Ferietid er læsetid!

4. 07. 2022

Læseanbefalinger af Mathias Thing, foto af Matias Olsen

Sommerferien står for døren! Ferietid er for mig lig med læsetid – særligt i sommerferien, mens man er ude at bade ved stranden, spiser en is ved Ishuset eller er ude i haven i sommerhuset!  Findes der noget mere afslappende end at smække benene op med en god bog?   For jer der stadig er i tvivl om, hvilke bøger der skal pakkes med i kufferten, har jeg her samlet nogle bøger, der på hver deres måde er særligt velegnede til sommerens læsning.  

Og til dem der har svært ved selv at læse en bog! – fortvivl ej, for alle bøgerne findes også som lydbøger og E-bøger.   De kan findes ved søgning på bibliotek.dk

En klassiker fra charmerende detektiv med autistiske træk 

Forfatter: Agatha Christie  

Titel: Ebbe og flod 

Forlag: Peter Asschenfeldts nye forlag, 2000   

En klassiker! Agatha Christie har, som få krimiforfattere, kunnet samle læsere på tværs af flere generationer.   De intenst skildrede personer og miljøer, de kringlede gåder og handlingsforløb og de overraskende løsninger har tiltrukket læsere i næsten hundrede år siden den første bog De låsede døre udkom på engelsk i 1927.   

Ebbe og flod omhandler en engelsk løjtnants tragiske endeligt under anden verdenskrig. To år senere opsøges Hercule Poirot af løjtnantens søster for at bede om hjælp til at løse mysteriet, da hun, der er clairvoyant, efter sigende skulle have modtaget nogle “signaler” fra sin afdøde bror. Poirot afviser først, men beslutter sig derefter for at opklare sagen sammen med sin ven Kriminalinspektør Japp.    

Jeg, Matias, kan rigtig godt identificere sig med bogens hovedpersonen, da Hercule Poirot, i lighed med undertegnede, udviser tydelige autistiske træk (systemer, logik og i det hele taget en udpræget trang til symmetri) men også hele måden bogen er struktureret på taler til det logiske og firkantede i én.

   

Autisme er temaet; en kat i en verden af hunde 

Forfatter: Hildur Grauslund Nielsen  

Titel: Jeg er autist– En kat i en verden af hunde 

Forlag: Gyldendal   

  “Jeg er autist“ er Hildur Grauslund Nielsens egen beretning om hendes liv – en tænksom og poetisk gengivelse af hendes tanker og hendes oplevelse af verden og andre mennesker. Der trækkes tråde tilbage til hendes barndom samt hendes møde med mennesker senere i livet.   

Bogen er inddelt i tre dele omhandlende arbejdsliv, socialt liv og søvn (eller mangel på samme) – de forskellige sider af et liv med autisme serveres let og med en klar fornemmelse af fremdrift.   

Jeg sidder i hvert fald tilbage med en fornemmelse af at blive set, mødt og forstået; da jeg selv har autisme er det rart, at kunne spejle sig i en ligesindet, og fordi mange af de udfordringer forfatteren beskriver, også er noget jeg i høj grad kan genkende.   

Jeg vil helt klart anbefale denne bog til både mennesker, der selv har autisme, deres pårørende og endelig lærere, pædagoger og andre, der har med mennesker med autisme at gøre.

Den om klimaet og naturens orden!

Forfatter: Karen Thompson Walker  

Titel: Miraklernes tid 

Forlag: Lindhart og Ringhof, 2012  

 Klimakrise, stigende vandstand, naturkatastrofer og en paralyseret befolkning, der magtesløst ser til, mens verden omkring dem går i opløsning.   Det var det, jeg kom til at tænke på, mens jeg hørte denne VIRKELIG godt fortalte fremtidsdystopi af Karen Thompson Walker.   

 En melding om, at jordens rotation bliver langsommere, bliver en dag pludselig udsendt i medierne.   Bogens hovedperson er teenageren Julia, hendes læge-far og hendes boheme-mor et sted i USA, der samtidig repræsenterer de to sider i dagens klimadebat – det dramatiske og bombastiske mod det mere afdæmpede og rationelle – bogen problematiserer samtidig (i børne/ungehøjde) tendensen til breaking!! Og dommedagsprofetier hver halve time i de moderne nyhedsmedier.

Det skorter med andre ord ikke på dramatik i Karen Thompson Walkers spændende ungdomsbog – spændende og medrivende – den kan varmt anbefales!  

En sygeplejerskes vilde hverdag!  

  Forfatter: Merete Engell  

Titel: Sygeplejerske i verdens brændpunkter 

Forlag: Informations Forlag, 2009  

  Sygeplejerske i verdens brændpunkter er forfatterens beretning om hendes liv, som nødhjælpsarbejder i flere afrikanske og mellemøstlige lande. Vi hører om hendes arbejde i Congo, Liberia og Afghanistan. Følelser og afstand, som modsætningen, opture og nedture og det, at opgive sig selv, sin egen individualitet og endda sit eget privatliv og sin dagligdag i Danmark for at hellige sig arbejdet med, at hjælpe verdens nødstedte. En fin, varm og velskrevet fortælling fra verdens brændpunkter.   

Bogen om ham, mange tror har ADHD 

Forfatter: Astrid Lindgren  

Titel: Emil fra Lønneberg  

Oversat fra svensk af Ellen Kirk  

Forlag: Gyldendal  

 Emil fra Lønneberg er Astrid Lindgrens klassiske børnebogsunivers om drengen Emil Svensson og hans dagligdag på gården Katholt – et traditionelt svensk landbohjem i begyndelsen af 1900-tallet. Faren, Anton Svensson er kirkeværge i Lønneberg sogn, mens moderen, Alma Svensson, er hjemmegående og sørger for hjemmets førelse.   

Emil er af natur en rigtig vildbasse og laver som følge deraf, til især til hans fars store fortrydelse, MANGE skarnsstreger. Dette fører til mange humoristiske, men indimellem også rørende øjeblikke i fortællingen om Emils liv.   

Bogen er letlæselig og skrevet i et letforståeligt sprog. Den kan læses fra ca. seks år.   

  

  

  

  

  

  

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…