NACHOS & PITTS-BURGERS – Super Bowl med Dennis og Matias

9. 02. 2025

Af Magnus Schultz Pedersen 
Foto: Blå Berglind 

Søndag den 9. februar er der Super Bowl, som er den årlige afslutning på den professionelle amerikanske fodboldliga; National Football League (NFL). De to hold, der spiller mod hinanden i Super Bowl, er fra henholdsvis American Football Conference (AFC) og National Football Conference (NFC). 

Personligt har amerikansk fodbold aldrig interesseret mig – men for to af mine kolleger på Ringsted-redaktionen er Super Bowl et af årets højdepunkter. 

Dennis Madsere og Matias Olsen er store fans af amerikansk fodbold og har været det så længe, de kan huske – og deres villighed til at sidde oppe hele natten for at se kampe har længe været mig en gåde. 

Derfor har jeg besluttet mig for at blive klogere på deres interesse og trofasthed over for denne ret ekstreme sportsgren. 

“Jeg vil have mit eget favorithold” 
Dennis blev fan af amerikansk fodbold som 16-17-årig igennem en håndfuld venner, som alle havde hver deres favorithold. Dennis blev hurtigt bidt af sporten og besluttede sig for at finde sit favorithold. 

“Jeg var fast besluttet på, at jeg skulle ikke være fan af de samme hold som dem,” siger Dennis. 

Der er 32 hold i NFL, og Dennis brugte derfor en hel sæson på at se dem spille i håb om at finde sin klub – og her faldt kærligheden på New England Patriots, som holder til i staten Massachusetts.  

“Jeg synes, de spiller godt, og de tænker ikke kun på én spiller, men derimod på at alle spillere skal gøre en god indsats,” fortæller Dennis om sit valg. 

Matias lærte sporten at kende igennem sin far, som så det meget i fjernsynet. På et tidspunkt så han med, og blev hurtigt fascineret af sporten. 

“Min far forklarede mig reglerne, og jeg synes, det var fedt,” fortæller Matias. 

Ligesom Dennis blev han også fan af New England Patriots. 

Regelbog så tyk som “Fønixordnen” 
Udover selve spillet er reglerne i amerikansk fodbold markant anderledes end i almindelig fodbold. Fx er de ikke så strikse, hvad angår fysisk kontakt og så videre. 

I amerikansk fodbold må man som regel gå meget mere til hinanden, hvilket både Dennis og Matias synes er fedt ved sporten. 

Er amerikansk fodbold så bedre end almindelig fodbold? 

“Både-og, for det er jo to forskellige sportsgrene,” svarer Matias. 

Matias var på et tidspunkt med til en prøvetræning i Herlev, hvor der blev spillet amerikansk fodbold. Bagefter kører de hjem sammen med en af trænerne, hvor Matias spørger, om han kan lide almindelig fodbold.  

“Det kunne han godt nok ikke, for det er bare en tøsesport, hvor de hele tiden tuder og brokker sig, og så videre,” fortæller Matias. 

Både han og Dennis kan godt se, hvad denne træner mente. Der skal ikke meget til i almindelig fodbold, før der bliver givet gult kort og dømt frispark og så videre. 

Men på trods af at reglerne ikke er så stramme i amerikansk fodbold, så er der alligevel mange regler. 

“Deres regelbog er lige så tyk som bog fem i Harry Potter-serien,” siger Dennis, der refererer til Harry Potter & Fønixordenen, som er på over 800 sider.  

Traditionernes aften 
Kampen bliver som sagt spillet søndag den 9. februar, og både Matias og Dennis skal se kampen, men hvor og hvordan? 

Matias har en fast tradition med fire-fem venner fra efterskoletiden, hvor de mødes i Ballerup og ser kampen. 

“Vi laver mad, quizzer om NFL og ser kampen sammen,” fortæller han. 

En af traditionerne er, at de laver Roethlis-burger – som er opkaldt efter den tidligere spiller Ben Roethlisberger. Historien går på, at den blev opfundet efter, at hans hold Pittsburgh Steelers vandt Super Bowl i 2006, og siden solgt på diverse diners omkring stadionet Heinz Field. 

“Den spiser vi til aftensmad, og så er der nachos til kampen og masser af øl,” siger Matias. 

Dennis skal se kampen der, hvor han bor, sammen med en masse andre.  

