KEMOMEDICIN: ØDELÆGGER MIN HVERDAG OG REDDER MIT LIV

Af Victoria Stampe, foto af Freja Armstrong

For at få mit liv til at hænge sammen med det handicap jeg har, er jeg afhængig af at tage noget særlig medicin – faktisk en form for kemo. Jeg har leddegigt som gør, at jeg har betændelse i mine led. Det sidder i knæ, tær, i albuerne og mine foder og hænder. Det er noget, jeg skal leve med resten af livet. Men hvordan er det at tage så stærk medicin, hvilken betydning har det? Læs min historie her.

Min sygdom påvirker mig sådan i min hverdag. Det er en smerte, der er svær at beskrive. Det bliver helt rødt omkring mine lede, hæver op og kan give en konstant smerte. Og de dage hvor det er aller værst, må jeg blive hjemme fra arbejde og sætte mit privatliv på pause, når mine led er helt stive.

Det er en sygdom, man ikke rigtig kan forudse, hvornår udbruddene kommer. Så jeg bliver nødt til at tage en dag ad gangen og vurdere: Hvad kan jeg så i dag?

For at bekæmpe alle min smerter, tager jeg ind på sygehuset en gang om måneden og får sprøjtet smertestillende ind i blodårene, så jeg ikke skal tage piller, der kan give blodpropper.

I den forbindelse får jeg også en anden slags medicin for min gigt, som går ind og bekæmper bakterier i mine led.
Medicinen er en slags kemobehandling, som går ind og slår betændelsestilstanden i mine led ned, så det ikke udvikler sig, for så kan det give voldsomme problemer. Uden den medicin ville jeg ikke kunne gå overhovedet.

Man anbefaler under denne behandling, at man ikke bliver gravid fordi det kan skade fostret. Heldigvis står mine beslutning om at blive gravid meget klart. Jeg skal ikke have børn. Så da jeg startede denne behandling, var det ikke en overvejelse, jeg havde.

BIVIRKNINGER - ELLER DET DER ER VÆRRE?
Når man har en sygdom, som jeg har, er den slags kemomedicin afgørende for, at jeg overhovedet kan fungere. Men det er ikke så simpelt.

Efter en indsprøjtning får jeg det virkelig dårligt, ligesom når man har influenza. Ondt i hele kroppen og kvalme. Når bivirkningerne rigtig slår til, så kan jeg stort set kun ligge i min seng. Og det tager tit et par døgn at komme helt til kræfterne igen. Jeg får så ondt i kroppen og hovedpine, at jeg næsten ikke holde ud at være nogen steder.

Desværre er det den pris, jeg må betale, når jeg leddegigt. På den ene side er det vigtigt, at betændelsestilstanden ikke udvikler sig. Men på den anden side er kemomedicinens bivirkninger så voldsomme, at jeg alligevel ligger syg. Så kan det være ekstra svært at se meningen med at få kemobehandlingen.

Så for mig er hver dag ikke til at forudse: skal jeg have medicin? Og kan jeg tage på arbejde eller være social med mine venner? For medicinen kan jeg ikke leve uden.