VERDENEN BOR I RINGSTED

Af Magnus Schultz Pedersen, Matias Olsen 

Med vores nye tema kigger TV-Glad ud i verdenen, og det gør vi selvfølgelig også på Ringsted-redaktionen. På Ringsted-redaktionen er vi flere medarbejdere som har en særlig fascination for et bestemt land hver især - et yndlingsland, kan man vel nærmest sige.

Jeg har spurgt nogle af mine kolleger, som har en fælles passion for andre lande, for at høre hvad det er de så godt kan lide ved lige præcis det land, og om det har noget med deres diagnose at gøre. 

Jeg er f.eks. germanofil; jeg elsker Tyskland. Selvom jeg er dansker, så har jeg bare en særlig tiltrækning til det tyske og føler mig lidt tysk inderst inde. Min Aspergers spiller helt sikkert en rolle, i og med at interessen er så intens og dybdegående, men jeg er sikker på at den også havde været der hvis jeg ikke havde autisme. Måske ikke helt så intenst, men stadigvæk.  

Svenske regler og dyreliv:
David har autisme og er meget glad for regler. Derfor har han en stor forkærlighed for Sverige: “De er lidt mere politisk korrekte end i Danmark og har lidt flere regler” siger han. Derudover er han også glad for den frodige svenske natur: “Jeg er stor dyrenørd og mange af de vilde dyr, vi havde i Danmark for flere 100 år siden, dem har de stadig i Sverige.”

Forelsket i Norges natur og sprog
Diana har William-syndrom og ét af de karakteristiske træk ved diagnosen er, at man ofte elsker musik og festligheder. Det kommer bl.a. til udtryk hos Diana igennem hendes store kærlighed til melodigrandprix, og her har Norge en bestemt plads i hjertet: “I 2009 vandt nordmanden Alexander Rybak Eurovision Song Contest, og han blev mit største idol. Et år efter var jeg i Norge for første gang og blev forelsket i den norske natur og det norske sprog”, fortæller Diana: “Jeg er også vild med Kaptajn Sabeltand, som er en fiktiv pirat fra Norge.” 

Casper slapper af i franske omgivelser
Casper har en lungesygdom, som den danske kulde kan påvirke negativt. Derfor er rejser til et varmere land godt for hans helbred. Men det handler også mest om afstresning: ”Jeg har ADD og en tendens til at stresse meget, så når jeg er i Danmark, er mine tanker alle mulige steder.” lyder det fra Casper: “Når jeg er i Frankrig, så får jeg lidt mere ro, fordi den franske kultur og natur passer mig godt”

En vigtig familiær relation til Polen
“Pga. mange udfordringer med autisme, har jeg ikke så stor en vennekreds, så familien betyder derfor meget for mig.” fortæller Mathias. Han har en tante fra Polen, og det har gjort ham interesseret i at lære at forstå hendes baggrund som polak og dykke ned i den polske kultur og tankegang: “Fordi jeg har autisme, så har jeg tendens til at gå dybt i detaljer, og derfor har jeg også lært noget af sproget. Nogle ser det som nørderi, men jeg ser det mere som en følelsesmæssig relation.”

I alt er vi altså fem personer, som har et særligt forhold til et bestemt land og som dyrker det på hver vores måde. Man kan nærmest sige; at verden bor i Ringsted.