BRÆTSPIL TIL JULEFERIEN 

21. 12. 2023

Af Magnus Schultz Pedersen
Foto af Matias Olsen

Juleferien nærmer sig, og der er god tid til at få en pause fra hverdagen, plus diverse online-games.  

Vi ved alle sammen, at det kan være svært at sætte computeren på standby og tage en pause fra gamer-verdenen. Men i denne tid kan det være rart at rykke lidt tættere sammen og komme i julestemning.  

Hvordan gør man så det som gamer? Man kan bl.a. spille fysiske spil sammen med familien, vennerne eller kæresten, hvilket Larna O’Reilly fra Ringsted-redaktionen især er ret vild med. 

Hun har selv en samling på omkring 50 bræt- og kortspil. Hvis du synes, det er mange, så er det fordi, hun kommer fra en familie, hvor der er blevet spillet mange brætspil – og hendes far har næsten 600 spil. 

Hvorfor kan du godt lide brætspil? 
– Fordi, det er en god måde at være sammen med andre på, og man kan samle mennesker, som ikke har så meget til fælles, svarer Larna. 

Det er altså godt til folk, der ikke er gode til at være sociale, da man kan undgå small-talk. Alle fokuserer på spillet.  

Larna har rigtig mange spil, men vil gerne anbefale tre, som kan spilles sammen med hele familien. 

Uno Flip
Uno Flip

UNO-FLIP: Vinderchancerne minimeres 

De fleste kender kortspillet UNO, men der findes en nyere version, som hedder UNO FLIP. 

Grundreglerne er de samme, men her har kortene to sider; en lys side, som er den klassiske fra almindelig UNO, og så en mørk side. Det betyder altså, at en spiller, som sidder med et flip-kort, kan vende spillet om, så kortene skifter farve.  

Det øger usikkerheden omkring, hvem der vinder, hvilket Larna godt kan lide. 

– Det er sjovere end almindelig UNO, og der sker lidt flere ting” siger hun, og anbefaler spillet til folk, som godt kan lide at spille UNO, men samtidig gerne vil øge spændingen. 

Partners

PARTNERS DUO: Ludo for to personer 

De fleste kender Ludo, hvor du kan være op til fire personer på samme tid. Men der findes også et brætspil, der minder om Ludo, men så alligevel er lidt anderledes. Det hedder Partners Duo. 

En af forskellene er, at du i dette spil kun kan være to personer, så hvis man vil have en hyggelig aften i selskab med f.eks. kæresten eller sin bedste ven på bostedet, så kan Larna varmt anbefale dette spil. 

Hver spiller har i alt seks brikker, i enten gul eller rød, og i stedet for en terning, så er der kort, som fortæller, hvad du skal gøre. Ligesom i Ludo, handler det om at være den første til at få alle sine brikker i hus. 

Ifølge Larna, tager det maks. en time at spille, så man kan bl.a. spille det efter julemiddagen, mens man lige slår mave og venter på at risalamanden bliver sat på bordet. 

ticket to ride

TICKET TO RIDE: Til dem, der ikke skal ud og rejse i ferien 

Hvis du fortryder, at du ikke fik bestilt en rejse til Frankrig eller Italien, så kan både og familien alligevel godt komme afsted i brætspillet Ticket to Ride, som er et af Larnas favoritter.  

Det findes i forskellige udgaver, f.eks. en Europa-udgave, en USA-udgave og ikke mindst en udgave, der foregår i de nordiske lande. 

Spillet går ud på, at man får til opgave at følge en bestemt rute, f.eks. Berlin til Paris, og så skal man formå at indsætte togvogne på den pågældende strækning. Diverse kort dikterer, hvor du kan klare ruten.  

Hver spiller har to til tre ruter, som de skal løse, hvor nogle er længere end andre, hvilket også påvirker, hvor mange point du får, når du har gennemført ruten. 

Hvor lang tid tager det at spille Ticket to Ride? 

– Det kan godt tage op til to timer, alt efter, hvor mange man er, og så videre, siger Larna.  

Så mens at juleanden er i ovnen, kan man godt lige tage en hurtig rejse ud i Europa.  

Rigtig glædelig gamer-jul 

Vi håber, at disse tre anbefalinger vil inspirere jer til en masse julehygge i fællesskab med familie og venner. 

Rigtig glædelig jul fra gamer-redaktionen! 

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Reportage: Arkade-kælderen kalder

Reportage: Arkade-kælderen kalder

Hang til bip-spil, Bubble Bobble og båndoptagere? Arcadeum har det hele. Udstillingen føles mere som en arkadehal end et museum – og det er ikke så dårligt.