Mit handicap giver mig modeudfordringer

15. 11. 2022

 Af Magnus Schultz Pedersen, foto af Matias Olsen 

Vi går allesammen på en eller anden måde op i tøj; hvilket mærke er det, hvilken pasform har det, hvilke farver har det og så videre. Hvis man har et handicap, er der også andre ting, der spiller ind, når man skal vælge sit tøj – overfølsomhed overfor materialer, eller hvor nemt tøjet er at få på. 

På TV-Glad i Ringsted er der flere, der, ud fra deres respektive udfordringer, har et eller flere krav til det tøj, de skal have på. 

Kløende vaskeanvisninger 

Diana er overfølsom overfor bestemte materialer og kan derfor ikke gå med bestemt typer trøjer, f.eks. sweatre lavet af uld; “De irriterer og er ubehagelige, og jeg kan få udslæt.” 

Men det er ikke kun materialer, hun kan også få allergiske reaktioner af bestemte typer vaskepulver. Derudover er vaskeanvisningerne, som sidder i nakken på f.eks. T-shirts også særligt ubehagelige overfor Diana:  

“De får det til at klø helt vildt, så dem får jeg altid klippet af” siger hun og fortæller, at de nogle gange kan klø så meget, at hun kan komme til at kradse hul i huden, når hun kløer igen. 

Praktiske løsninger i en blind verden 

Dennis har en øjensygdom, som hedder kikkertsyn, hvilket gør, at han er født seende, men siden han var 7 år, er hans syn blevet forværret, og i dag er han næsten blind. 

Men denne sygdom gør også, at hans fødder er bredere end de flestes, så derfor har han brug for nogle speciallavede sko, som passer til denne fod-bredde: “Mine sko bliver håndsyet af en skomager efter formen på mine fødder” fortæller Dennis.  

Da han heller ikke kan se noget, er der også velcrolukning i skoene i stedet for snørebånd.

Autisme og lungesygdom spiller sammen 

Mathias har autisme hvilket gør, at han er overfølsom overfor bestemte typer tøj: 

“Mit tøj skal helst ikke være uldtøj, fordi det kradser og er meget ubehageligt” fortæller han. 

Derudover kan han heller ikke gå i tøj, som sidder for stramt; “Det føles som om, man bliver presset ned i noget dukketøj, og det kan jeg ikke holde ud.” 

Samtidig har han også en lungesygdom, som påvirker hans blodomløb og gør ham overfølsom overfor kulde. Så hans tøj skal ikke blot være tilpas blødt, det skal også være tilpas varmt, især i vinterhalvåret: “Når man har noget med følesansen, så spiller det hele sammen, både autismen og lungesygdommen” konkluderer han. 

Korte ærmer og farver; nej tak! 

Andrei har Tourette-syndrom, hvilket betyder at han, ligesom mange andre med dette syndrom, er ekstra sensitiv. Derfor kan han f.eks. ikke gå i korte ærmer eller shorts.

“Jeg dækker min hud meget, for at dæmpe de stimuli, jeg oplever ved at gå i korte ærmer og shorts”

Andrei tilføjer med et grin; “Hvis jeg gik i burka, så kunne jeg reducere endnu flere stimuli.”  

Nogle folk med Tourette bliver meget stresset af alle mulige indtryk. Ved at gå i tøj med én farve og klassiske former, reducerer man stressniveauet, i forhold til hvis der er for mange farver, mønstrer eller logoer. Så derfor går Andrei mest i sort tøj. 

Andrei bryder sig heller ikke om at være i centrum, så ved at reducere farverne i sit tøj, holder han lav profil og tiltrækker sig ikke så meget opmærksomhed: “Hvis du har tøj på, som er meget specielt i formerne og fuld af farver, så fylder du mere i omgivelserne” konkluderer han. 

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Top 5: Snelandskaber i spil

Top 5: Snelandskaber i spil

Den danske vinter kan være grå og våd, men gode snebaner gør årstiden lidt mere vinterlig! På med vanter og hue, for nu bliver det en kold omgang …