Med Thomas Novotny og Jonas Koch, foto af Freja Armstrong og Charlotte Worsae
Denne måneds udgave af Glad Brevkasse har taget udgangspunkt i ægte problematikker fra forskellige vælgermøder og handicappolitiske diskussioner i forbindelse med kommunalvalget.
Hvordan håndterer man som beboer, at der er hyppig udskiftning af personale på bosted? Hvordan passer man på sig selv? Hvordan opretholder man tillid i sine relationer, når udskiftningen lurer?
Thomas: “Det handler vel om at stole på det personale, der er der den dag. Nogle går mere ind i beboerens liv – både på en god og dårlig måde. De skal ikke blande sig i det private liv. Der bliver ofte skiftet ud i bo-enhederne, og så har jeg erfaring med, at beboerne bliver forvirret – for hvem er så den nye person, der skal ind i mit liv? Så jeg er enig – jo flere ting man selv kan klare, jo bedre er det”.
Jonas: ”Hvis man dog er meget afhængig af sit personale, må man kommunikere klart, hvad man forventer af personalet. Og lære vedkommende at kende, som man lukker ind i sit hjem. Også selvom det kun er for et år. Og hvis der er flere personaler, så kan man jo prøve at lave aftaler om, at man gerne vil have nogle af dem, man allerede kender. Hvis du begynder at få angst over, at personalet kan gøre dig ondt, så er det et problem. Så man er nok tvunget lidt til, at få det bedste ud af det. Det kan være skide irriterende at oplære nogen nye i sit eget liv, især hvis man ikke er åben for nye mennesker”.
Thomas: “Ja, og det er der mange, der ikke er. Jeg ville selv synes, det var noget rod”.
Jonas: “Mange bosteder hænger også tit sammen i forskellige organisationer. Blandt andet det jeg har boet på. Så der kan man jo opfordre selv til, at man har brug for fast personale. Få det på bordet overfor ledelsen, at man bliver utryg, men få det bedste ud af det”.
Hvor går jeg hen, når kommunen lukker? Mange dagtilbud i især mindre kommuner lukker henved eftermiddagstid. Så hvor går man hen efter kl. 15, om aftenen og i weekender for at undgå isolation og ensomhed?
Thomas: “Nu kan ensomhed jo også være positivt. Man kan være ensom på mange måder. Jeg må sige, at jeg nyder nogle gange at være ensom – ikke negativt. Men ellers er der mange steder, hvor man kan gå i Klub, nogle mennesker går også til ting om aftenen. For det er ofte om aftenen, at ensomheden dukker op. Når mørket kommer, så er der nogen, som har svært ved at underholde sig selv, og de har brug for at være sammen med nogen hele tiden. Så gå i klub, gå til noget eller oplev noget kultur. Jeg tager meget på ture, og jeg kender mange, der bruger aktiviteterne i klubber – fx min egen Klub 9 i Rødovre Kommune”.
Jonas: “Jeg har det ligesom Thomas. Opsøg nogle fællesskaber. Og Facebook har også nogle grupper, hvor man kan opsøge andre, der føler sig ensomme. Hvis man har nogle venner eller familie, kan man også få dem med ud på tur. Og så er det godt at gå ture, som kan opfriske din hjerne. Når man dyrker motion, kan det gøre, at man bliver lidt mere positiv i sindet. De ting der kan være med til at ødelægge en, bliver ikke så dramatisk og fylder ikke helt så meget. Find på noget at lave både med andre og med en selv, for det tror jeg er vigtigt at arbejde på – at kunne være alene. Det kan man måske ikke bare gøre ude i det blå, men jeg tror, det er vigtigt at arbejde på at kunne være sig selv”.
Thomas: “Vi har altid i min familie talt om, at vi ikke vil være ligesom de andre. Og nogle gange kan det være sundt at kunne være alene. Nu har vi haft en tid, hvor vi ikke kunne være sammen med andre. Og der har det også vist sig, at det er vigtigt at have et godt bagland, at have de nære og synge fællessang. Men vi har også prøvet at være meget alene, og begge ting er vigtige”.