STU-ELEVER BEKYMRET FOR KLIMAET 

Af Olivia Curtis
 
Der er vist ingen, der er tvivl om, at vi befinder os mit i en klimakrise. Klima, miljø og bæredygtighed er på manges dagsordner, men hvad kan vi egentlig gøre selv, når det hele virker som en uoverskuelig situation, der kun bliver værre og værre? På Glad Fagskole er klimaet også på skoleskemaet, hvor oversvømmelser, temperaturskift og affaldssortering bliver diskuteret. I den følgende artikel fortæller tre elever om, hvad undervisning har haft af effekt på deres hverdag og klimabevidsthed.

Valdemar og Andreas går på teaterlinjen og William går til dagligt på medielinjen på Glad Fagskole. De har alle tre haft forløbet om klima, og det har givet klimatanker på hjernen hos de tre unge mænd. Undervisningen handlede blandt andet om affaldssortering, det der kan brændes, det der kan genbruges, og andet der bliver gravet ned i jorden: ”Vi talte også meget om, hvordan nogle steder bliver koldere og koldere og andre varmere på grund af ozonlaget. Og hvordan det kan være svært at trække vejret. Derfor er det vigtigt, at vi planter nogle træer”, fortæller Valdemar.

De tre drenge bor alle omkring hovedstaden, men for drengene handler klimakrisen om noget meget større, end der hvor de lige selv befinder sig. Andreas påpeger, hvordan flere dele af jorden ligger under vand, og det skræmmer ham: ”Jeg tænker meget over det. Det er uhyggeligt, at varmen stiger så meget. Det kan mærkes meget på årstiderne”. For Valdemar handler det om, at vi i det store billede skal passe på jorden: ”Vi har et langt liv foran os, så derfor skal vi passe på. Hvis man får børn, så skal de ikke fødes ind i en verden, som er helt forurenet, hvor man ikke kan trække vejret. Derfor skal man også lave nogle biler, der ikke forurener”.

For drengene er der altså ingen tvivl om, at det er alvorligt. Men det kan alligevel være svært at gøre noget i sin egen hverdag, som virkelig kan hjælpe: ”Det kan være svært. Nogle ting bliver også dyrere for eksempel flybilletter, men hvis man gør dem dyrere, så bliver det kun for de rige. De tænker bare; fedt mand! Det gør ikke nogen forskel for de rige. Vi bør også lade være med bare at købe nye ting hele tiden, men tænke lidt mere over genbrug, selvom det er svært at lave om på sine vaner”, som Valdemar siger. Også de kødfrie dage er blevet virkelighed for de ellers kødglade drenge: ”Vi skal ikke spise så meget oksekød, det har vi lært i fagskolen”, fortæller William, hvor også Andreas fortæller om hjemmets kødfriedage, der er et forsøg på at spise mere klimavenligt.

Selvom undervisningens temaer har sat sig fast i drengene, er de også bevidste om, hvordan det er et fælles ansvar for hele klodens befolkning og især politikerne: ”Det kan være svært for nogen at leve klimavenligt. For eksempel en taxachauffør eller en politibil, som ikke bare kan lade være med at køre bil. Så vi må lave flere elbiler”, mener William. Men det er også blevet klar for Valdemar, at der skal handles nu, hvis vi vil blive ved med at leve på jorden: ”Lige pludselig er det for sent. Så er det bare at sige; det var hyggeligt at være her på jorden, men nu er det slut. Så må vi tage ud i rummet og finde ny planet at være på. Men det er ikke for sent. Alle bliver nødt til at gøre noget. Også Trump”.

Ifølge de tre STU-elever, er det altså hverken nemt eller simpelt at leve klimavenligt. Men efter deres undervisningsforløb om klima og miljø, er de også helt enige om, at der ikke findes et alternativ; vi må alle gøre noget nu.