Sexversitet  

18. 08. 2023

af David Fransten

foto af Matias Olsen

Spise, drikke, sove og bolle. Fire behov for os levende individer. Og jeg ved ikke hvor mange gange jeg har hørt sangen: “Handicappede har også ret til et seksualliv…..”  fra pædagoger, i medier og i debatten om handicappede generelt.

Jo jo, budskabet er meget fint, men der mangler nuancer i den debat. Hvorfor bliver der ikke talt om, at vi med funktionsvariationer er præcis lige så forskellige og har lige så diverse behov som neurotypiske har?  

Mest fokus på mænd med fysiske handicaps 

Der findes også mennesker, med særlige behov, der godt kan styre deres seksualitet uden hjælp og uden at pædagoger stikker næsen for langt ind i deres private barriere.   

Og hvad så med os, der kun har et mentalt handicap? Skal vi ikke høres lige så meget i debatten som fysisk handicappede?    

Jeg synes, at debatten er utroligt stereotyp og unuanceret. 

Det er stort set altid heteroseksuelle fysisk handicappede mænd, som bliver nævnt i denne diskussion! Om kvinder med funktionsnedsættelse hører man ikke som tit i denne debat. Har kvinder da ikke lige meget lyst til sex, kærlighed og berøring som mænd har?    

Mere taletid til biseksuelle og nonbinære  

Og hvad med handicappede der er homoseksuelle eller bi, trans, demi, nonbinære og andre seksuelle orienteringer? De er næsten aldrig nævnt i denne debat om handicappede og seksualitet.  

Og sidst, men ikke mindst, skal det heller ikke glemmes, at mennesker med mentale handicap også har brug for viden om parforhold og sex. Hvis man nu har autisme, ADHD, NLD, ADD, borderline eller lider af omsorgssvigt, så er det vel ikke så morsomt, at der kun findes seksuelle guides til dem med fysiske udfordringer?  

Det kunne være spændende, hvis eksempelvis en med autisme eller borderline, der var panseksuel eller transfeminin også fik mere taletid og fokus i denne her snak! Så ville de jo måske ikke føle sig så alene omkring deres seksualitet og kønsidentitet.  

I gennemsnit er mennesker med handicap de mest ensomme i befolkningen, men hvis man kombineret med diagnosen også har en seksualitet, som ikke er mainstream, så kan man føle sig endnu mere udstødt. 

Seksualitet er en vigtig del af menneskets identitet og derfor håber jeg, at medier og fagfolk for fremtiden vil fremhæve meget mere diversitet, i snakken om funktionsvarierede og sexlivet.  

Så husk, at det psykiske er lige så værdifuldt som det fysiske, så derfor skal andre diagnoser ikke ignoreres i denne debat!

Menneskets civilisation kan aldrig bestå, hvis ikke alle stemmer høres! Og det gælder også handicappede og sex! 

Så flere stemmer, mere sexversitet!

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Fra solsikkemodstander til solsikkefan

Fra solsikkemodstander til solsikkefan

David skal du ikke gå med solsikkesnoren? Det spørgsmål fik jeg for tre år siden, og så fløj det da bare ud af min mund: “Aldrig i livet!” 

For hvert skridt, jeg går 

For hvert skridt, jeg går 

Sumer Mansoor har et mål om at gå 12.000 skridt hver dag. De lange gåture giver hende en følelse af frihed og sætter tankerne i gang. Det har hun sat ord på i dette digt.