JULEN SET I LYS OG MØRKE 

Af Dennis Madsere

Dengang jeg var lille, var julen det bedste udover min fødselsdag. Jeg elskede når min lillebror, min kusine og jeg var på besøg hos vores farmor og farfar. Vi var altid sammen os tre, og vi havde det super skønt. Farmor gav os lov til at lege og rode i deres hus, som var stort. 

I julen blev vi rigtig forkælede af farmor, og det bedste var, når hun lavede brunkager. Udover min fars moster, så kender jeg ingen, der kan skære så tynde brunkager. Det er en helt normal opskrift, hun bruger, men tricket er, at hun bruger en gammel brødskære fra deres barndom. Den dag i dag kan jeg stadigvæk se min farmor og farfars hus og især deres køkken. Ikke kun fordi julen handler om at spise, men mere glæden ved at lave mad og være med til at glæde andre.

Det samme gælder julegaver. Tidligere kunne jeg slet ikke vente til juleaften for at få lov til at pakke alle de gaver op, der var til mig. Sådan er det ikke den dag i dag. Nu er det mere glæden ved at give gaver til dem jeg holder af, selvom jeg da også stadigvæk ser frem til de gaver, som er til mig. Grunden er, at jeg kan bedre lide at opleve mine nærmeste få det, de har ønsket sig. Det er min største glæde ved juletiden.

I dag kan det også være svært omkring juletid på grund af savnet til min farmor. Hun var det kæreste menneske, der fandtes. Hun gjorde alt for at gøre alle sine medmennesker glade, og det var hendes største glæde. Som hun sagde: ”Når i er glade, så er jeg glad, og det er den største løn for mig”. Den tanke har jeg taget med mig, når jeg selv giver gaver til mine nærmeste.

Selvom jeg er blind, ser jeg stadigvæk julekalender og julefilm, og jeg mindes stadigvæk alle de julekalendere, som jeg har åbnet igennem årene der er gået. Selvom jeg ikke kan se, hvordan et juletræ er fyldt med julepynt, så kan jeg stadigvæk huske, hvordan det føles at røre ved duften af grannåle, og hvordan det stikker, når jeg rør ved det. På vores juletræ er der julekuler, kræmmerhuse, julehjerter, lyskæde, julestjernen på toppen og fyldt med julegaver under træet, så vi næsten ikke kan danse omkring juletræet uden at være ved at træde på eller falde over alle gaverne.