KEGLER OG FRITTER: Et prisvindende hold i Køge 

23. 11. 2023

Af Magnus Schultz Pedersen
Foto af Chris Palmgren

I Køge har en stor gruppe mennesker med funktionsvariationer et stort fællesskab. De er en del af Stjernekasterne, som er en afdeling af Ravnsborg Bowling, der er målrettet børn, unge og voksne med alle former for handicap og funktionsvariationer.  

Hver torsdag mødes de i Ravnsborg Bowlinghal og bowler i en time. 

Det handler om at have det sjovt! 

Afdelingen blev etableret i 2022 af Thomas H. Jørgensen. Tanken bag det var at give – især børn og unge med diverse funktionsvariationer – et socialt fællesskab.  

– Jeg ved, at der er rigtig mange børn og unge, som sidder efter skole og ikke går til noget, siger han. 

Mange af dem har, ifølge Thomas, også svært ved at være en del af en forening, da meget af det handler om at blive bedre til den pågældende sportsgren, men det handler det ikke om i Stjernekasterne. 

– Her handler det om, at man skal have det sjovt, siger han.

De startede også med at have 12-14 børn og unge blandt medlemmerne, men de fleste er stoppet igen af forskellige årsager. Ifølge Thomas har de også svært ved få rekrutteret børn og unge, da de har svært ved at komme til træning efter skoletid, hvilket han også er i dialog med Køge Kommune omkring. 

Thomas

Jeg hedder Jeff! 

I januar 2023 åbnede de så op for, at der også kunne komme voksne medlemmer på holdet – og så gik det stærkt, fortæller Thomas. 

Der viste sig at være rigtig mange voksne, som også rigtig gerne ville gå til bowling, heriblandt Jeff – en meget entusiastisk bowler og imødekommende person. 

– Jeg hedder Jeff, siger han og gerne mere end én gang.  

Selv som udefrakommende føler man sig velkommen på stedet.

Jeff

Der er p.t. omkring 15 voksne medlemmer på holdet, hvor de fleste kommer fra arbejds- og samværstilbuddet ITC Køge. 

Flere af dem er iført Ravnsborgs grønne holdtrøjer. 

Begge køn er repræsenterede, og der er ingen aldersgrænse.

Emil

Alle kan bowle 

Der er stadig masser af plads til nye medlemmer, fortæller Thomas, og det kommer der også i form af 21-årige Emil fra Herfølge, som her var til sin første prøvetræning hos Stjernekasterne. 

Han er synshandicappet, men det forhindrer ham ikke i at vælte de fleste af keglerne hver gang. Han er ét stort smil og får – ligesom alle de andre – highfives fra både Thomas og de to hjælpetrænere, hver gang han laver en strike. 

Som Thomas også påpeger, så kan alle bowle, uanset hvilke udfordringer man har. 

Hvornår skal vi bowle igen?

Uanset om man har fået mange eller få point, så er humøret stadig højt. Man støtter hinanden og roser hinandens præstationer, og så glæder man sig til at vende tilbage ugen efter. 

Der er altså tale om en aktivitet og et fællesskab, som ingen af medlemmerne ville være foruden. Det har også kastet en stor anerkendelse af sig i form af Køge Kommunes Handicappris, som afdelingen modtog i slutningen af 2022 – altså et halvt år, efter de var startet. 

Ifølge Thomas var det et kæmpe skulderklap, som han er stolt af.  

– Men jeg havde aldrig klaret det alene, siger han og slår fast, at hans team er en lige så stor del af konceptet, og at anerkendelsen derfor også tilfalder dem. 

Iben

Selv én væltet kegle er en succes 

En af dem er Iben Bardino, som selv bowler på dameholdet i Ravnsborg. 

Hun ville gerne lave noget frivilligt i klubben og blev dermed en del af teamet bag Stjernekasterne, hvilket, ifølge hende selv, giver hende meget.

– Jeg lærer især rigtig meget af den glæde over, at man kan juble over bare at vælte én kegle, og det, at vi møder folk der, hvor de er, siger hun.  

En velsmagende og vigtig del af kontingentet 

Tre til fire gange om året bliver der serveret burgere og pommes frites i bowlinghallens cafeteria, hvilket ifølge Thomas også er en stor del af det at skabe et fællesskab for medlemmerne. 

– Det er vigtigt, påpeger han. 

– Det er en del af kontingentet, og det er vigtigt, at vi også har noget socialt, så vi ikke bare står og bowler i en time. 

Man fornemmer også den store glæde blandt medlemmerne ved, at de har et fællesskab både nede på banen og i cafeteriet. Og ifølge Thomas er det ikke slut med at få nye medlemmer ind i Stjernekasterne. 

De er en del af et tilbud, som hedder Jump4Fun, hvor børn og forældre kan få tilskud til at betale kontingentet i en idrætsforening, heriblandt Stjernekasterne. 

– Det er en ting, som vi virkelig prøver at få noget ud af i samarbejde med Køge Kommune, siger Thomas og håber, at der i en nær fremtid vil komme flere børn og unge blandt medlemmerne. 

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Anmeldelse: Super Mario Party Jamboree

Anmeldelse: Super Mario Party Jamboree

Mario blæser låget af brætspilsæsken med sin største fest hidtil. Spillet byder på et væld af modes og mini games, men er sjovest, hvis man er flere.