Kommunalvalgsexplainer

22. 11. 2021

Hvad er et kommunalvalg, og hvorfor er det vigtigt?

Lad os starte helt forfra. En kommune er en by. Plus noget af området omkring byen. Den er fuld af gader, stræder, fængsler og bryggerier …

Ja, der er selvfølgelig også andre ting i en by, der ikke passer ind i vores Matador-metafor, så dem springer vi lige over.

En kommune har en borgmester. Han har også nogle kolleger. Det er dem, der til sammen kaldes byrådet eller kommunalbestyrelsen. De arbejder sammen inde på rådhuset, som naturligvis ligger her på Rådhuspladsen.

De bestemmer f.eks., hvor brede vejene skal være i din by, så der ikke bliver trafikpropper.

Det er også folkene på rådhuset, der bestemmer, om der må bygges på Amager Fælled.

… hmm … hvor har vi lige Amager Fælled … altså, hvis Vimmelskaftet er dér, og Grønningen er dér … nord er den vej, og syd er modsat … solen går ned i vest, og mit knæ værker … er Amager overhovedet med i spillet? Vi siger, det er her.

Borgmesteren og hans kolleger bestemmer også, hvor god kørestolsadgang der skal være, hvis man besøger Onkel John i fængslet.

… eller hvor mange handicapparkeringspladser, der skal være rundt omkring i byen.

Politikerne har også indflydelse på bosteder. Her har vi et hyggeligt lille bosted i Valby …

… men det er ved at være godt fyldt op. Her er det i sidste ende politikernes beslutninger, der afgør, om huset skal have en tilbygning …

… eller der de handicappede bare må rykke sammen på mindre plads.

Det er dig som vælger, der er med til at bestemme, hvem der skal være borgmester – og hvem hans kolleger i byrådet skal være. Nogle af personerne, der stiller op til valget, går op i, at man skal betale mindre i skat …

… andre går op i parkeringsforholdene i byen.

Det er vidt forskelligt, hvad personerne brænder for.

Lalalalala

Foto: asdfasdf

Hvad brænder du for? Savner du, at din sagsbehandler har mere tid? Vil du have flere busafgange? Rengøringshjælp derhjemme? Tag en test og find en person at stemme på, der har nogenlunde de samme holdninger som dig selv. Både DR og TV2 har sådan en test på deres hjemmesider.

Hvis du husker at stemme, kan du måske få den by, du ønsker dig at bo i.

Sådan! Det er en god by. Jeg burde jo være borgmester … Jeg er et geni! Et geni, siger jeg!

TV glad

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

De normales underlige liv: Tøjstil

De normales underlige liv: Tøjstil

Har du mere pink end sort tøj i skabet? Så er du måske ikke helt “normal”. Sylvester Bjarnø er i hvert fald af den overbevisning, at mennesker uden funktionsnedsættelser primært går i sort, hvidt og gråt tøj. Men passer det mon? Hør hvad de “normale” siger til det.

Svend samler på retrospil

Svend samler på retrospil

Svend Gejl er samler! Han har nemlig en seriøs samling af retrospil og spilkonsoller. Det startede da Svend var 10 år, hvor han fik sin første konsol og siden er samlingen vokset stødt. Kom med ind i en vaskeægte retrogamers stue.

Christian flyver fra reden

Christian flyver fra reden

Christian Eckholdt skal snart flytte hjemmefra til et bosted for mennesker med funktionsnedsættelse. Han er dog bekymret for de sociale forventninger han vil møde. Tobias Qwist og Larna O Reilly giver gode råd med egne erfaringer om at bo på bosted.