GLAD ZOO MED KLIMA PÅ DAGSORDENEN

Af Daniel Qvist

Glad Zoo er en zoologisk have imellem Esbjerg og Ribe. Der har jeg undersøgt oplysninger om miljøet i disse tider hvor klima er det store samtaleemne. Jeg har besøgt Glad Zoo for at tale med driftschefen i Glad Zoo, Dennis Hein Jensen. Men 
hvad er Glad Zoo egentlig for noget?

Dennis fortæller: ”Glad Zoo er halvårligt åbningssted for gæster og er et sted for unge og voksne med handicap, der skaber job. Vi har lige nu fire ansatte på særlige behov og er et uddannelsessted for 17 unge på STU. Fire dage om ugen er vi et eksternt læringsmiljø for Glad Fagsskoles elever, der hjælper med at passe vores dyr.”

Tænker I over miljøet, inden I anskaffer et nyt dyr?
”Det kan du tro, vi gør. I dag henter man ikke dyr fra naturen - kun dem der findes i fælles Zoologisk have-regi i verden. Så hvis vi har nogle dyr i overskud, sætter vi det på en overskudsliste, så de andre Zoo kan se det, og det samme gør vi, hvis vi mangler et dyr”.

Hvordan er det miljø rigtigt?
”Det er nødvendigt for dyrene i fangeskab. Det tager selvfølgelig noget energi, men ellers får dyrene følgesygedomme, og det vil vi ikke være med til. I dag bruger vi LED der ikke bruger så meget strøm. Vi bruger generelt meget mere strøm på at fryse fødevarerne ned end vi gør på dyrene.”

Hvordan bortskaffer i døde dyr miljømæssigt?
”Det slagteraffald vi bortskaffer, giver vi til vores vildhunde og den europæiske los. Det er hud og knogler, der bortskaffes i følge lovgivningen af et firma der hedder DAKA som blandt andet laver proteiner og biogas. Vi har nogle container stående, som opbevarer resterne indtil DAKA kommer i specielle lastbiler, der kører det til Hedensted og laver det om.”

Hvilke dyr er miljøvenlige i Glad Zoo?
”Dyrene er de mindst forurenende - det er os mennesker, der forurener mest. Nogle dyr bruger vi mere energi på for eksempel krybdyrene, der skal have varme. Vi har en stor central til varmt vand, der varmes op på træpiller. Det er selvfølgelig miljøbelastet. Der er lige nu ikke økonomi til solceller. Vores emballage er bio nedbrydende. Noget er lavet af majs og genbrugspapir. Det har vi fokus på.”

Glad Zoo er et spændende sted med både socialt arbejde for unge med særlige behov, og jeg er også glad for, at zoo tænker over miljøet i deres arbejde med dyr fra hele verden.