Af Magnus Schultz Pedersen
Foto: Matias Olsen
Denne sommer har stået i sportens tegn i Frankrig. Først Tour de France og derefter Sommer-OL. I forlængelse af OL fandt De Paralympiske Sommerlege sted, som er OL for sportsudøvere med både fysiske og psykiske handicap.
Danmark var selvfølgelig også repræsenteret, og vi hentede i alt ti medaljer hjem – heriblandt to guldmedaljer, som blev vundet af henholdsvis svømmeren Alexander Hillhouse og cykelrytteren Emma Lund.
PL har eksisteret i 64 år, så derfor er der også en del anekdoter forbundet med denne sportsbegivenhed, som er både sjove og spektakulære. I denne artikel har jeg samlet fire af de mest interessante fakta om PL.
Startede som et rehabiliteringsprojekt
De Olympiske Lege, som vi kender det i dag, startede tilbage i 1896, hvor det første arrangement fandt sted i den græske hovedstad, Athen. Siden da er legene blevet afholdt hvert fjerde år.
De Paralympiske Leges historie begynder i 1948, hvor mange mennesker havde fået livslange skader som følge af Anden Verdenskrig. Her opdagede den tysk-britiske læge Ludwig Guttmann, at man ved hjælp af idræt kunne genoptræne folk med rygmarvskader.
PL startede derfor som et slags rehabiliteringsprojekt, hvor 16 mænd og kvinder med rygmarvskader konkurrerede i kørestolsbueskydning. Guttmann kaldte det for Stoke Mandeville Games.
Kun for rygmarvsskadede
I 1960 blev det allerførste PL afholdt i Rom, hvor 400 atleter med rygmarvskader deltog i forskellige konkurrencer som bueskydning, bordtennis og dart. Det var altså kun mennesker med rygmarvskader, der kunne deltage i de første 15 år.
Det ændrede sig så i 1976, hvor der begyndte at komme mange andre typer handicaps med, herunder cerebral parese og synsnedsættelse.
Ingen handicappede i Sovjetunionen
Det er almindelig praksis, at OL og PL bliver afholdt i den samme værtsby, ligesom det var tilfældet i år, hvor det foregik i Paris. Men der har været en enkelt undtagelse.
I 1980 skulle Sommer-OL afholdes i Moskva, som dengang var hovedstad i Sovjetunionen. Så skulle man tro, at PL også skulle afholdes der, men sådan blev det ikke.
Sovjetunionen anerkendte ikke parasporten og begrundede det med, “at der ikke fandtes invalide i Sovjetunionen.” Værtsnationen afviste altså at lade PL blive afholdt i Moskva på lige fod med det klassiske OL. Derfor blev PL i stedet afholdt i den hollandske by Arnhem det år.
Udelukket på grund af fusk
Ved dette års PL i Paris vandt en dansk svømmer med et udviklingshandicap guld i 100 meter butterfly. Tilmed den første udviklingshandicappede nogensinde. Atleter med udviklingshandicap, såsom autisme, kan altså også deltage ved PL – men sådan har det ikke altid været.
Ved PL i Sydney i 2000 stillede Spanien med et basketballhold for mennesker med udviklingshandicap, og de vandt guld. Kort efter viste det sig dog, at 10 ud af de 12 spillere slet ikke havde et handicap.
Udover at holdet fik frataget sine medaljer, var det så stor en skandale, at atleter med udviklingshandicap mistede retten til at deltage ved PL. Det ændrede sig dog i 2012, hvor OL og PL blev afholdt i London. Her kunne atleter med udviklingshandicap igen deltage ved PL, og det har de gjort lige siden.
Glade reportere i Paris
Det var fire små historier fra PL’s 64 år lange historie, som du med stor sandsynlighed ikke kendte.
Hvis du er nysgerrig på at høre mere om dette års PL, så følg med her på siden, hvor du snart vil kunne læse om to af vores journalister, Larna O’Reilly og Tobias Qwist. Sammen arrangerede de en tur til Paris for at opleve PL på forreste række.