VI NØRDER RETROMASKINER 

Af Svend Gejl

Jeg er en ægte samler! Jeg går op i gamle videospil, actionfigurerer og gamle VHS-film. Jeg er vild med at nørde det fantastiske univers fyldt med retro og nostalgi.
 
Jeg samler fordi, det først og fremmest er spændende at dykke ned i gamle ting, som har historie og ikke skal blive glemt. Videospil for mig er ikke bare spil, men også kunst og fortælling af kreative mennesker, som har passion for det magiske univers, der giver mulighed for at realisere drømme og fantasi. Gamle videospil - eller pixelspil som nogle vil kalde det - er nok de spil, der fanger mig mest. 

Jeg kan huske, jeg rendte rundt i det gamle Scala overfor Tivoli, som ikke findes længere. Her kunne man komme ind og spille på mange forskellige arkademaskiner i mange timer. Jeg ejede også selv en PlayStation 1 og senere en PlayStation 2 i min barndom, i dag har jeg hele 14 maskiner at spille på. Videospil for mig er et sted, hvor man kan flygte hen, stresse af og nyde en helt anden verden, hvor man ikke skal tænke over så meget udover spillets indhold. Sonic og mange andre platfome-spil kan jeg rigtig godt lide, da det er spændende at hoppe rundt fra den ene ende til den anden og nakke fjender og holde sig i live i de mange udfordringer.

Actionfigurer er også virkelig spændende at samle på, da de har alle mulige karakteristiske udtryk og former, og så er det bare ren nostalgi for mig, da jeg legede meget med dem som barn. Jeg samler meget på Teenage Mutant Ninja Turtles, da jeg kan se mig selv i dem – en slags muteret og lidt ninja pizza-ædende menneske. Jeg voksede op med dem på tv og film og synes, de var og er mega seje skildpadder, der bor i kloakken og spiser pizza med en rotte og bekæmper de onde. Jeg husker dem som de fem helte, de fik opkald fra Alpha 5 om, at Rita Repulsa igen var ude på at spolere verden med sine undersåtter.

VHS-film er noget, jeg er begyndt på for ikke ret lang tid siden, da det er sjovere og lidt sejt at se igen med en gammel videoafspiller. Selvom vi har Netflix og nettet, så er der film, vi ikke kan få andre steder end på VHS. De film jeg har hænger meget sammen med mine samlinger af forskellige actionfigurer så som Biker Mice From Mars, på dansk Motor Mus fra Mars, og videospil som Mario og Sonic. Jeg har dog også en masse andre film, som jeg bedre kan lide på VHS, fordi det er sejt at have en film fra den tid, hvor VHS-filmene var fra. Og så er det lidt federe at se sådan nogle film på et gammelt billedrør-tv for mig.

Da der ikke findes bedre end de gamle videospil og VHS-film, så synes jeg bestemt ikke, man skal smide gamle retro videospille-maskiner og tv’er ud, da det har historie fra sin tid, hvor mange har brugt lang tid på at lave kunst og fortællinger i deres univers. Så er der bare også noget nostalgisk ved fysisk at have det i hånden, sidde med en kontroller med hovedet klistret til skærmen for at se de små pixels og nyde de gode gamle dage, hvor man var ung, og tiden var en anden.

Gennem Facebook og andre steder har jeg fundet mig nogle grupper med mennesker, der også samler på retro spillemaskiner, konsoller, spil, legetøj og actionfigurer. Det har gjort, at jeg har fundet mig en masse fede mennesker, som jeg kan dele min passion med. Det gælder både at købe, sælge og finde nye sjove ting i vores skæve univers af videospil, spillemaskiner og legetøj. Ligeledes er det også fedt at rende rundt på loppemarkeder, hvor der går sport i at finde spil og actionfigurer til hinanden. Der afholdes engang imellem nogle arrangementer rundt i landet, hvor folk mødes, sælger, køber og nørder igennem, mens man er social i et fantastisk univers, hvor man ikke føler sig alene.