Begynderguiden: League of Legends

23. 01. 2023

Af Christian Solager

I League of Legends er der mere end 140 champions, forskellige roller og et community med en lidt stejl læringskurve, så kan det virke uoverskueligt at komme godt igang som nybegynder. Men her har jeg samlet mine bedste råd til, hvordan man kommer godt fra start.

I League og Legends er der to hold med 5 spillere, der kæmper mod hinanden. Det gælder for holdene om at ødelægge modstanderens Nexus (base). Man kan kæmpe på to forskellige baner, Howling Abyss (5v5) – forkortet HA og Summoner’s Rift (5v5) – forkortet SR. Den enkelte spiller kan lade sig repræsentere af en lang række karakterer, kaldet Champions. I skrivende stund er der mulighed for at vælge imellem 162 champions. 

League of Legends er gratis at spille, og der er ingen fordele ved at betale rigtige penge for de kosmetiske ting i spillet. Alle ting, der har indflydelse på spillet, kan købes med spilpenge kaldet “Blue Essence”. Kosmetiske ting kan kun købes med “Riot points”, som anskaffes ved at betale rigtige penge eller vinde turneringer lavet af brugerne (nogle gange officielt sponsoreret af Riot Games), hvor RP er præmien. Næsten alt i butikken kan købes for RP.

Første skridt: Vælg den rigtige lane og rolle
Der er 5 lanes ved navn Top, Jungle, Mid, Bot/ADC, og Support. Lanes er der, hvor man skubber frem til modstanderens Nexus.

Her viser vi de forskellige lanes frem.

I Jungle skal man have en god forståelse for, hvad der er kendt som ‘makrospil’, bølgelæsing, dykning og junglerydning, hvis du vil spille denne rolle ordenligt. Det er altså en lidt kompliceret rolle at kaste sig ud i lige fra start!

I Mid spiller man på den mest sårbare lane og kan nemt blive dræbt eller ganked, som man siger (udtrykket ‘’gank’’ bruges oftest, hvis en jungler kommer til en lane med formålet at forstyrre det fjendtlige hold). Når man spiller i Mid Lane har man masse ansvar.

I Top er man nærmest helt alene mod fjenden. Derfor plejer man at spille som en champion med meget liv eller en med meget skade. Man har meget ansvar i Top Lane, og hvis man ikke helt ved, hvad man gør, kan det være sværere for resten af holdet, fordi så har modstanderne nemmere ved at presse frem mod vores Nexus.

Som Support plejer man at være sammen med holdets ADC (Attack Damage Carry). Jobbet for Support er bogstavligtalt bare at prøve at holde ADC’en i live. Support er en af rollerne, som man kunne starte med – dog skal man lige have styr på sine healing abilities. Ens holdkammerater kan nemlig godt blive lidt sure, hvis man ikke holder dem i live.

Som ADC plejer man som sagt at spille med holdets Support nede i Bot Lane. Dit job som ADC er at have masser af skade output. Det gør man ved at angribe fjenderne med sine abillities. Det er engentligt dét, man skal som ADC, hvilke er ikke så kompliceret. Derfor ville jeg foreslå, at man starter med at spille som ADC.

Andet skridt: Valg af champions

Her vises et eksempel på, hvordan det ser ud, når du vælger en Champion samt dennes basale abilities.

Når det kommer til valg af Champions, skal man vælge en, før spillet kan starte. Hver rolle har en effekt på, hvordan man spiller. 

Lad os tage udgangspunkt i nogen champions, der kan spilles i Bot Lane, da vi jo lige har fastslået, at det er her, det er lettest at spille. En af det nemmeste Champions kunne være Ashe, som er en Marksman Bot Laner. Det betyder, hun er en Champion, der kan angribe fra afstand, og som hører til nede i Bot Lane. Hendes abilities er nemme at lære at mestre. Det samme kan siges om Miss Fortune, som også en Marksman Bot Laner. Det er mine bud på to Champions, der er gode at starte med. Det er svært at mestre en melee Champion i Bot Lane, så hvis det er sådan, du foretrækker at spille, skal du nok øve dig lidt.

Tredje skridt: Pas på fjendtlige turrets

Her er et eksempel på, hvordan man IKKE angriber en Turret, og hvordan man gør det rigtigt.

For at presse frem på mappet skal man blandt andet ødelæge fjendtlige turrets. Turrets er en form for magiske tårne, der skyder dem, der forsøger at angribe dem 

Pas derfor på de fjendtilge turrets, da de gør meget ondt at blive ramt af. Vent derfor på nogen minions, som er små soldater, der spawner jævnligt og løber ned af alle lanes. De kan nemlig ”tanke” skaden fra fjendtlig turrets, mens du agriber dem. At tanke betyder, at de tager skaden fremfor dig. Det er en dårlig ide at angribe turrets, imens der er en eller flere fjender under turreten, da du så kan tage skade fra begge og vil dø hurtigt. 

Fjerde skridt: Tålmodighed er alt:

Man skal angribe på det rigtige tidspunkt. Hvis fjenden er under en af deres egne tårne, er det for det meste en dårlig ide at angribe dem der.

Spillet kan vare lang tid – et gennemsnitligt spil tager måske 30-45 minuter. Men et spil kan sagtens tage en time. Man skal derfor ikke regne med, at man bare kan sætte sig og spille et spil lige hurtigt. 

Det tager også tid at mestre sin Champion. Man skal tage sig tid til at lære sin karakters abilities. Selvom nogle Champions er mere begyndervenlige, vil det stadig tage tid at mestre dem. Men det er også noget af det, der gør LoL så stærkt et spil. På samme måde må man lære spillets flow at kende hen ad vejen. Nogle ting tager bare tid at vænne sig til. Hvis man har lyst til at øve sig, så kan man spille Co-op imod en AI, der ikke er så god, som en rigtig person. Så kan man øve sig uden presset af at gøre det med eller mod andre mennesker.

God fornøjelse og held og lykke med spillet!

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

De bedste japanske spil

De bedste japanske spil

Jeg har altid haft en forkærlighed for den japanske kultur, lige fra deres mad til deres berømte tegnefilm, som virkelig er fantastiske til at hive fat i nogle tunge emner, der ofte sætter gang i tankerne.

TOP 5: SPIL FOR TO

TOP 5: SPIL FOR TO

Multiplayer-spil behøver ikke at handle om at konkurrere. Der er masser af gode spil, hvor man skal samarbejde – men hvilke er de bedste?