Handicappede gamerfigurer 

24. 07. 2023

Af David Frantsen 

Foto af  Matias Olsen

Mange af os funktionsvarierede elsker gameruniverset! Når vi med særlige behov sidder med en konsol i hånden, så virker det endnu bedre end medicin, eller psykologsamtaler! Fordi for mig, og mange andre handicappede, er de figurer, som findes i gamerverdenen er meget bedre venner, end personer i den virkelige verden! 

Derfor er det supergodt, at der findes figurer i gamerverdenen, som vi kan spejle os i! Og nu skal I høre hvilke af dem, der er mine yndlings. 

Ripper Roo  

Da jeg var lille elskede jeg at spille Crash Bandicoot. Især de 4 første spil, der kom ud til Playstation One! For det første satte spilserien fokus på Australiens dyreliv, da bandicoots kun findes i Australien, og funktionsvariationer. 

Og figuren Ripper Roo var og er stadigvæk min yndlingsfigur fra dette univers! Ripper Roo er en kænguru (nok en wallaby, hans taget størrelse i betragtning), som højst sandsynligt har en bipolar lidelse, og nok også lidt autisme.  

For Ripper Roo er utroligt intelligent, men hvis noget springer i luften, bliver han helt manisk og tænder fuldstændigt af, og han er hele tiden i spændetrøje. Da Crash Bandicoot blev skabt i 1990´erne, havde man selvfølgelig et andet syn på handicappede, og det synes jeg faktisk at Ripper Roo kan bruges til at vende til noget positivt:  

Hans humørsvingninger og spændetrøje er et lysende eksempel på hvor længe vi handicappede har måttet kæmpe for at komme frem i lyset! 

Komodo Bros.  

Fra Crash Bandicoot-universet, er der også de to komodovaraner Joe og Moe, kendt som The Komodo Brothers! Disse to reptiler er et spændende billede på et handicap, som der sjældent tales om, både fra behandlere og patienter:  

Personlighedsforstyrrelser! Det er en kendsgerning, at tit har mennesker med personlighedsforstyrrelse og pårørende tit svært ved at anerkende det, fordi det er så smerteligt at tale om! Men hvis man ikke anerkender sandheden, kommer man til at leve på en stor tyk løgn. 

Og det er Komodo Brothers et fantastisk eksempel på! I stedet for enten at søge eller få hjælp, har de valgt et hårdt liv som lejemordere, fordi psykologer eller psykiatere har manipuleret dem til at tro at de ikke kunne få andet ud af livet!  

Komodo Moe er tydeligvis sociopat, mens Joe er psykopat! For Joe er meget snedig og ved lige præcis hvordan han skal snige sig ind på fjenden og dræbe, mens Moe bare gør ting og udfører direkte drab uden at tænke på konsekvensen!   

Tails  

SEGA´s to-halede ræv Tails, som er Sonics tro følgesvend, er et strålende eksempel på, hvor stor en gave det kan være at have et handicap. I gamle dage mente man, at en funktionsvariation var en hæmsko for at kunne noget, men her beviser dette lille hundedyr det stik modsatte!  

Det er netop Tails` handicap, der gør at han kan flyve! For en ræv er slet ikke i stand til at flyve, men det kan Tails med sine to haler, så det at han er handicappet er lige præcis det, der gør ham så unik. 

Selv med et fysisk handicap, kan du være noget af det smukkeste i universet! 

Hoothoot  

Da jeg spillede Pokemon Gold and Silver som barn, så ELSKEDE jeg at bruge denne lille angstfulde ugle! Det ligner virkelig at Hoothoot kun har et enkelt ben, men det har hun ikke. Hendes angst gør nemlig at hun oftest kun er på en fod af gangen.  

Men Hoothoot er sådant et godt symbol på at angst kan overvindes! For som ugler jo er, er hun også meget intelligent, og så kan hun hypnotisere sine modstandere i søvn. Og så har hun lært at leve med angsten og ikke lade den styre hendes liv og fuglehjerte. 

Et psykisk handicap kan gøre dig dobbelt så smuk, som selv de smukkeste siden tidernes morgen! 

Feebas 

Feebas fra Ruby og Sapphire er en Pokemon, der ikke er særligt stærk, hverken psykisk eller fysisk. Men lad jer ikke narre! Som den kvindelige udgave af Magikarp, har hun inderst inde en styrke, der vil gøre selv de mest hardcore pokemons misundelige…  

Når denne lille kirurgfisk udvikler sig, bliver hun til den elegante og ufatteligt magtfulde havslange, Milotic! 

Milotic er, ligesom sin mandlige udgave Gyarados, ikke sådan at bide skeer med! Dog er hun bare mere uopnålig, da Feebas er så svær at fange og at det kan være svært nok at blende de rigtige Pokeblocks, så Feebas kan opnå 100% skønhed for at udvikle sig.  

Med andre ord viser Feebas, at selvom mange handicappede ikke bliver regnet for noget, så er det diagnosen bag personen det drejer sig om, for selv dem, der ikke ser ud af meget, kan indeholde kvaliteter, der både er rubiner og safirer værdige!  

Jeg er utroligt glad for at mange spil gennem tiden har sat fokus på os med funktionsvariationer. Kort fortalt, tror jeg ikke at vi handicappede ville have så meget mod til, at stå frem, hvis ikke det var for videospil!  

So I Say Thank You for The Gaming, the world´s I exploring!

Læs også Davids klummer om Autister i Medierne.

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Reportage: Arkade-kælderen kalder

Reportage: Arkade-kælderen kalder

Hang til bip-spil, Bubble Bobble og båndoptagere? Arcadeum har det hele. Udstillingen føles mere som en arkadehal end et museum – og det er ikke så dårligt.

Mine virtuelle hjælpemidler  

Mine virtuelle hjælpemidler  

Tobias Qwist har som barn haft mange udfordringer med sin balance og finmotorik. Gaming har dog vist sig at være en kæmpe hjælp, så han i dag som voksen bedre kan holde balancen og åbne en sodavandsflaske.