MARTINS KAMP FOR DET VIGTIGE KRYDS


Af Olivia Curtis, Foto Chris Palmgren
D. 16. oktober 2018 var en stor dag for demokratiet og for mennesker med økonomisk værge. Det var nemlig på denne dag, at regeringen fremsatte et forslag om, at denne gruppe mennesker for fremtiden også skal have mulighed for at stemme til folketingsvalget. Indtil nu har de knap 2000 mennesker med økonomisk værge ikke haft stemmeret, men det vil højst sandsynligt ændre sig i 2019, da forslaget har et bredt politisk flertal bag sig, hvor blandt andet Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Konservative bakker op om lovændringen.

En af dem, der har kæmpet en brav kamp for at få sin og andres stemmeret, er Martin Rosenlind, som til dagligt arbejder i receptionen i Glad Fonden i København: ”Vi har kæmpet en hård kamp, lang og sej kamp mod staten for at få stemmeret”.
For Martin vil lovændringen betyde, at han nu endelig kan føle sig som en del af det politiske fællesskab, han længe har ønsket sig: ”Det er vigtigt at have stemmeret, så man kan vise, at man ikke er ligeglad med, hvad der sker i Danmark og uden for Danmark. Man er med i fællesskabet, når man sætter sit kryds”.

Martin fik nyheden at vide, da han mødte ind på arbejdet om morgenen d. 16. oktober, og det fik alle de store følelser til at vælte frem: ”Jeg møder ind 16.oktober, lidt senere på dagen. Min kollega spurgte mig, hvad jeg skulle om aftenen og så kom mediechefen og fortalte, hvad der skulle ske resten af dagen. Så blev jeg interviewet af Tv-avisen, Aftenshowet og to radiostationer”. Men det er ikke så underligt, at det netop er Martin, der er i rampelyset. Han har gennem lang tid kæmpet for at få stemmeret, og var også en dem der tidligere på året lagde sag an mod staten for at få stemmeret til mennesker med økonomisk værge. Dengang vandt de ikke i retten, men nu har sagen fået nyt liv og ser ud til med stor sandsynlighed at blive vedtaget i Folketinget.

En af dem, som er taknemlig for Martins kamp og for den forhåbentlige nye mulighed for at kunne stemme, er Victoria Stampe. Hun har længe gerne ville stemme, men fordi hendes far er hendes økonomiske værge, har hun indtil nu måtte nøjes med at følge folketingsvalget på TV og aldrig selv være med til at præge valgets retning: ”Jeg synes ikke, jeg er blevet respekteret som voksen, når jeg ikke kan stemme. Jeg føler ikke, at jeg er en del af et vigtigt fællesskab. Min far er min økonomiske værge, men det er jo bare økonomien, han hjælper mig med. Alligevel gør det også, at jeg bliver umyndiggjort på andre områder; for eksempel når der skal stemmes til valget. Jeg følger altid med i nyhederne og ved, hvad der sker. Jeg kender til politikerne og har en mening om det”, fortæller Victoria. Selvom Victoria endnu ikke ved hvilket parti, der vil få hendes stemme, hvis hun får stemmeret, er hun meget bevidst om sine politiske prioriteter: ”Jeg går op i systemet og handicappolitik. Jeg synes, det er forkert, at man som handicappet, bliver kastet rundt i systemet. Så det har klart den højeste værdi for mig, når jeg skal sætte mit kryds”.

Det samme gælder for Martin, som også er helt klar over, hvad hans politiske holdning er, selvom han ikke har måtte stemme før: ”Jeg glæder mig meget til at stemme til folketingsvalget, og jeg ved allerede, hvem jeg skal stemme på!”


TV-GLAD


TV-Glad er en del af Glad Fonden. 

Vi er verdens første tv-station for og med mennesker med funktionsnedsættelse.


TV-GLAD
Rentemestervej 45-47
2400 København NV
Tlf.: 3812 0100
information@gladfonden.dk

Ansvarshavende redaktør: Hanne Jensen

Yderligere kontaktinfo: klik her

SOCIALE MEDIER


Facebook

YouTube

InstagramREGNSKAB, VEDTÆGTER OG BESTYRELSE

Se her