Af Phuc Pham
I puzzlespil bruger man sit hoved til at løse puzzles. Det kan for eksempel være ved at sætte prikker, koble items sammen, løse gåder eller regnestykker. Du kan endda være en detektiv, som løser mysterier og finder spor.
Jeg er selv kæmpe fan af puzzlespil, fordi det træner min hjerne, og jeg elsker at være detektiv. De kan nogle gange være rigtig svære og udfordrende, men så føler jeg bare, at jeg bliver klogere.
Professor Layton-serien
Det første spil på listen er Professor Layton. Serien handler om hovedkarakteren Hershel Layton. Han er en arkæologisk professor fra Gressenheller University i London og er verdenskendt for sine utrolige evner til at løse mysterier.
Han rejser rundt med sin selvproklamerede lærling, Luke Triton, fordi Lukes far, Dr. Clark Triton, er gode venner med Professor Layton. Derfor skal han passe på Luke, mens de rejser ud og løser gåder, opklarer mysterier og finder hemmeligheder.
Spillet hører hjemme på listen, fordi det har nogle gode historier, som næsten kunne være film. Spillene har også en masse gode puzzles, og det er super godt balanceret med både svære og nemme puzzles.
Danganronpa-serien
De næste spil på listen er Danganronpa-serien. I det første spil bliver en række gymnasieelever bortført og låst inde på et gymnasium. Faktisk er det ikke bare et hvilket som helst gymnasium – det er en meget eftertragtet skole for elever med særlige talenter.
Eleverne vågner på skolen, og ingen kan huske, hvordan de havnede der. En ond animatronisk bjørn ved navn Monokuma popper pludseligt op og fortæller eleverne, at deres eneste vej ud af skolen er, hvis de dræber en af de andre elever uden at blive opdaget af de andre. Og hvis de ikke følger spillets regler, straffes de med døden.
Serien er sammensat af en hel række interessante mordmysterier, hvor man selv er detektiven, der skal opklare, hvem der myrder ens venner én efter én. Det er en tragisk historie om mord og forræderi.
Tetris
Man kan ikke lave en liste over puzzlespil uden at inkludere det legendariske Tetris. Det er det klassiske puzzlespil lavet i Sovjetunionen af Alexey Pajitnov i 1985. I spillet skal man arrangere forskelligformede blokke på linje ved at rotere og placere dem de rigtige steder, så længe man kan.
Tetris fortjener en plads på listen, fordi det er helt klassisk. Spillet eksisterer stadig den dag i dag og er bare nem underholdning. Og så er det sjovt at prøve at slå sin egen high score.
Ace Attorney-serien
Det næste spil, vi finder på listen, er Ace Attorney-serien. Denne serie handler om advokater, som løser kriminelle sager med beviser, spor og vidner, der fortæller, hvad der skete. Advokaterne skal forsvare de uskyldige personer og finde den rigtige kriminelle i stedet for. Du spiller selv som advokat i spillet og skal forsøge at løse de forskellige sager.
Jeg synes, Ace Attorney-spillene fortjener en plads på listen, fordi det er udfordrende at kæmpe mod mistænkte blot ved at bruge sit hoved, sine beviser og ord. Normalt i denne slags spil er man detektiven, der skal løse et mysterium. Men i Ace Attourney er man advokaten, der nu skal sikre, at den rigtige person havner bag tremmer. Og så er det bare fedt, når de råber ”objection!” og ”hold it!”
Dr. Mario
Spillet, der snupper den sidste plads på listen, er Dr. Mario. Her er Mario blevet doktor og arbejder på et virusforskningslaboratorium inde på Mushroom Kingdom Hospital sammen med sin assistent, sygeplejerske Peach. De skal lave farvede piller, som kan udrydde den virus der har spredt sig blandt alle Mushroom Toads.
Spillet minder lidt om Tetris og Puyo Puyo og er en klassiker. Normalt, når man tænker på Mario-universet, er det nok mere platformerne, man husker det for. Så det er lidt sjovt at se Mario i en anden form for spil.