JULEHYGGE KAN GIVE JULESTRES 

af Victoria Stampe

 
December er for de fleste en dejlig måned med masser af hygge og et hav af fester. Jeg synes også, det er en hyggelig og sjov måned, hvor der sker en masse gode ting for mig, fordi jeg elsker at være et socialt menneske og være sammen med andre mennesker.
 
Alligevel kan det for mig også være en stor udfordring med alle de ting, man skal nå inden jul og alle de arrangementer, der sker i december.

Jeg bliver nødt til at planlægge min december, så jeg ikke når at blive udkørt inden årets udgang! Det gælder både med julefrokoster, julemarkeder og så skal jeg også lige huske at være sammen med min familie og venner. Hvis jeg ikke passer på, så kan jeg ligge syg 14 dage efter, hvis jeg ikke får planlagt min hverdag, fordi min medicin også kræver rigtig meget af mig. Juledagene er hårde, måske lidt ekstra hårde for mig, fordi det er et tæt pakket program med ingen pauser, manglede søvn og samtidigt skal jeg have min livsvigtige medicin.
 
Nytårsaften er også en hård omgang for mig, fordi jeg skal være længe oppe, og der bruger jeg også rigtig mange kræfter. Men det er også en forventningsfuld aften, hvor jeg gerne vil gøre lidt mere ud af mig selv, altså tage det fine tøj på, få en lækker middag og være sammen med dem der betyder noget for mig. Nytårsaften har altid for mig været den fedeste dag på året, og den skal være så perfekt som muligt, der skal ikke mangle noget der.

Det gode ved julefrokoster som så mange andre fester er, at jeg lidt glemmer mit handicap, fordi det er der, jeg kan feste igennem, men jeg ved også bare det koster et par dage efter. Det er hårdt, at jeg skal ligge i sengen efter en god fest, fordi min krop er helt smadret. Jeg kan desværre altid først mærke det bagefter, når jeg har haft det sjovt. Men man har kun ét liv, så det er vigtigt for mig at kunne nyde nogle gode stunder en gang i mellem.

Når jeg skal vurdere, om jeg kan og have overskud til et arrangement, er det også vigtigt for mig, at det ikke går for meget udover mit arbejde og min hverdag på mit bosted. Alt skal hænge sammen, og mit behov for at være social i december skal ikke ødelægge hverdagen.
Det ændrer ikke på, om det er januar eller december. Fordi det er bare noget, jeg skal leve med. Jeg skal tage hensyn til mig selv hele året rundt.

Når det er december, skal jeg tænke meget over, hvad jeg helst vil, for hvis jeg skulle noget hver dag, der er hyggeligt og festligt, jamen så ville jeg falde død om, hvis jeg ikke passer på mig selv. Så derfor tænker jeg meget over, hvornår jeg kan gøre de forskellige ting, og hvilke dage jeg lige kan holde lidt pause og have hviledage, uden at det kommer i vejen for hverdagens gøremål.
 
For jo, jeg kan godt blive ked af det, hvis jeg går glip af en fest, som jeg må melde fra til, da jeg nemt kan blive syg. Jeg er en social person, men det er hårdt, når jeg må indse, at jeg ikke kan deltage i forskellige julearrangementer. Jeg må respektere, at det er sådan, jeg er, og jeg har heldigvis et godt netværk, så folk ikke bliver sure, men har forståelse for min situation.