Fantasiens virkelighed – en flugt fra det, du ikke kan kontrollere

1. 08. 2022

Klumme og foto af Tom D.J.

Fantasi er vigtigt for mig. For uden den ville jeg nok blive tosset med al den vold som ellers truer den fredlige dagligdag. Derfor handler det for mig om at søge forstilinger om en bedre tilværelse. Der sker oftest ved udflugter gennem forskelige medier.

Fantasiens verden gennem spil

Den moderne fantasi begyndte med et spil, som blev populært blandt unge, som ville slippe for deres travle skoleliv. Spillet blev kendt som Dungen & Dragons. Nogen anså det for at være en del af en dødskult, dog vil jeg sige, at dem som anser spillet for at være det, har ingen fantasi selv til at se de verdener som spilledet og dets figurer med til. Selv spiller jeg ikke rigtig D&D, men jeg spiller noget lignende kaldet, Elderscroll: Skyrim, som er min udflugt fra den ellers barske virklighed.

Troldspejlet og eget fantasy-skriv

I mine unge dage så jeg meget tv-programet Troldspejlet, som var mit ugentlige vindue ind i fantasiens verden. Da internettet så kom brugte jeg og stadig bruger mange timer på at blive underholdt inde for fantasiens mange verdener. Siden har jeg haft en lyst til at skrive fantasy selv, men havet ingen vinkler eller ideer, indtil jeg så et billede af nogle fantasy-væsner på et tog. Så kom ideen. Mange fantasy verdener er delt mellem middelalder og rum-tid, men ifølge min søgen er der ingen som har blandet begge genre sammen af fantasiens elementer. Derfor vil gerne lave en moderne fantasy verden, hvor de laver dagligdagsting, men hvor ondskaben fra rummet skal være med.

Du kan alligevel ikke styre virkeligheden

Jeg og mange andre som søger altså tilflugt fra virklighedens trængsler, som ikke gider mere krig, ufred eller andre midler som gør, at virkligheden kan være ulidelig at være i. Det kræver bare 1 eller 2 timer at flygte ind, hvor man med fantasi har magt imod alt det onde.

Det kan godt være, der er våben og krig – men her kan du styre det selv, her har du chancen for at redde verdenen fra de onde, rede prinsessen og få det halve kongerige. Eller bygge ting med Minecraft, hvilket også er et spil, som jeg bruger mange timer på.

For i fantasiens verden er der ingen og mange regler på samme tid. Det kommer bare an på, hvilken verden man vil besøge.

I vores verden er der kun grå linjer – i fantasy er det nemmere at se, hvem der er de gode og de onde. Her har de andre kamprustninger, som ikke ligner den, man selv har på. De bærer faner med ære for at vise, hvem de er, i stedet for at skjule det som i vores virkelighed.

Slip væk fra hverdagen for en stund

Med dette siger jeg, at vi ikke skal frygte, at fantasien bringer ufred blandt unge, som nogle misforstår og skyder skylden på fantasy for at skabe skole-skyderriger og andre ting i USA. Vi har brug for fantasi for at slippe væk fra dagligdagens trængsler, for at slippe væk fra drillerriger. For med et spil kan man altid slukke, når man har fået nok og tage et par minutter, før man kommer ind i det igen. Det kan man jo ikke med virkligheden. Som det sidste vil jeg blot sige til dig som læser dette, læs en bog, se en film, spil et spil og fordyb dig bare en time eller to i en verden, som du faktisk kan kontrollere.

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Reportage: Arkade-kælderen kalder

Reportage: Arkade-kælderen kalder

Hang til bip-spil, Bubble Bobble og båndoptagere? Arcadeum har det hele. Udstillingen føles mere som en arkadehal end et museum – og det er ikke så dårligt.