Reportage: Arkade-kælderen kalder

4. 04. 2024

Af Svend Gejl

Yo, tag din mor eller far med – eller bare dig selv hvis du er til retrogaming. Enigma-muséet er måske mest kendt for de spændende udstillinger om tv-apparater, filmudstyr og telekommunikation, men vi er taget derhen for at se på deres gaming-udstilling “Arcadeum”.

Udstillingen er spækket med en masse fede ting fra den gode gamingtid, hvor der fandtes mange spændende konsoller og gaming-apparater, samt de første gaming-computere.

It belongs in a museum

Arcadeum tager dig tilbage til 80’erne. Måske var du selv ung gamer dengang, måske er du bare nostalgiker eller ny i retro-universet. Her kan du i hvert fald se, hvad det var for noget, det dér gaming fra den tid, hvor din mor og far var ung.

For udstillingen byder på de første spillekonsoller og computere. Maskiner, som du ikke har set før, sjældne og populære, som kan ses, bl.a. fra Atari, Commodore, Nintendo og Sega.

Men der er også nogle holy grails at se, som Apples første forsøg på at lave en konsol, “Pippin”, som ikke blev til noget og mange andre fede maskiner. Der er også en del håndholdte maskiner fra 80’erne og 90’erne.

Derudover er der opstillet et par arkademaskiner, som bliver skiftet ud jævnligt, så du hele tiden får nye spil at spille på, så du kan opdage en verden inden for arkadespil. Der kan købes et kort til freeplay for 50 kr., så du kan spille på dem og andre konsoller.

Stay a while …

Der er ikke så meget information omkring de forskellige ting, der vises og udstilles, men museet lover, at det kommer. Indtil videre føles det mere som at komme ned i en arkadehal og spille end at gå på et egentligt museum.

På udstillingen kan du også få et nostalgitrip ved at blive suget ind i atmosfæren, de har forsøgt at bygge op ved at lave et barndomsværelse, hvor du ryger tilbage i tiden og kan få lov at spille på Commodore 64 – eller bare opleve nostalgien, og for dig, der ikke er så gammel at få oplevelsen af en tidslomme, hvor der var rigtig meget gaming.

Man kan også bare spille på de nyere demokiosker, der også er på museet, som Xbox, Switch og GameCube.

Elevator Action

For handicappede er der god mulighed for at komme rundt og besøge de forskellige etager. Enigma har to etager med udstillinger, plus kælderen, som man nemt kan komme til via elevator.

Men det er ikke så handicapvenligt i selve arkadeudstillingen, da de fleste af de gamle opretstående maskiner er svære at betjene, når man sidder i kørestol.

Det er stadig værd at besøge museet, hvis du kan lide retrospil og konsoller eller bare videospil i det hele taget. Du kan snildt få et par timer til at gå, da der er en masse guf for de retrointeresserede at se og spille på.

Arcadeum

Sted: Enigma – Museum for post, tele og kommunikation.
Tidsperiode: Fast udstilling.
Pris: 49,- for børn, 76,- for unge og 129,- for voksne, hvis man køber på museets hjemmeside. 50,- for kort til freeplay.

Gamer Svend

Svend Gejl

Som redaktionens retrogamer elsker Svend alt med store pixels. Han samler på spil og figurer og elsker at hygge med vennerne online.

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Top 5: Sommerspil

Top 5: Sommerspil

Savner du spil, der oser af sol, palmer og strand? Vi lover masser af varme vibes i denne liste over de bedste sommerspil.