“Siden 2013 har vi holdt to amerikanske arrangementer om året; Super Bowl og Thanksgiving, hvor vi bliver mellem ti og 40 mennesker,” fortæller han. 

Der bliver købt ind til amerikansk mad, heriblandt burgere, hvor Dennis som regel skal have sig en såkaldt Macho Nacho

“Det er en stærk sag, som består af jalapeños, cheddarost og nachos,” fortæller Dennis med begejstring. 

Når kampen starter, er der nachos til dem, der stadig er med. De fleste kommer mest for maden og stemningens skyld, mens Dennis og cirka ti andre dedikerede bliver hængende og ser kampen. 

Søvnig kameramand
Super Bowl foregår i år på stadionet Caesars Superdome i New Orleans, og de to hold, der skal møde hinanden, er AFC-holdet Kansas City Chiefs og NFC-holdet Philadelphia Eagles. 

Når kampen starter, er klokken 18:30 i New Orleans, men her i Danmark er den halv to om natten, da der er en tidsforskel på syv timer.  

Kampen lander altid på en søndag, og ifølge Dennis, kan det godt være en udfordring, hvis man ikke tager fri dagen efter. 

En gang mødte både han og Matias ind til en studieoptagelse dagen efter, og de var helt smadrede – især Matias. Han skulle være kameramand, men han havde meget svært ved at holde sig vågen, og fik derfor lov til at melde pas. 

“Jeg fik lov at sidde og se på, og så faldt jeg i søvn – og da jeg vågner igen, står vores redaktionsleder med et kamera direkte op i fjæset på mig,” fortæller Matias grinende. 

Dennis var også meget træt, men han formåede alligevel at holde sig vågen og betjene kameraet. 

“Vi er jo nogle, der er voksne og drikker kaffe,” lyder det drillende fra Dennis. 

Største comeback nogensinde
Dennis og Matias har efterhånden set mange Super Bowl-kampe, og derfor bliver jeg nysgerrig på, om der er en kamp, der kan kategoriseres som et mindeværdigt højdepunkt? 

For Matias er det lidt svært at udpege en specifik kamp, men peger alligevel på sin allerførste Super Bowl-kamp, som var i 2006, hvor Pittsburgh vandt over Seattle Seahawks. 

“Den var ikke så tæt, men det var det hold, jeg holdt med, der vandt, og det var samtidig den kamp, der gav mig lyst til at følge med i amerikansk fodbold,” siger Matias. 

For Dennis’ vedkommende er det uden tvivl, da favoritholdet New England Patriots vandt Super Bowl i 2017. 

De spillede mod Atlanta Falcons og var bagud det meste af kampen. På et tidspunkt havde Falcons scoret 28 point, mens Patriots kun havde scoret tre. Det så altså ret sort ud for Dennis og hans elskede patrioter fra Massachusetts. 

Men til sidst formår Patriots at udligne, så den står 28-28, og kampen må gå i overtid, da der skal findes en vinder – og her ender Patriots med at lave det største comeback i Super Bowls historie, og vinde kampen med 34 point overfor Falcons 28 point. 

“Der var man ikke i tvivl om, at jeg var Patriots-fan,” fortæller Dennis. 
“Jeg skreg af mine lungers fulde kraft, og blev bedt om at dæmpe mig, for klokken var jo henad seks om morgenen.” 

God fornøjelse til alle
Dette års Super Bowl-kamp kommer som sagt til at stå mellem Kansas City Chiefs og Philadelphia Eagles – men hvem vinder? 

Både Dennis og Matias tror, at Kansas City vinder – hvilket Matias også har valgt at oddse på. Så må vi håbe for ham og hans pengepung, at de får ret. 

Jeg kommer ikke selv til at følge med, da jeg stadig ikke er så interesseret i amerikansk fodbold – og så vil jeg nok heller ikke kunne holde mig vågen hele natten.  

Så kan jeg i stedet stå for en stærk kop kaffe til mine to kolleger mandag morgen. 

Skrevet af Magnus Schultz

Magnus Schultz er skribent i ordets bredeste forstand. Han kaster sig gerne ud i alle slags genrer og om alt slags indhold. Om det er portrætartikler, reportager, historiske analyser eller noget helt fjerde, kan man altid kende Magnus’ stil på et flydende sprog, et skarpt blik for fakta og et nysgerrigt øje for de mennesker, han portrætterer.

 

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…