Mine mirakler mod vinterdepression  

21. 02. 2024

Af David Frantsen  
Foto: Matias Olsen 

Vinterdepression bør ikke være et tabu her i Danmark, og da jeg til tider godt kan være lidt af en lemmedasker, har jeg let ved at komme i denne tilstand. 

Og krigen i Ukraine og den økonomiske krise har ikke hjulpet særligt meget, for det med, at der er iskoldt og mørkt hele tiden, og at jeg hele tiden er nervøs for, om jeg skal fryse eller spare strøm, er ikke en god kombi.

Og når der er så meget sne, sjask, sjap og pløre, så får jeg ikke motioneret så meget, og når jeg ikke får nok motion, så bliver jeg ligesom en gnaven og knurrende gammel ulv.

Dog har undertegnede hittet muligheder til at overleve vinteren, og disse råd kommer her.

Sådan tackler jeg vinterdepressionen

Ved den søde Gud er jeg ikke psykiater eller læge, men jeg har dog alligevel nogle tips til at tackle vinterdepressionen. Disse små hverdagsmirakler hjælper i hvert fald mig:

God snak
Tal med dine allernærmeste, uanset om det er kollegaer, familie, livsledsager eller bedste kompagnoner, ærligt og åbent om, hvordan du har det om vinteren. Det løser ikke altid problemet, og man kender 150% sig selv allerbedst, men det kan være en lettelse at få det ud.

Musik
Generelt er musik meget beroligende og kan stimulere alle vores sanser. For mig personligt hjælper julemusik og vikingemusik mest i denne mørke sæson, men I skal selvfølgelig høre den musik, som I bedst kan lide. De performere, som undertegnede mest lægger ører til, er den islandske sangerinde Svala og det franske orkester Skáld, der synger oldnordiske vikingemelodier.

Flere grøntsager
At spise flere grøntsager giver mere søvn og energi, og et højt energiniveau giver mere glæde. Så prøv at lave “Brændende grønlighed”, som er min udgave af “Brændende kærlighed”, hvor jeg anvender broccoli og hvidkål i stedet for kartofler. Og får du lyst til noget umanerligt lækkert og saltet, så er søde kartofler et godt alternativ til fritter og chips og så med udskårne tomater drysset med karry i stedet for ketchup. 

En god film er altid en god idé
Eksempelvis kan jeg lige nu anbefale, at man ser filmen “Barbie”. Dels er filmens farvetema lyserød, en farve man altid kan blive opløftet af, kombineret med det stærke ligestillingsbudskab, der er i fortællingen. I denne voksenudgave af Toy Story, om man vil, stråler Margot Robbie helt enestående igennem som Barbie, den ikoniske dukke. Og det skal lige tilføjes, at med den styrke, der er i filmen om at stå ved sig selv, så efter premieren i sommeren 2023, var der et hav af kvinder, der slog op med deres kærester. Så det er en stærk film, som altid ville kunne løfte ens humør op, selv på den koldeste og mørkeste vinterdag. 

Bøger
Læs i en fysisk bog, mens du hører musik, for det er noget af det mest beroligende, du kan forestille dig. Jeg vil særligt anbefale Vicky Knudsens bog “Dyr, vi elsker at hade” eller Jim Lyngvilds værk “Danske konger og dronninger” om vores elskede kongerække. Disse to bøger vil med garanti opløfte dit humør, særligt hvis du har en bakke vindruer ved siden af.

En gåtur under blå himmel
Når den blå himmel endelig titter frem, så gå en lang og skøn tur med en drikkedunk i hånden, i tilfælde af at du får et angstanfald, og så en god podcast eller lydbog i ørerne. Som lydbog vil jeg helt klart anbefale “Antikken omkring os” af Tore Leifer og Christian Gorm Tortzen eller podcasten “Utrolige sekter” på Podimo, for begge er utroligt fængende og spændende at høre!  

Pokémon
Pokémon er nok den mest mageløse form for terapi, som jeg kender, da jeg grundet min ADHD har svært ved at sidde stille. For mens jeg står i kampens hede i mit Pokémonspil til Nintendo DS, så kan jeg hundrede gange bedre koncentrere mig. Mens jeg spiller, lytter jeg ofte til podcast, eksempelvis “Panser” eller “Vildt Naturligt” på Podimo.  

Professionel hjælp
Det allervigtigste! Opsøg din læge, hvis det er grelt. Hvis det virkelig går galt, så prøv at tage en god og lang samtale med din læge, så vedkommende ville kunne give dig nogle gode råd til at tackle vinterdepressionens væmmelse. Lægen skal nok finde en god mulighed, det er jeg sikker på.

Og husk, efter vinteren kommer foråret!

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Tre bøger til din sommerferiekuffert

Tre bøger til din sommerferiekuffert

Det er sommer, det er sol, og det føles som søndag. Du mangler bare en god bog, så her kommer Mathias Thing Nielsen med sine bud på tre bøger til din sommerferiekuffert.

Med Hjulmand kom juleglæden ved fodbold

Med Hjulmand kom juleglæden ved fodbold

David Frantsen har aldrig haft den store interesse for fodbold. Dét ændrede sig dog, da han mødte Kasper Hjulmand under “En særlig samtale”, og nu forstår han fodboldfeberen.