Et hold fuld af lykke

14. 06. 2022

Tekst af Magnus Schultz Pedersen, foto af Chris Palmgren

Hvordan er det som barn og ung med et udviklingshandicap, at være på et håndboldhold? Og er det overhovedet muligt at være en del af et håndboldhold, når man har motoriske udfordringer? Jeg er sammen med min fotograf-kollega, Chris, taget på besøg i Bavnehøj-Hallen for at følge en træning med klubben Ajax Happy Kidz, som er en del af ligaen LykkeLiga. Kig med og bliv klogere på, hvordan det er som barn og ung at være håndboldspiller og have særlige behov. 

Holdet
LykkeLiga er en håndboldliga bestående af i alt 76 håndboldhold for børn og unge med udviklingshandicaps i alderen 5 til 16 år. Et af de 76 hold er københavnske Ajax Happy Kidz, der, som navnet antyder, hører under håndboldklubben Ajax København. 
Plads til alles udfordringer
Anja Linde har været træner for Happy Kidz siden 2020.
Udover at disse børn og unge har særlige behov, så er den største forskel, ifølge Anja, at der på dette hold er en større rummelighed mellem spillerne end på andre ungdomshold: ”Udover aldersforskellen, så er der også forskel på de enkelte spilleres motoriske evner, hvilket gør dem alle mere opmærksomme på hinanden”.
De begejstrede forældre
Denne rummelighed gjorde også forældrene trygge ved at lade deres børn spille på holdet. Ifølge håndboldtræneren Anja var flere af forældrene skeptiske i starten, netop af hensyn til deres børns udfordringer og dermed også forudsætninger for at spille på et håndboldhold. I dag er de mindst lige så glade for det som børnene og har fået et fællesskab ude på sidelinjen, hvor de følger hver en træning: “Her er jeg bare med på sidelinjen, hvor jeg så kan have et fællesskab med de andre forældre” fortæller Kristina, der er forælder til en af håndboldspillerne. 
Theodors pyt-knap
12-årige Theodor har været med siden holdets start i 2019. 
Ifølge ham selv, er han god til at score mål og når det lykkes for ham, er han ikke til at skyde igennem:
“Når jeg rammer ved siden af siger jeg bare; skidt pyt! Så prøver jeg bare igen næste gang.”
Konkurrence er et vigtigt element for Maja
10-årige Maja har ligeledes været med fra starten og er ifølge sig selv, bedst til at gribe boldene og synes, at stævnerne er noget af det bedste ved at spille håndbold.
Håndbold, venskab og fællesskab
Asger på 15 år har spillet på holdet i 3 år, men stopper her til sommer, da han skal på efterskole. Det han kommer til at savne allermest, er det venskab, han har fået med de andre spillere og alle de ture, de kommer på som hold; heriblandt LykkeCup i Herning, hvor alle LykkeLiga-hold deltog.
Vi dyrker sport som alle andre
Hos Happy Kidz er det en fast tradition, at de i fællesskab spiser lidt snacks efter en træning og taler om løst og fast og glæder sig til næste træning.
Det at være en del af dette hold, virker til at give børnene rigtig meget. Udover at det er godt at dyrke sport, så bliver de i dette forum også set som børn ligesom alle andre fremfor deres respektive udfordringer, som ellers ofte sker ude i samfundet. Her får de lov at dyrke deres yndlingssport på linje med de professionelle “stjerner” – og i samme salgs omgivelser, der gør stort indtryk på dem. Her føler de sig som håndboldspillere.

Artikler

Vil du se mere:

Vil du se mere…

At rejse er at lære 

At rejse er at lære 

Det kan være en stor udfordring, at rejse ud i verden, når du har særlige behov. Mathias Thing Nielsen fortæller her, hvordan han forbereder sig på at skulle rejse til et nyt land.

Sådan føles sne og is i en blindeverden

Sådan føles sne og is i en blindeverden

Mange drømmer om vinter med is og sne. Men ikke Dennis Madsere, der er blind.
Når veje og fortove er dækket med sne og is, skal han bruge ekstra meget energi på hvert skridt han tager – for ikke at falde.