Paraden malede byen regnbuefarvet

31. 08. 2023

Af Freja Armstrong
Foto: Chris Palmgren og Freja Armstrong

Der var høj solskin og glade mennesker, da vi ankom klokken 13.00 til Frederiksberg Allé. Paraden af regnbuefarvede kjoler og stramt læder var i fuldt flor, da TV GLAD var en tur forbi Copenhagen Pride Parade 2023.  

Musikken lød højt fra vognene og fik de kunstige øjenvipper og farverige fjer til at vibrere.  

Vi var med, da dette års parade blev afholdt. Læs med og oplev paraden gennem GLAD’s linser og bliv lidt klogere på historien bag. 

Under paraden var det ikke kun regnbueflaget, der blafrede i Frederiksbergs gader. Det gule- og blåfarvede flag mindede os om, at krigen i Ukraine ikke er forbi. Sympatisører hyldede mangfoldigheden og samhørigheden til Copenhagen Pride 2023.  

Copenhagen Pride var sidste år den første pride i verden, der indførte solsikkesnore. Solsikkerne sås flere steder rundt omkring blandt de mange strålende farver. Det samme gjorde klovnen, der var et godt indspark til festlighederne.

Som protest mod hadforbrydelser af transkønnede, homo- og biseksuelle startede verdens første pride i New Yorks gader i sommeren 1970.  

Danmark fulgte trop i 1996, fordi København var Europæisk Kulturby og hjemsted for årets Europride.  

Priden i København gik i 1998 under navnet Mermaid Pride, men skiftede så navn i 2004 til Copenhagen Pride, som vi kalder festivalen den dag i dag. 

Brede smil, store briller og lårkorte skørter. Paradens mange deltagere dansede ned ad gaden. 

Det er en fast tradition, at paraden afvikles om lørdagen, og i ugen op til er der over hundrede andre arrangementer. Selvom den første danske pride først var i 1996, blev der allerede i begyndelsen af 1970’erne afholdt mindre pridearrangementer og demonstrationer i København. 

Vi så en gruppe meget kreativt udklædte mænd og kvinder i grønt. Specielt en person stjal al opmærksomheden med sit bidrag til en festlig dag.  

Sidste år var der cirka 30.000 deltagere i Copenhagen Pride-optoget. Det vides endnu ikke, hvor mange der dansede med i år, men der kom mange festglade mennesker, og gaden var et stort farvespil af forskelligheder, sammenhold og mangfoldighed. 

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Reportage: Arkade-kælderen kalder

Reportage: Arkade-kælderen kalder

Hang til bip-spil, Bubble Bobble og båndoptagere? Arcadeum har det hele. Udstillingen føles mere som en arkadehal end et museum – og det er ikke så dårligt.