ARTIKEL DU SKAL IKKE BARE SIGE 'JA', NÅR DU IKKE FORSTÅR, HVAD JEG SIGER!
Af Olivia Curtis, foto af Jonas Koch, medier.

Jonas Koch og Daniel Qvist arbejder begge i Glad Fonden. Jonas arbejder med animation, Daniel med medier. De er begge unge mænd, og så har de også det til fælles, at de har sproglige udfordringer. Læs her deres historie om, hvordan det er ikke altid at blive forstået, og hvad du bedst kan gøre, hvis du taler med dem eller andre med talevanskeligheder.

 

Vil du fortælle lidt om dig selv?
Jonas: Jeg laver stop-motion. Og så har jeg en talefejl, så ordene kommer meget, meget hurtigt ud.
Daniel: Jeg hedder Daniel Qvist og er spastiker. Jeg har problemer med at tale og sidder i kørestol.

Daniel, du har en hjælper med dig på arbejde og derhjemme. Hvilke ting får du hjælp til?
Daniel: Alt muligt. Lave mad, tøj af og på, tale når jeg bliver misforstået. Jeg har bare lært at leve med det. Når det er nye mennesker, så forstår de ikke andet end hej. Så kan jeg godt blive bange for, at de ikke forstår, hvad jeg siger.

Hvordan har du det med at blive ’oversat’ af en hjælper?
Daniel: Jeg har det udmærket med at blive oversat, men det er alligevel lidt irriterende ikke at blive forstået. Mine hjælpere forstår mig 100%, men det tager gerne 2-3 dage, før de helt forstår mig.

Hvordan oplever du at dit sprog påvirker dit liv?
Jonas: Jeg skal hele tiden koncentrere mig, så det jeg siger, kan blive sagt langsomt. Nogen tror jeg snakker et andet sprog end dansk.


Og det påvirker din hverdag meget?

Der lyder et rungende ’JA’ fra Jonas.

Oplever du tit at folk ikke forstår hvad du siger? Og i hvilke sammenhænge er det ekstra frustrerende?
Jonas: Ja, mange gange. Det er jeg vandt til. Når jeg er stresset, bliver det særlig slemt. Så skal jeg koncentrere mig om ikke at blive ekstra irriteret.
Det skete blandt andet på min specialskole, hvor jeg ikke blev forstået.

Hvordan reagerer du, hvis folk ikke forstår det? Og hvad gør de?
Jonas: Jeg kan blive irriteret og frustreret. Folk bliver forvirret og spørger altid: Hvad siger du? Kan du sige det igen?
Daniel: Jeg kan nogle gange selv have svært ved at forstå, hvad jeg siger, når jeg klipper interviews, jeg har lavet. Så jeg forstår godt, at folk ikke forstår det altid, og derfor bliver jeg heller ikke sur.

Hvad vil du gerne have, at folk gør, hvis de ikke forstår en med en tale vanskelighed? Og hvad skal man særligt IKKE gøre?
Daniel: Hellere spørge en gang for meget. Man skal ikke bare tro, at man har forstået det, så er det bedre at spørge igen… Du skal ikke bare sige ’ja’, hvis du ikke ved, hvad jeg mener.
Jonas: Man skal stille og roligt sige, vil du sige det en gang til? Bare man ikke er aggressiv, når man ikke forstår. Jeg er ret følsom. Jeg oplever tit, at folk vender det, jeg siger til noget andet. Misforstår det jeg faktisk siger, og nogle gange er det for at drille. Det var en slags mobning.

Bliver dit sprog bedre, når du er tryg?
Jonas: De venner jeg har er vant til, at jeg snakker hurtigt. Jeg har fået øvelser, men jeg har aldrig gået til talepædagog. Men jeg ville rigtig gerne have gjort det.

Et godt råd til folk, når de ikke har talt med dig før eller måske med andre med tale vanskeligheder?
Jonas: Stille og roligt og så prøv at lytte så godt du kan. Lad være med at stresse samtalen.
Daniel: Spørg bare om man har hørt rigtigt. Budskabet er, at man skal høre alle, selvom man taler dårligt, og at alle på en måde er lige.