DE SEKS BEDSTE KÆRLIGHEDSSANGE 

17. 11. 2023

af David Frantsen  
foto af Matias Olsen 

I disse tider, hvor man konstant taler om krig, atomtrusler og om hvordan den ene maskuline leder er mod den anden maskuline boss, skulle vi måske i stedet fokusere mere på det, der giver os munterhed… Kærlighed for eksempel?

Der er ikke den kærlighedssang, som ikke er gået danskernes næse forbi siden tidernes morgen. Og dog… Der findes mange kærlighedsmelodier, der er helt ukendte eller i det mindste kun minimalt følte her i Danmark, så her præsenterer jeg jer nu for alternative kærlighedssange. Til jer, der får nok af, når de vise mennesker synger om at kalde det kærlighed og basunerne og englene, mens man drikker te…  

Skunk Funk med Pepe le Pew 

På Spotify kan man høre sangen “Skunk Funk” fra albummet “Merrie Melodies”, der er baseret på de elskede Looney Tunes fra Warner Brothers. Figuren, der fremfører denne melodi, er min all time yndlings Warner figur.

Det franske stinkdyr Pepe le Pew! Skunk Funk er så politisk ukorrekt, som noget kan være, for i stedet for at være kvalmende emotionel så synger Pepe om alt det, man ikke må på en date, mens han samtidig bevarer sin selvkærlighed.  

På den måde har “Skunk Funk” jo et godt budskab med, at hvis du vil indgå i et parforhold, så må du tage hele pakken med. Hvem ved, måske møder du en dag din Pepe le Pew, som med al kærlighed ville sige: “Allo, min lille croissant! Excuise Moi! Jeg er Pepe le Pew! Din elsker!! Mmmm.. Smouch..kys..!”…  

Og når Pepe le Pew synger med den vidunderlige franske accent, så er det helt fantastisk og guddommeligt!  

Belaya Noch med Forum

Det er i disse tider ikke så populært her i Vesten at tale om Rusland. 

Men vigtigt er det at huske, at man ikke kan skære alle mennesker over én kam, selv hvis de har en leder eller politik, som man er uenig med. Det gælder både danskere, russere, ukrainere osv… Man skal huske at adskille kulturen fra politikken.

Derfor anbefaler jeg sangen Belaya Noch med det gamle sovjettiske 80’er band Forum.

Belaya Noch betyder “Den Hvide Nat”, og den kan både hentydes til de hvide nætter, man kan opleve i Skt. Petersborg, men også hvis man om sommeren bliver så dødeligt forelsket, som jeg gjorde i Sverige sidste år, at det næsten kan føles, som om natten er helt hvid.  

Forum´s forsanger Viktor Saltikov har en sprød og fin stemme, faktisk kunne man kalde ham det russiske svar på Sting, og i sangen rummer en tekst noget af det smukkeste, der er blevet skrevet i mands minde:  

“I den vide nat stikker vi af sammen, og jeg ved ikke hvorhen, jeg ved ikke hvorhen”.  

Har du prøvet at have en flirt i sommerferien langt væk hjemmefra, så hør denne melodi og bliv da fortryllet af sommerens magi.   

Boum Boum Baby med Juliette Armanet

Juliette Armanet er en af de største popidoler i Frankrigs historie. Ingen har før eller siden kunne komponere kærlighedskavalkader af melodier, som hun kan! Når hun synger, kan man virkelig mærke forelskelsen og den menneskelige sociale natur.  

Hendes største værk er uden tvivl “Boum Boum Baby”, hvor hendes performance virkelig lyder som et menneske, der har truffet sit livs største og allermest flamberende forelskelse.  

Der er jo tre sager i livet, som vi ikke selv er herre over: fødslen, døden og når vi finder vores livsledsager!  

Eksakt dette er det, som fortælles i denne sang, og mit hjerte smelter virkelig, når Armanet synger følgende vers:  

“Jeg hører den samme plade og vender skiven om hele tiden, men bare giv mig denne fyr! Færdigt arbejde!”  

Står du i denne lykkelige situation, at du har fundet din sjæleven, selvom kærester kommer og går, så giv lige denne ”chanson” et skud.   

