Mine virtuelle hjælpemidler  

22. 02. 2024

Af Magnus Schultz Pedersen
Foto: Matias Olsen

Tobias Qwist fra Gamer-redaktionen i Ringsted har Beckwith-Wiedemanns syndrom, hvilket bl.a. betyder, at han har udfordringer med balancen og finmotorikken. Det er blevet bedre med årene, men da han var barn og teenager, gav det mange udfordringer.  

– Jeg havde ikke så mange fingerkræfter, så bare det at åbne en sodavandsflaske var en kæmpe udfordring, og når jeg skulle gå op eller ned ad en trappe, skulle jeg virkelig koncentrere mig for ikke at falde, siger han. 

Her har gaming hjulpet ham så meget, at han i dag bedre kan holde balancen og åbne en sodavandsflaske. Der er især tre spil, han gerne vil fremhæve og anbefale til dem, der har lignende udfordringer. 

Wii Fit – Den klassisk dovne gamer

Et af symptomerne på Beckwith-Wiedemanns syndrom er skæv ryg. Hos Tobias betød det, at han gik meget skævt og havde svært ved at holde balancen. Derfor sendte hans forældre ham til fysioterapi, men det ville han ikke. 

– Jeg ville hellere være sammen med mine venner og game, men mine forældre sagde, at jeg skulle til fysioterapi – så der var en hård kamp mellem os på den front.

På et tidspunkt fandt hans forældre så en løsning, hvor han både kunne game og samtidig træne sig op til at kunne holde balancen – nemlig via Wii Fit, som er et træningsspil til Wii-konsollen. 

– Min mor fortalte mig ikke, at det havde noget med balanceevne at gøre, så jeg så det bare som et spil. Men jeg syntes, det var meget sjovt, siger han. 

En af øvelserne er, at man skal stå på et ben og holde håndfladerne mod hinanden – sådan helt yogaagtigt. Udover, at hans balanceevne blev bedre, så opdagede han også, hvor sjovt det faktisk er at bevæge sig. 

– Jeg var meget den klassisk dovne gamer dengang, kan man sige, siger han med et grin. 

Guitar Hero – Social accept og styrke i fingrene

Som teenager gik Tobias i ungdomsklub, hvor der også var nogle konsolspil, heriblandt Guitar Hero, som mange af de andre brugte meget tid på. Han ville også gerne, men var lidt tilbageholdende. 

– Jeg tænkte, det går ikke med min finmotorik, hvilket jeg også syntes var irriterende, da det lukkede for det sociale, når jeg bare sad og kiggede, siger han. 

På et tidspunkt trodsede han så pessimisten i sig og gav det en chance, hvilket også gav pote i sidste ende.  

– Jeg blev aldrig nogen haj til det, men jeg lærte alligevel at spille noget, og jeg blev accepteret i gruppen. 

Samtidig hjalp det også meget på hans finmotorik.  

– Jeg fik styrke i fingrene, så nu kan jeg nemmere åbne en sodavandsflaske, siger han med et smil. 

Thrill of the fight – “Knock-out” til negative tanker

Wii gjorde ham meget interesseret i sport og bevægelse, så nu går han ture og dyrker håndbold. Men det er ikke altid, han har overskud til at komme ud, da han, udover det fysiske, også har nogle psykiske udfordringer. Især efter arbejdstid kan han have begrænset energi og dermed også have svært ved at være social. 

Han ved dog godt, hvor vigtigt det er for hans krop at være fysisk aktiv. Her kommer Thrill of Fight ind i spillet. Det er et VR-boksning-spil. 

– Boksning er godt for mig, da det hjælper mig med at holde min kondition oppe, så jeg kan spille håndbold, siger han og fortsætter. 

– Det er nærmest en “work out”, kan man sige, bare derhjemme, når jeg ikke lige har overskud til andet.

Udover at hjælpe på hans kondition, så hjælper det også på hans hoved. Han kan let blive overmandet af negative tanker, hvilket også gav ham en depression for nogle år siden. Ved at spille Thrill of Fight kan han fokusere på noget andet og dermed give de negative tanker en “knock-out”. 

– Når jeg bokser, så forestiller jeg mig, at modstanderen i spillet er mine negative tanker, og så er det dem, jeg kæmper mod, siger Tobias. 

Find et spil, der passer til dig

Gaming kan altså mere end man tror, især hvis man spørger Tobias. 

– Det ikke bare en hobby, men også en medicin, der kan hjælpe både fysisk og psykisk, især i mit tilfælde, siger han. 

Og han er ikke alene om det. På Facebook har han set mange andre bruge gaming som hjælpemiddel. Her er der bl.a. nogle, der bruger VR-trommespil mod tankemylder, på samme måde som han bruger VR-boksning. 

Måske kan det også hjælpe dig? Der er i hvert fald mange muligheder for at holde sig i form og få styr på sine tanker, og flere og flere spilproducenter begynder at lave spil, man kan betegne som hjælpemidler. 

– Selvom du måske ikke kan opleve alt i den virkelige verden, så prøv den virtuelle verden. Find det spil, der passer til dig og dine udfordringer, lyder opfordringen fra Tobias. 

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Reportage: Arkade-kælderen kalder

Reportage: Arkade-kælderen kalder

Hang til bip-spil, Bubble Bobble og båndoptagere? Arcadeum har det hele. Udstillingen føles mere som en arkadehal end et museum – og det er ikke så dårligt.