Holder det stadig: Uncharted

4. 04. 2022

Af Oscar Møller Timmerby 

Siden Uncharted-filmen netop er udkommet i februar, kigger vi nærmere på klassikeren Uncharted 1: Drake’s Fortune.

Hvad går det ud på?

Spillet handler om skattejægeren Nathan “Nate” Drake. Sammen med sin mentor Victor Sullivan forsøger han at finde El Dorado.  

I starten af spillet finder Nate en kiste dybt i havet, som viser sig at tilhøre hans forfader, Sir Francis Drake. Inde i kisten finder han en dagbog med koordinater, der viser vejen til selveste El Dorado.  

Med pirater i hælene begiver Nate sig nu ud for at finde det fortabte land med Sully og reporteren Elena. Tiden er knap, fordi fjenderne har sat samme kurs og vil overtage landet først.

Hvad syntes vi dengang?

Uncharted: Drake’s Fortune fra Naughty Dog er et action-adventure spil, der udkom i 2007 eksklusivt til PlayStation 3. 

Spillet blev et stort hit og scorede hele 88% på Metacritic. Det betyder, at spillet blev modtaget med gode anmeldelser fra både fans og anmeldere. Den solgte hele 2,6 millioner kopier og blev en succes i sin tid.

Uncharted var et meget eksperimentelt spil fra spilstudiet, da Naughty Dog, som er en af de større spiludviklere, førhen havde specialiseret sig i 3D-platformere såsom Crash Bandicoot og Jak and Daxter.

“… jeg har aldrig syntes, at spillet var det dybeste spil, man kunne få fingrene i.”

– Fra artiklen

Jeg synes, Uncharted var et spil, der var god til at vise, at Naughty Dog kunne lave spil, som var anderledes, fra hvad de normalt lavede. Men til gengæld synes jeg, det var mindre sjovt at spille. 

Nathan, Sully og Elena er meget sjove karakterer, især når de er sammen. De gjorde virkelig spillet sjovere for mig. Men jeg har aldrig syntes, at spillet var det dybeste spil, man kunne få fingrene i. For mig virker det som en generisk actionfilm med stereotype skurke, der kunne være med i enhver Indiana Jones-film.  

Det her spil blev også lidt af en trendsetter. Selvom Uncharted måske ikke har opfundet wall jumping eller wall climbing, så var spillet stadig med til at gøre det mere trendy. Efterfølgende kunne disse ting ses i mange af Sonys spil.

Hvad synes vi nu?

Når du spiller den originale PS3-version af Uncharted i dag, er det meget nemt at se de ting, der er galt med det. Forældet gunplay, tunge controls og en ældre grafik. Men den remastered PS4-version er meget bedre – og det er versionen, jeg synes, du burde spille. 

Uncharted er ikke et dårligt spil – langt fra det. Men du kan se, hvor der var nogle opstartsproblemer med serien. For det første var spillet lidt kort. Det tog mig kun omkring 7 timer at gennemføre, hvilket ikke er en dårlig ting, hvis der er meget af gøre i de 7 timer. Men spillet kan være en smule kedeligt, siden de fleste områder i spillet med kun få undtagelser foregår i den samme jungle. 

Selvom gunplay er bedre i den remasterede version, er det stadig ikke det bedste. Dog havde jeg det stadig sjovt med det. 
En af mine favoritting i spillet er karaktererne og historien. Og selvom spillet ikke er det dybeste, jeg nogensinde har set, er det stadig meget sjovt, og fik mig virkelig til at føle, jeg var med i et Indianna Jones-eventyr.

Min mening om Uncharted: Drake’s Fortune er, at jeg respekterer, hvad det gjorde for spilindustrien og for resten af Uncharted-serien. Men jeg synes, der er mange frustrerende ting i spillet, der gør det mindre sjovt for mig at spille. Dog er mange af de ting, jeg taler om, blevet gjort bedre i spillets efterfølgere, Uncharted 2, 3 og 4. 

Så holder Uncharted: Drake’s Fortune stadig? Både ja og nej. Hvis det handler om, hvorvidt jeg ville kunne spille det den dag i dag og stadig have det sjovt med det – så ja. Så holder det stadig. Men hvis vi taler om, hvorvidt det stadig kan konkurrere med andre spil på markedet, så ville jeg personligt sige nej.

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Top 5: Sommerspil

Top 5: Sommerspil

Savner du spil, der oser af sol, palmer og strand? Vi lover masser af varme vibes i denne liste over de bedste sommerspil.

Reportage: Arkade-kælderen kalder

Reportage: Arkade-kælderen kalder

Hang til bip-spil, Bubble Bobble og båndoptagere? Arcadeum har det hele. Udstillingen føles mere som en arkadehal end et museum – og det er ikke så dårligt.