SKØNHEDEN FINDES I MUSIKKEN

Af Kristian Lading, foto af Anders Jensby

Skønhed kan opleves igennem alle de gode øjeblikke, man har haft i løbet af sit liv.
Jeg føler personligt at musik og lyd er noget af det, der har bragt mig størst lykke i mit liv og stadig gør. Jeg er født med en god hørelse, hvilket jeg umiddelbart tænker er min stærkeste sans. Derfor betyder god musik rigtigt meget for mig. Min moster var operasangerinde, som jeg ved også havde en formidabel hørelse. Jeg har gennem hende nok arvet noget af hendes gode hørelse og sans for musik.

Jeg husker, at jeg som barn havde stor glæde ved at gå til klaver med en sød og smuk pige fra min skoleklasse en gang om ugen. Det var nok en af mine første musikoplevelser som barn, udover hvad jeg tidligere havde hørt af musik som lille i hjemmet. Da jeg var cirka 9 år gammel, startede jeg med at gå til klaver med den søde pige fra klassen, som virkelig påvirkede min opfattelse af musik og skønheden i musikken. Disse klavertimer var sjove og foregik en gang om ugen, hvor jeg og den søde pige blev hentet af vores forældre efter skole og kørt til den pigens bedstemor. Her fik vi to børn hver fik cirka en times klaverundervisning af hendes bedstemor, som var klaverlærer. Det var sjovt og dejligt for mig, at der en gang om ugen skete et afbræk fra den normale skoleundervisning, og det hjalp selvfølge også, at jeg synes at pigen var flot og høj, så jeg begyndte at forelske mig i hende. Det bedste var næsten, at vi som regel havde et par timer at lege i sammen efter klaverundervisningen. Så kunne vi lege og forelske os i hinanden i de timer, vi havde hjemme, indtil vi blev hentet af vores forældre, der kom hjem fra arbejde. Forestillingen om hvad der skulle ske i timerne efter undervisningen, gjorde klaverundervisningen ekstra spændende.
 
Udover timerne med den søde pige, var det ligeledes skønt at opleve og spille min nok første form for musik og lære at forstå, hvor musik kom fra. For vores vedkommende var det så fra det klaver, vi lærte at spille på. Senere lærte vi i fysiktimerne, hvad lyd var.
Det var ligeledes skønt at lære at høre musik fra et stereoanlæg, som jeg fik, da jeg var cirka 15 år til min fødselsdag. Jeg husker, at jeg fik nogle cd’er til at putte i anlægget og kunne så på denne måde lytte til forskellig musik. Det var en hel ny verden af musik, jeg opdagede her. Da jeg senere oplevede hvor mange former for forskellig musik der fandtes på cd’er, blev jeg meget overrasket og glad. Jeg begyndte også at få lommepenge fra mine forældre i en alder af de 15 år, så jeg kunne spare op til at købe mine egne cd’er. Jeg husker, at jeg i denne alder havde set og hørt mine store-søskendes cd’er, men forstod ikke hvordan de virkede. Det lærte jeg nu hvor, jeg havde mit eget anlæg. Jeg var inden da også stor Micheal Jackson fan, da jeg havde hørt hans musik på min storesøsters værelse, så det var derfor mest hans cd’er, jeg sparede op til at købe.

Dengang var det også en stor oplevelse for mig at komme med mine forældre i Fona og kigge på elektronik og musik-cd’er. Der opdagede jeg også det kæmpe udvalg, der var af musik fra forskellige kunstnere. Dette udvalg øgedes jo også i og med at jeg voksede op i 1980erne og 1990erne. Jeg blev tit forkælet af mine forældre og fik et par cd’er med hjem. Fona-butikken vi havde i vores nærmeste store indkøbscenter, blev min yndlingsbutik, da jeg var ung. Da jeg så blev lidt ældre og lærte at cykle og kunne bevæge mig frit rundt, var det skønt at tage ned i Fona butikken og kigge på cd’er til mit anlæg. På grund af den kræftsygdom jeg havde, da jeg var cirka 10 år gammel, lærte jeg først at kunne befærde mig frit rundt noget senere end mine jævnaldrende. Men så åbnede der sig til gengæld også en ny verden for mig, hvor jeg frit kunne tage rundt og høre og se musik. Senere har jeg haft stor glæde af at opleve forskellige koncerter og høre forskellige kunstnere spille.