TINA OG MORTEN TALER OM DERES ÆNDREDE BORGER-HJÆLPER RELATION UNDER CORONA

Tekst og foto af Tina Baltzer,

Tina er afhængig af hjælp 24 timer i døgnet til alt lige fra rengøring, kørsel og fritidsaktiviteter. Morten er en af de hjælpere, der er sammen med Tina flere dage om ugen, og derfor kender de hinanden rigtig godt. Men hvad sker der med arbejdsrelationen, når Corona-krisen kommer helt tæt på Tinas og Mortens sædvanlige rutiner, og når man pludselig skal holde to meters afstand til et menneske i sit eget hjem? Læs Tina og Mortens samtale her.

Morten: ”Tina, hvordan kan du mærke, at vores relation er blevet anderledes end inden Corona-udbruddet?”
Tina: ”Vores relation er blevet meget mindre fysisk. Vi krammer ikke, vi sidder hver sit sted og nogle gange sidder vi i samme rum, men bare på lang afstand. Vi er meget opmærksomme på at have så lidt fysisk kontakt som overhovedet muligt, da jeg har 5-6 forskellige hjælpere om måneden. Derudover har jeg et handicap, der blandt andet gør, at jeg har et lavere immunforsvar og er derfor mere udsat. Hvad tænker du om det hele, Morten?

Morten: ”Vi hjælpere er endnu mere opmærksomme på afspritning og rengøring af alle overflader og steder, som både du, jeg og de andre hjælpere er i daglig berøring med som f.eks. toilet, håndvaske, dørhåndtag osv. Men hvilke overvejelser gjorde du dig om, hvordan du ville have dine hjælpere under Corona til at være omkring dig og i dit hjem?
Tina: ”Jeg tænkte over, at vi skulle være meget opmærksomme på ikke at kramme, have fysisk kontakt og for så vidt muligt holde afstand. Og at de skal gøre mere rent, end de plejer. Hvilke overvejelser gjorde du dig, inden du skulle hen til mig efter, at det hele var lukket ned?

Morten: ”Jeg var selvfølgelig også meget opmærksom på alt omkring den fysiske kontakt og for så vidt muligt at holde en fornuftig afstand, selvom det kan være meget svært i dette job, da man jo er meget tæt på hinanden, både fysisk og personligt. Så det er rigtig svært og føles både forkert og unaturligt, at man skal holde afstand. Samtidig har jeg lige fra start følt et stort ansvar i forhold til at tage mine forholdsregler for ikke at blive smittet og give smitten videre, det vil sige ikke at indgå i andre fysiske relationer end med min søn og kæreste derhjemme. Men hvilke områder eller dele af din hverdag sammen med mig, synes du egentlig er mest bøvlet eller irriterende efter de nye Corona-begrænsninger?”
Tina: ”Jeg synes det værste er, at jeg ikke må kramme mine hjælpere, og at der skal være så stor afstand – hvad synes du, Morten?” 
Morten: ”Jeg er helt enig med dig, Tina – mange af de andre ting, såsom f.eks. rengøring og hygiejne er vi i vid udstrækning vant til, men det ikke at må kramme eller være tætte på hinanden, er helt klart det værste. Hvad savner du mest at kunne gøre i din hverdag, når jeg er hjælper hos dig?”

Tina: ”Jeg savner helt vildt at kunne komme til træning og gå nogle lange ture, da min krop virkelig har brug for at blive trænet i gennem og komme ud. Jeg savner også at kunne komme ud og se mine venner og familie. Hvad med dig, Morten, hvad savner du mest, når du er på arbejde hos mig?
Morten: ”Jeg savner i bund og grund den hverdag, som vi er vant til at have her hos dig – lige fra de små ting, som at gå en tur, tage ud og handle til de lidt større ting, der giver indhold for dig, som f.eks. at køre med dig til træning, på arbejde og lave aktiviteter med dine venner og familie. Det er nogle lange dage for os begge, når vi skal gå op og ned ad hinanden og så alligevel ikke rigtig må være sammen.”