INTERVIEW OFFLINE VS. ONLINE VENSKABER 
Af Magnus Schultz

Casper Frisk og Matias Olsen har tilfælles, at de begge har venskaber i den digitale verden, der giver dem et vigtigt fællesskab i deres hverdag. Men hvordan får man et fællesskab i den digitale verden, og hvorfor foregår det dér og ikke i den virkelige verden? Det har jeg interviewet dem om.
 
Kan I beskrive jeres vigtigste online-forhold, og hvad det betyder for jer?
Casper: Mit vigtigste online forhold er mine YouTube-venner. Det betyder rigtig meget for mig, fordi nu snakker jeg ikke så meget med mennesker ude i den virkelige verden, så det giver mig ny energi at snakke med folk online.
Matias: Mine vigtigste online venner, snakker jeg med hver dag. Vi er en gruppe på 10-12 personer, som snakker sammen og spiller mange af de samme spil. Og det betyder rigtig meget, fordi man skulle tro at online-venner ikke er ligeså gode som venner i virkeligheden, men det er de. De er ligeså søde at snakke med og kan også udvikle sig til venskaber i virkeligheden.
 
Ved jeres online-venner at I har et handicap?
Casper: De ved godt, at jeg har ADHD og siger nogle ting, som jeg ikke altid burde sige, men de accepterer mig rigtig godt. Det er dejligt at have nogle venner, som accepterer en for den, man er.
Matias: Ja, de kender også til mit. Det snakker vi også nogle gange om, fordi nogle af de andre har også et handicap. En af dem har f.eks. autisme, og så får vi snakket lidt om det også.
   
Har I mødt nogle af jeres online-venner i virkeligheden?
Casper: Ja, 2-3 gange på et år. Jeg vil faktisk gerne møde en, jeg taler med online, der hedder Mads, men han bor i Jylland. Ham vil jeg gerne møde, da jeg har snakket rigtig meget med ham igennem årene, men jeg ved ikke helt om det bare er dovenskab eller om det er mit handicap, der bremser mig.
Matias: Ja, jeg har også mødt to af dem en enkelt gang. Det var stille og roligt og hyggeligt.
 
Er jeres venskaber anderledes, når det foregår online, end når det foregår uden for computeren?
Matias: Ja, vi snakker til hinanden på en anden måde, når vi sidder overfor hinanden. Jeg var f.eks. lidt mere genert, end når vi sad og spillede. Det er svært at forklare, men det var bare noget andet pludselig at stå overfor nogen, som man havde spillet sammen med online i så lang tid.
 
Casper: Det kan jeg godt nikke genkendende til. Jeg har også en rigtig god veninde fra Rusland, som hedder Julia, og som jeg har skrevet rigtig meget med i 15 år. Det ville også være et stort spring at mødes med hende i virkeligheden, ikke at jeg er forelsket i hende eller noget, men mit forhold til hende er meget anderledes end mine andre online-venner, fordi vi snakker om stort set alt. Jeg er lidt nervøs for, hvordan det ville gå, hvis vi mødtes i virkeligheden.
 
Hvad er bedst? Venner og fællesskaber i den virkelige verden eller i den digitale verden?
Matias: Jeg kan godt lide begge ting. Det er to forskellige slags venner. Venner i virkeligheden, det er nogle, man kan have det sjovt med på andre måder end med venner, du sidder og spiller med. Så jeg vil sige, at det er lige godt på hver sin måde.
Casper: Jeg bruger online-verdenen rigtig meget, fordi jeg har så mange problemer med offline-verdenen. Så jeg vil sige, at vennerne online er vigtigere for mig, men det er det nok ikke for andre mennesker. Så det er et svært spørgsmål, synes jeg.

TV-GLAD


TV-Glad er en del af Glad Fonden. 

Vi er verdens første tv-station for og med mennesker med funktionsnedsættelse.


TV-GLAD
Rentemestervej 45-47
2400 København NV
Tlf.: 3812 0100
information@gladfonden.dk

Ansvarshavende redaktør: Hanne Jensen

Yderligere kontaktinfo: klik her

SOCIALE MEDIER


Facebook

YouTube

InstagramREGNSKAB, VEDTÆGTER OG BESTYRELSE

Se her