ARTIKEL DANSK KONSENSUS VS. TYSK KONKURRENCE

Af Magnus Schultz, foto af Matias Olsen 


Efter flere måneders nedlukning er det nu muligt for danskerne at tage på ferie i udvalgte lande. Men hvor skal man rejse hen, hvis man for eksempel har svært ved at afkode fremmede kulturer, hvor man gør tingene anderledes, end man selv er vant til? Jo, man kan blandt andet tage til Tyskland!


Tysklang er lidt anderledes end Danmark, men ligner samtidig Danmark på rigtig mange områder, heriblandt dele af kulturen, maden og mentaliteten. Sproget minder meget om det danske, så selv hvis man ikke er så stærk i fremmede sprog, så har man alligevel en god chance for at regne ud, hvad der står på skiltene. 


Også handicapforholdene minder om dem, vi har i Danmark, så hvis man for eksempel har et fysisk handicap, kan man sagtens gebærde sig i det offentlige rum uden de store vanskeligheder.

 

ANDET END BERLIN?

Nu er jeg også selv rigtig glad for Tyskland, så jeg holder derfor også meget af at besøge landet. Indtil videre har jeg dog kun været i Berlin og Hamburg, men hvad kan man ellers opleve i den store forbundsrepublik mod syd?

Det har jeg spurgt den tyske journalist Bernd Hauser om, som bor i København, men kommer fra den sydtyske storby Stuttgart. Han har tre forslag til, hvad man kan besøge i Tysklang udover dens store hovedstad:

 

1. Dalen ved Donaus begyndelse: Floden Donau flyder som en stor europæisk flod gennem Wien og Budapest og strækker sig helt ned til Sortehavet. Mellem slottene Beruon og Sigmaringen i Baden-Württemberg kan man cykle langs nogle smukke cykelstier i dalen med konstant udsigt til store hvide kalkstensklipper, hvor nogle af dem har et slot på toppen.

 

2. Mercedes-Benz-museet: Stuttgart er en Benz-by. Bilelskere bør gøre ophold og besøge Porsche-museet på første dagen og Mercedes-museet; hvor sidstnævnte er et tempel for blik og krom.

 

3. De tyske jernbaners spisevogn: Tyskland er smuk. Det mærker man mindre på motorvejen, end man gør i toget, mere specifikt ICE, hvor man racer gennem de veludførte landskaber. Man bliver sulten på togture og derfor er det skønt, at der altid er den klassiske restaurant ombord på togene.

 

HVOR FORSKELLIGE ER VI EGENTLIG? 

Der er selvfølgelig nogle klare forskelle mellem Danmark og Tyskland, og det svarer Bernd på:

“I Tyskland er man mere formel og korrekt på arbejdspladsen – mere reserveret, kan man også sige. I privat regi derimod, er tyskerne mere åben end i Danmark. Allerede i børnehaven bliver danskerne opdraget til at tale sammen, gå på kompromis og være kompromissøgende. I Tyskland er der mere konkurrence end samarbejde allerede i skolen, hvilket gør de kompromissøgende værktøjer mindre fine.”

 

På trods af forskellighederne så har danskerne og tyskerne faktisk meget tilfælles. Ifølge Bernd er både danskerne og tyskerne pålidelige og punktlige mennesker, som stræber efter en høj arbejdsmoral og en høj kvalitet: “Man kan sige, at begge lande er temmelig ’tyske’”, som han beskriver det.

 

Altså er Tyskland et godt rejsemål, hvor du ikke oplever det største kulturchok, men til gengæld et fantastisk land med meget at byde på, hvis man spørger mig.