Smil Prinsesse med Jimmy Jørgensen  

Kan en skurkesang også fungere som en kærlighedssang? Ork ja! For det er oftest mere reglen end undtagelsen! “Smil Prinsesse” har skudt papegøjen, hvad det angår, for denne melodi er grangiveligt det smukkeste, man kan lægge øre til, når man forelsker sig!  

Jimmy Jørgensen synger som et menneske, der er fuldstændigt beruset af lykke. Du ved, når man bliver så tiltrukket af et andet individ, at man nærmest har en åndelig lille fjer på. Og så har sangen en spændende lille dobbelthed:  

“Holder du af historier, sæt dig her ved min kamin! Jeg ved det hele om Moses, Abraham og Benjamin! Drøm Prinsesse, du er min honning i nat! Du kan ønske, lige præcis hvad du vil have!”. 

På den ene side kan det være Djævelen, altså en voldtægtsperson, der frister et ungt og uskyldigt menneske til at gå i nettet, men det kan også sagtens være et menneske, der er så dødeligt forelsket, at han vil sørge for, at kun hans kæreste får det allerbedste.  

“Smil Prinsesse” fortjener virkelig at blive hørt, for da jeg hørte den første gang som 12 årig, havde jeg min første børneforelskelse, så det var meget skægt.    

Stor Man med Tobias Rahim og Viktor Leksell 

I 2021 fusionerede Tobias Rahim og Andreas Odbjerg og lavede det nok største brag af en ballade siden Gasolin triumferede med “Kvinde Min” i 70’erne.

Og to år efter overtog den svenske sanger Viktor Leksell rollen som Rahims fiktive flamme efter Odbjerg, så der kom en dansk/svensk version ud af det.   

Stor Man med disse to skandinaviske stemmer er en af de mest hjertegribende melodier i nyere tid. Leksell og Rahim lyder virkelig som to mænd, der er blevet så flammende forelskede, at kun det bedste kan være godt nok.  

Især den tekst, hvor Leksell med glødende varme skråler: “Flyder langs kanalen, ser Månen bliver blokeret af dig! Champagne i båden, som regner udover min krop!…”…     

Mere romantisk kan det ikke blive! Tænk, at have en kæreste, hvor man en sommernat flyder sammen i en båd, mens at plask fra champagne og ferskvandet regner ud over dig og din forelskede person.

Som ciskønnet heteroseksuel mand vil jeg sige til Rahim og Leksell: “Tusinde tak, och tack så jätte mycket!”. For uanset hvilket køn eller seksualitet man har, så er man jo altid et menneske!   

Y Shirt med Soya

Hvide skjorter og bankende hjerter, der kan skabe den mest vidunderlige symfoni? Ja, det er faktisk sagen med denne sydkoreanske melodi af Soya og Heedo. Sangen har en fantastisk enkelthed, og når Soya synger om, at alene varmen fra hendes fyrs hvide skjorte kan gøre hende lykkelig, så tager jeg virkelig hatten af for hende!  

Jeg har sjældent hørt en melodi, hvor forelskelsen sprutter helt ud til fingerspidserne, og hvis man kan tale koreansk eller bare læser teksten på hjemmesider, der har gjort den ulejlighed at oversætte den, så får alle ens følelser frit løb!  

Jeg er stor fan af K Pop, og generelt har mange af os med autisme stor glæde af Sydkorea og deres mageløse kultur og mentalitet. Jeg håber også, at flere danske musikere vil tage K Pop til sig, og danske skolebørn har også mulighed for at lære koreansk, da det virkelig er kærlighedens sprog  

Om du også i denne kolde mørke tid, ligesom jeg har brug for kærlighed, så giv disse kærlighedssange et lyt, så du også kan blive varm om hjertet.

 

 

Artikler

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

Tre bøger til din sommerferiekuffert

Tre bøger til din sommerferiekuffert

Det er sommer, det er sol, og det føles som søndag. Du mangler bare en god bog, så her kommer Mathias Thing Nielsen med sine bud på tre bøger til din sommerferiekuffert.

Med Hjulmand kom juleglæden ved fodbold

Med Hjulmand kom juleglæden ved fodbold

David Frantsen har aldrig haft den store interesse for fodbold. Dét ændrede sig dog, da han mødte Kasper Hjulmand under “En særlig samtale”, og nu forstår han fodboldfeberen.