Af Frederik Robetjé
Man skulle tro, at Det Kongelige Bibliotek har været synsk. De startede nemlig allerede med at indsamle danske “gaming”-ting for 25 år siden.
Det var dengang man kaldte det “videospil” – dengang man ikke vidste, at det ville blive så stort, som det er i dag. Nu har biblioteket lavet en fin udstilling omkring gaming, som vi var en tur forbi.
Det første, man ser i udstillingen, er en KÆMPE maskine. Det ligner nærmest et skab, men næh nej, det er en meget gammel computer, faktisk en af de første computere, hvor man kunne spille “Tennis For Two”, som er lidt ligesom Ping Pong.
En tur gennem årtierne
Udstillingen fortæller om spillenes udvikling gennem årtierne. I 90’erne begyndte gaming at stikke af. Det var dette årti, hvor PlayStation og pc-computere fik deres dominans med de “avancerede” cd-rom’er, som satte gang i 3D-grafik. Uden 3D-grafik havde vi jo ikke have haft alle de nye spil, der ser meget realistiske ud.
Danmark udnyttede i stor grad den “nye teknologi” til at rykke spil ud fra spillehallerne over mod børnespil-området og computerspil, som havde kunstneriske egenskaber.
00’erne taler for sig selv. Det er her, hvor AAA-spil boomede derudad. Spil med kæmpe budgetter ligesom blockbuster-Hollywood-film. Ikke nok med det, så tog onlinespil VIRKELIG fart, og mobilspil selvfølgelig. PlayStation fik også en konkurrent i 00’erne, nemlig Xbox, og siden da har folk været uenige om, hvilken konsol der er bedst.
Hit på hit
Udstillingen har også specifikke rum med vigtige ting fra dansk gaminghistorie. Et af de rum var Skærmtrolden Hugo, hvor man er i en hyggelig, lille stue med et tv og en telefon, man bruger til at styre med.
Et af de andre rum var nærmest en biograf, hvor man så et interview med Hitman-udviklerne IO Interactive. Der var også glasmontrer med karakterdesign af Agent 47 og et map-design af en af de første baner, de lavede.
Så var der selvfølgelig også et rum med en iPad på storskærm, hvor man kunne spille det verdenskendte danske spil Subway Surfers, som man vel roligt kan sige er en af de største succeser inden for mobilspil.
Gode forhold
Handicapforholdene er meget gode, fordi der er en parkeringsplads til handicapbiler lige ved siden af Den Sorte Diamant. Ned til selve udstillingen er der en elevator.
Udstillingen var meget spændende, da vi lærte nogle ting om gaming, som vi ikke allerede vidste. Der er også en app til selve udstillingen, som vi synes I skal prøve, hvis I en dag vil ind og se den. Udstillingen kører resten af året, så skynd jer inden den bliver fjernet.
DK Game – Udstilling om dansk computerspils historie – Løber til 13/1 2024 – Sted: Den Sorte Diamant – Pris: 75 kr. for voksne, børn gratis |
Frederik Robetjé
Frederik er Glads Counter-Strike-nørd. Han spiller det stort set hver dag, men kaster sig også over andre spil og er inderst inde stadig en casual gamer.