Tak til dronning Margrethe – længe leve kong Frederik!

23. 01. 2024

Tekst af David Frantsen
Foto af Matias Olsen og kongehusets arkiv

Da jeg nytårsaften mellem 2023 og 2024 hørte dronning Margrethe berette, at hun ville abdicere, med andre ord træde tilbage og overlade tronen til daværende kronprins Frederik, fik jeg min Cola Zero galt i halsen, mens jeg skulle til at affyre en dødsteknik med pokémonen Jolteon i Pokémon Stadium til Nintendo Switch.

At min dødsteknik i spillet var “Zap Cannon”, der paralyserer modstanderen fuldstændigt, er ikke en tilfældighed, for Majestætens mundsætning ramte mig som et elektrochok!

Som minoritet har jeg altid set utroligt meget op til de europæiske kongehuse og i særdeleshed det danske. Da jeg var barn, var jeg helt vild med at læse om den danske kong Christian 7., den britiske kong Edward 8. og den græske kong Konstantin 1. Og det var jeg, fordi de hver især repræsenterede det med at være en minoritet under deres kroner.

Dronning Margrethe har dog altid haft en særlig plads i mit hjerte. Med sin store intelligens og viden er det i hendes regeringstid blevet værdsat både at være religiøs og samtidig videnskabeligt interesseret. Jeg har altid følt mig set og forstået i den tid, hun har været ved roret.

Kong Frederik er ingen undtagelse, for det, at han har gennemført en benhård frømandsuddannelse samt en kandidat i Statskundskab på Aarhus Universitet og både taler dansk og fransk fuldstændigt perfekt, gør, at jeg véd, at vi danskere er i trygge hænder.

Dronningens betydning for en minoritet som mig

Den kongelige takt, tone og værdighed er det bedste, man kan kopiere, hvis man skal forsøge at navigere rundt på denne her komplicerede klode.

Der, hvor jeg som minoritet især ser op til dronningen, er hendes mange interesser og kæmpe viden inden for sprog, historie, kunst samt en stor kærlighed til hunde. Jeg mener, at dronning Margrethe har gjort det moderne at være videnskabelig, med andre ord dét man på nudansk kalder nørdet. Som en mand, der bruger meget tid på at dykke ned i sine mange interesser, er det noget, jeg gerne vil takke hende for.

I 00´erne, hvor jeg blev teenager, havde jeg en vanskelig tid. Jeg blev ofte meget hidsig, fordi der i skolen hele tiden blev lagt mærke til mig og mit handicap. Jeg fandt ud af, at jeg kunne bruge den samme metode som dronningen til at afværge en konflikt eller nærgående spørgsmål. Derfor så man mig ofte fint vifte bøllerne væk og samtidig bevare min værdighed.

Da journalister i spandevis konfronterede Pave Benedikt om, hvorfor han ikke blev i pavestolen til sin død, svarede han så diplomatisk: “Jeg er en CEO, der går på pension!”, og sådan synes jeg også, vi bør se på dronningens decision. Og jeg er ikke bange for Hendes Majestæts beslutning, for jeg ved, at kong Frederik og dronning Mary vil blive husket som et elsket og folkeligt kongepar.

En ny, kongelig bar åbner for alle typer mennesker

Det, jeg glæder mig til ved at få kong Frederik 10. og dronning Mary som kongepar, er, at Frederik for tyve år siden i et interview sagde, at hvis han selv kunne vælge, så ville han have sin egen bar og snakke med alle typer af mennesker.

Ja, rummelighed er en stor del af kong Frederiks styrke, for da det nu daværende kronprinspar i 2015 besøgte et bosted for handicappede kom en af beboerne med Downs Syndrom hen og krammede den daværende kronprins, og han krammede pænt tilbage. Tilbage i 2012 viste den daværende kronprins sig også som en folkelig konge, da en landevejsridder pludselig kyssede ham på munden, uden at han viste nogen form for forargelse.

Dronning Mary er også utrolig pligtopfyldende på den front, og jeg tænker ikke, at vi i Danmark havde haft så stor fokus på mobning, hvis det ikke var for Maryfonden.

Der er ingen tvivl om, at kongeparret har meget kærlighed at give af.

Det kom tydeligt til udtryk i år 2000, da Frederik og Mary lige var blevet kærester, og den daværende kronprins var i Tasmanien, og lige inden han skulle på date med Mary, ringede dronning Margrethe og sagde, at nu var hans elskede mormor ved at sove ind. Frederik aflyste sin date med Mary, og i en jeepkørte Frederik hele vejen gennem Tasmanien for at nå frem til Hobart Lufthavn i tide. Heldigvis nåede han hjem til Danmark for at holde sin mormor i hånden, inden hun åndede ud.

Og i starten af år 2000, hvor kronprins Frederik var med Siriuspatruljen i Grønland, trodsede han gerne den værste snestorm for at ringe til sin familie og venner for at høre, om alt var okay.

Altså, uanset om det er i den tasmanske vildmark eller i den grønlandske tundra, så lader kong Frederik aldrig en chance passere til at tage hånd om dem, han har kær, og dét gør ham til en vaskeægte landsfader! Derfor er jeg sikker på, at vi minoriteter også kommer til at føle stor glæde og omsorg fra vores kongepar.

It´s Time a Lebo M

For at fejre Hans Majestæt Kong Frederik 10.´s tronbestigelse, synes jeg, at vi bedst kan hylde vores nye regentpar ved at høre sangen “It´s Time” fra albummet “Rhythm of The Pride Lands” fra 1995, som Disney udsendte til en slags musikalsk fortsættelse af Løvernes Konge, der havde premiere året forinden.

Lebo M synger denne sang så smukt og levende, at man ikke kan undgå at tårerne presser sig på. Løvernes Konge, som jeg så tre år gammel gjorde så stort og dybt indtryk på mig, at denne film uden tvivl er roden til min hengivenhed over for dyr og kongehuset.

Et nifoldigt leve for Hans Majestæt Kong Frederik 10. og Hendes Majestæt Dronning Mary.

Hurra, hurra, hurra, hurra, hurra, hurra, hurra, hurra! HURRRAAA!

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Mit liv med epilepsi som indlægsseddel

Mit liv med epilepsi som indlægsseddel

I 44 år har epilepsi været en del af Niels Dahls liv. I denne klumme har han kogt de mange år ned til én indlægsseddel, der beskriver, hvordan et liv med epilepsi kan se ud.

En dag i mit hoved

En dag i mit hoved

Der er et mylder af tanker i Sumer Mansoors hoved, og det er ofte de dårlige tanker, der kommer foran de gode. Det sætter hun ord på i dette digt.