KIRKE GÅR ONLINE UNDER CORONA

Tekst og foto af Christian Drost

I disse tider lider vi i befolkningen af ikke at måtte samles til sociale arrangementer. Dette gælder også kirkerne, når vi skal til altergang. Derfor har jeg taget kontakt til Ravnsbjergkirken i Viby, som er en af de kirker, der har taget et nyt initiativ i brug her under Corona-krisen. Det har de gjort for, at vi som borgere stadig kan bruge folkekirken i et vist omfang, som vi kender den.

Rebecca Holst Andersen, du er sognepræst i Ravnsbjergkirken, hvad er det for et initiativ, I har taget i brug?
Vi tænker lige nu, at vi må gøre det, vi kan i stedet for at fokusere på det, vi ikke kan.
Så vi er begyndt at holde Gudstjenester online på Facebook hver søndag.

Hvordan foregår det egentlig?
Jamen vi må jo ikke være særlig mange i kirken, det er vi meget bevidste om. Så vi er 1 præst og 1 organist og 2 kirkesangere, som står i behørig afstand til hinanden under de online gudstjenester.
Når det er, at vi holder de her online gudstjenester og skal synge salmerne, så går jeg hen til kirkesangerne og står 2 meter væk fra dem, så deres lyd går ind i min mikrofon. Og vi har også en stor salmebog med tekst, som vi filmer, så man så kan læse og synge med på telefonen eller computeren derhjemmefra. Så det er virkelig nyt for os, men også ret spændende.

Hvad har folks reaktioner været på de her online gudstjenester?
Vi har jo gjort vores online gudstjenester små og korte, når vi sender dem live. De vare ca. 15 min Tid, så folk kan følge med. Til gengæld fanger vi mange mennesker, som vi ikke havde kontakt til før. Og faktisk blev vores første gudstjeneste vist til 1300 mennesker, og det er vi ret imponerede over, for så mange har vi ikke hver søndag og slet ikke så mange i kirken.

Hvordan mærker i forandringen i jeres normale arbejdsgang?
Det hænger også sammen med, at der er flere personer, der nu har tid til at være online på de sociale medier lige nu. Så hvor vi før synes, at de sociale medier måske ikke lige var et sted, man normalvis søgte på kirker, så kan vi faktisk godt mærke, at det er et sted folk bruger og henvender sig til os. Vi har fået mega god respons, og vi overvejer kraftigt også nu at lave de online gudstjenester efter Corona-krisen.

Nu er det jo snart tid til konfirmationer rundt om i landet. Og jeg ved, at I også afholder nogle konfirmationsforberedelser for unge med særlige behov. Hvordan kommer det til at gå med dem og deres specielle støtte?
Vores specialkonfirmationer holder vi i juli lige inden sommerferien, og så de almene konfirmationer i august, som er det man anbefaler fra myndighedernes side. Men det er virkelig svært og ikke optimalt for de unge, der har særlige behov. De skal se vores online andagter på Facebook, og så tager vi nogle individuelle samtaler med dem. Der er jo lavet nogle særlige retningslinjer omkring, at sociale udsatte eller folk med særlige behov skal have ekstra støtte til konfirmationer. Så jeg er meget opmærksom på, at de SKAL konfirmeres inden sommerferien og give dem den ro og støtte for, at de kan komme igennem konfirmationen.

Er der en speciel passage i biblen du syntes ville passe fint at bruge i denne Corona-tid?
Jeg tror, det er den passage, hvor disciplene sidder skærtorsdag sammen med Jesus og hvor Jesus siger: ”Dette er vor sidste måltid sammen”. De kan ikke forstå, hvad der venter dem. Der venter dem en rigtig hård og barsk lidelse med afsked og prøvelser. Men så ender det jo faktisk med, at Jesus på påskedag genopstår, og alting bliver godt igen, det bliver faktisk så godt igen, at vi endnu ikke har forstået det. For her for et par uger siden, da alle os danskere sad og spiste sammen, så tror jeg, der var så mange af os, der ikke kunne forstå, hvad det var, der skulle ske. Og selvom det er hårdt og varer længere, end vi havde forestillet os, så skal det nok blive godt igen. Og Gud står også stadigvæk på den anden side. Så der tror jeg, at fællesskabet får en renæssance, når det hele er overstået.

TV-GLAD


TV-Glad er en del af Glad Fonden. 

Vi er verdens første tv-station for og med mennesker med funktionsnedsættelse.


TV-GLAD
Rentemestervej 45-47
2400 København NV
Tlf.: 3812 0100
information@gladfonden.dk

Ansvarshavende redaktør: Hanne Jensen

Yderligere kontaktinfo: klik her

SOCIALE MEDIER


Facebook

YouTube

InstagramREGNSKAB, VEDTÆGTER OG BESTYRELSE

Se her