Hvad skal du læse i julen?

22. 12. 2021

Tekst: Mathias Thing Nielsen
Foto: Mathias Olsen

Vores læsehest Mathias Thing Nielsen anbefaler tre bøger, der kan fyre op under julestemningen!

December er en måned fyldt med juleforberedelser og faste traditioner.
Der skal købes ind, laves mad og pyntes op til den helt store guldmedalje. Og ve den, som vover, at ændre på juletraditionerne!

Midt i alt dette er det tiltrængt at kunne slappe af med en hyggelig bog.
Jeg har samlet to novellesamlinger af julefortællinger og en enkelt bog til de lidt yngre læsere.

Sæt dig ned; alene eller sammen med nogen og læs – eller hør – en (u)hyggelig fortælling til, at fyre op under julestemningen med.

  1. Julen er hjerternes fest af Lise Nørgaard ( En bog med masser af charme og satire )

Kan også fås som lydbog, E-bog og punktbog

“Julen er hjerternes fest” er en satire over den danske jul og de danske juleskikke – fortællingerne er holdt i Lise Nørgaards mundrette stil og fyldt med hendes sædvanlige muntre og skarpe humor.

Vi hører om både glæder og genvordigheder, og får i det hele taget en bidende skarp satire over den danske middelklasse og deres problemer.

I fortællingen “Julerejsen til mormor” følger vi en helt almindelig dansk familie – tilsyneladende – for det kommer til at gå alt andet end smurt. Ligeledes i fortællingen “Den lange julefrokost”, hvor en helt almindelig julefrokost på en gennemsnitlig dansk arbejdsplads udvikler sig i en helt anden retning.

Alt sammen fortalt med et glimt i øjet.

Selv holder jeg meget af disse fortællinger – navnlig den første.
Den tager pulsen ud af alt det fortravlede i julen og minder os om, at det trods alt handler om at være sammen og mindes Jesusbarnet i krybben – og set i det lys, betyder borddækningen og om juletræet nu står helt lige pludselig ikke så meget.

Den står fast på min bogliste hvert år i december og lydbogen er indlæst af Hannah Bjarnhof.

2. Bitre mandler af Diverse forfattere (En, hvor hyggen er erstattet med gys )

Kan også fås som lydbog

“Bitre mandler” er julehistorier, hvor julen er vendt godt og grundigt på hovedet. Væk med rødkindet juleromantik og ind med krimi, spænding og gys.

Fortællingerne udspiller sig ikke i hyggelige julestuer eller på gamle herregårde, men i indkøbscentre, på bordeller og i dysfunktionelle familier.

Tag Dan Turèlls novelle “White Christmas”, som kommenterer på kapitaliseringen af julen – når julen bliver en vare.

Eller Liv Mørks novelle “Mor har det ikke så godt”, hvor der bliver skruet godt op for de psykologiske virkemidler.

Eller i Gretelise Holms novelle “Når krisen kradser”, hvor vi følger en kvinde, der, på grund af pengemæssig nød, beslutter sig for, at tage et arbejde på et bordel. Her får hun indblik i en skummel verden af prostitution og menneskehandel.

Da jeg første gang selv så titlen “Bitre mandler” tænkte jeg ikke lige selv på jul – men de anderledes emner og titlen til trods, er de en fryd for øjet eller øret. Som lydbog er bogen mesterligt indlæst af Jesper Anthonsen. 

3. Peters jul af Johan Krohn ( En uundgåelig klassiker )

Kan også fås som lydbog, E-bog og punktbog

Det er en bog, jeg selv personligt forbinder med julen. Jeg læser den fast, hver december måned.

Peters jul er en dansk juleklassiker fra 1866.
Den omhandler julen i det danske borgerskab og man følger personerne fra de første forberedelser til 6. januar, Helligtrekongersdag.

Jeg har valgt Peters jul, fordi jeg selv holder meget af den; teksten, stemningen, der emmer af dansk hygge og af julens ånd, som vi kender den fra vores barndom.
Særligt kapitlet, hvor børnenes bedstemor fortæller om Den Gamle Julefar (som er en tidlig forløber for julemanden), hvordan han juleaften opsøger de artige børn og tænder et lys, ligesom han undgår de uartige børn. 

Jeg vil virkelig anbefale Peters jul til den søde juletid, og hvis ikke man selv kan læse bogen, kan man høre lydbogen, som Hanne Nielsen har indlæst.

Glædelig jul og god læselyst – også i 2023!

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

At rejse er at lære 

At rejse er at lære 

Det kan være en stor udfordring, at rejse ud i verden, når du har særlige behov. Mathias Thing Nielsen fortæller her, hvordan han forbereder sig på at skulle rejse til et nyt land.

Sådan føles sne og is i en blindeverden

Sådan føles sne og is i en blindeverden

Mange drømmer om vinter med is og sne. Men ikke Dennis Madsere, der er blind.
Når veje og fortove er dækket med sne og is, skal han bruge ekstra meget energi på hvert skridt han tager – for ikke at falde.