre retter var den Farserede GRAASTEN UNGHANE. De andre to retter var han ikke så begejstret for, men han spiste op, fordi han var jo til fest hos de kongelige.

Under middagen sad Alexander ikke sammen med den royale familie, men han havde den store fornøjelse af at sidde sammen med Prinsesse Bendiktes hofdame. Hende havde han nogle gode snakke med.

Der var sat nogle gode rammer for gæsterne for at det skulle være en hyggelig fest, men ingen gode rammer uden et par regler. Og dem var der et par stykker af. Man måtte blandt andet ikke have sin telefon på sig til Alexanders store ærgrelse, fordi han gerne ville have taget billeder af maden.  

Man måtte heller ikke give Prins Christian gaver.

Hvad ville du have givet Prinsen hvis du måtte?
– Jeg ville have givet ham en badehætte med mit navn på det danske flag.

Der var dog én regel, jeg blev meget overrasket over under mit interview med Alexander.

– Vi måtte ikke forlade bordene under middagen. Vi måtte ikke gå toilettet.

”Hvad” svarede jeg med det samme. Jeg tror nemlig slet ikke, at jeg ville kunne holde mig så længe. Så det var en træls regel for tissetrængende som mig.

Et skulderklap, man aldrig vil glemme

Da middagen sluttede, og man atter måtte opsøge toilettet, blev bordene flyttet, så festen for alvor kunne starte. Benjamin Hav satte gang i dansegulvet.

Hvad var det fedeste til festen?
– Det var efter middagen. At der var høj musik og meget disco. Alle sammen gik amok til musikken. Det var en helt vild aften.

Alexander spottede Prins Christian på dansegulvet sammen sin lillebror. Jeg var selvfølgelig spændt på at høre, om Prinsen ville kunne stille op i Vild med dans. Og det mente Alexander bestemt.

Hvem af de kongelige talte du med?
– Jeg talte med Prinsesse Benedikte. Og så da vi sad nogle stykker sammen og snakkede, kom Kronprinsen hen og tog mig på skulderen og sagde: ”Hej, hvad så, nyder I festen?”.

Gid det var mig, som Kronprins Frederik havde givet et skulderklap, tænkte jeg som ægte royalist.

Hvis jeg en dag skulle til en royal fest, hvad vil du så anbefale mig?
– Så skal du huske at sige ”Deres Majestæt” til Dronningen og Deres Kongelige Højheder til de andre. Og så skal man huske at bukke sig nej til Dronningen, fordi hun sidder i en stol og rejser sig ikke op.

Alexander havde en rigtig hyggelig og spændende aften, som han vil se tilbage på med glæde.

Det næste, han kan se frem til, er sin deltagelse i De Paralympiske Lege i Paris 2024. Her skal han prøve at vinde medaljer hjem til Danmark i disciplinerne 100 meter butterfly og 200 meter rygcrawl.

Derudover er Alexander nomineret til Årets Sportsnavn 2023. Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik er en del af den komité, der skal bestemme, hvem der løber med prisen.

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Reportage: Arkade-kælderen kalder

Reportage: Arkade-kælderen kalder

Hang til bip-spil, Bubble Bobble og båndoptagere? Arcadeum har det hele. Udstillingen føles mere som en arkadehal end et museum – og det er ikke så dårligt.