ER DER MERE FLÆSKESTEG? 

 - min jul som muslim  

Af Amir Becirovic og Maria Lytzen
 
For mig er julen en særlig ting. Og det er selvom, at jeg er muslim. Jeg kom til Danmark i 1992 og havde inden da aldrig holdt jul i Bosnien. Men det ændrede sig, efter jeg blev gift med Heidi, som er dansk og altid har holdt en klassisk dansk jul.  
Min familie er muslimer, derfor holder vi ikke jul, så mens jeg gik i skole i Danmark, holdte jeg ofte jul med mine klassekammerater. Vi spiste, hvad man nu spiser i julen, og vi gik i kirke, selvom jeg dog hoppede over, da det kom til at drikke Jesus Kristi blod ved alteret. Efterfølgende besluttede jeg at holde jul nogle venner, hvor vi lejede et festlokale sammen. De er den slags venner, som jeg bedst kan lide; dem, man først ville ringe til, hvis man var på en øde ø.

Tiden kom hvor alle blev gift og fik børn, og jeg blev da også selv gift med Heidi og nye traditioner gik i gang. Det første år, vi var gift, var der flere problemer med Heidis familie, som hun ellers plejede at holde jul med, så vi måtte gøre noget andet. Fordi min familie ikke holder jul, måtte min mor og jeg gøre noget helt ekstraordinært, nu hvor Heidi skulle være hos os i juletiden. Min mor og jeg gik på nettet og søgte efter dansk jul. Så lavede vi en klassisk dansk jul med hakket oksekød i stedet for svinekød med rødkål og det hele til.

Det har nu i lang tid været vores faste juletradition at holde jul hos Heidis familie, hvor vi julehygger med julepynt, hænger appelsiner op og spiser flæskesteg med sprøde svær. Og nu tænker I nok; du er da muslim? Men i min familie er vi ikke så troende, at vi ikke kan gøre noget anderledes. Så for mig gælder det om at spise med måde. Min svigerfamilie forstår, at det at holde jul som muslim er noget særligt. Men jeg stiller ikke krav til, at deres tradition skal ændres for min skyld, ligesom de ikke stiller krav, når der er Eid fest, som er en muslimsk helligdag. Heidi er også med til at fejre Eid, så når julen er vigtig for hende, betyder det også meget for mig, at vi gør det sammen, så jeg også har et forhold til landets traditioner.