Kommunalvalgsexplainer

22. 11. 2021

Hvad er et kommunalvalg, og hvorfor er det vigtigt?

Lad os starte helt forfra. En kommune er en by. Plus noget af området omkring byen. Den er fuld af gader, stræder, fængsler og bryggerier …

Ja, der er selvfølgelig også andre ting i en by, der ikke passer ind i vores Matador-metafor, så dem springer vi lige over.

En kommune har en borgmester. Han har også nogle kolleger. Det er dem, der til sammen kaldes byrådet eller kommunalbestyrelsen. De arbejder sammen inde på rådhuset, som naturligvis ligger her på Rådhuspladsen.

De bestemmer f.eks., hvor brede vejene skal være i din by, så der ikke bliver trafikpropper.

Det er også folkene på rådhuset, der bestemmer, om der må bygges på Amager Fælled.

… hmm … hvor har vi lige Amager Fælled … altså, hvis Vimmelskaftet er dér, og Grønningen er dér … nord er den vej, og syd er modsat … solen går ned i vest, og mit knæ værker … er Amager overhovedet med i spillet? Vi siger, det er her.

Borgmesteren og hans kolleger bestemmer også, hvor god kørestolsadgang der skal være, hvis man besøger Onkel John i fængslet.

… eller hvor mange handicapparkeringspladser, der skal være rundt omkring i byen.

Politikerne har også indflydelse på bosteder. Her har vi et hyggeligt lille bosted i Valby …

… men det er ved at være godt fyldt op. Her er det i sidste ende politikernes beslutninger, der afgør, om huset skal have en tilbygning …

… eller der de handicappede bare må rykke sammen på mindre plads.

Det er dig som vælger, der er med til at bestemme, hvem der skal være borgmester – og hvem hans kolleger i byrådet skal være. Nogle af personerne, der stiller op til valget, går op i, at man skal betale mindre i skat …

… andre går op i parkeringsforholdene i byen.

Det er vidt forskelligt, hvad personerne brænder for.

Lalalalala

Foto: asdfasdf

Hvad brænder du for? Savner du, at din sagsbehandler har mere tid? Vil du have flere busafgange? Rengøringshjælp derhjemme? Tag en test og find en person at stemme på, der har nogenlunde de samme holdninger som dig selv. Både DR og TV2 har sådan en test på deres hjemmesider.

Hvis du husker at stemme, kan du måske få den by, du ønsker dig at bo i.

Sådan! Det er en god by. Jeg burde jo være borgmester … Jeg er et geni! Et geni, siger jeg!

TV glad

Følg os:

Vil du se mere:

Vil du se mere…

GAMING MED QWIST OG FRISK 2: HARRY POTTER

GAMING MED QWIST OG FRISK 2: HARRY POTTER

Tobias Qwist og Casper Frisk har brugt mange timer i Harry Potter-universets magiske verden. Hør, hvilke spil, der er deres favoritter og hvilke spil, der ikke levede op til deres forventning.

Esport er for alle

Esport er for alle

Alle kan spille – det kræver bare det rigtige udstyr. Sådan er budskabet til Esport for alle. Vi sendte en deltager til arrangementet for at dyste mod selveste Astralis.