VI NØRDER AMERIKANSK FODBOLDKULTUR

af Chris Palmgren


Jeg er kæmpe Packers fan og har været det i nogle år nu. Packers er et amerikansk fodboldhold, og derfor elsker jeg at ser NFL, der er den amerikanske fodbold liga.

Det jeg elsker, er de sindssyge taklinger der kommer flyvende og bare teknikken i hele sporten. Det er vildt at se deres levende og legende spil, når spillerne løber rundt og laver det ene sindssyge trick efter det andet. Hvis man skal sige noget negativt om sporten, så er det nok, at sportsgrenen ikke gør noget godt for ens søvnrytme, og at en sæson kun varer et halvt år.

Men noget andet jeg holder meget af ved den amerikanske fodboldkultur, så er det nok alle de andre fans af sportsgrenen, man møder, når man går rundt med en Packers-hat. For selvom jeg møder en, som er fan af et andet hold end mig, så er der altid tid til en hyggelig snak og lidt drilleri mellem holdene. Og det synes jeg er virkelig fantastisk. 

Det er noget som mange af dem, der er fan af den traditionelle fodboldkultur kunne lære meget af. Altså fodbold med fødderne. For i traditionel fodbold virker det som om, at hvis to fans fra fodboldholdene mødes, så handler det mere om at give tæsk end at hyggesnakke og laver smådrilleri. Det skal dog lige siges, at der selvfølgelig også findes gode fans blandt den traditionelle fodboldkultur.

Et eksempel på den amerikanske fodboldkultur, som jeg holder så meget af, var da jeg var guide på Roskilde station som frivillig under roskildefestivalen, hvor der kom mange super glade Roskilde festivalgæster igennem. Og nogen af dem var selvfølgelig også NFL-fans ligesom jeg, men ikke nødvendigvis fan af samme hold. 

Da jeg selvfølgelig havde min Packers-hat på, så drillede de med et glimt i øjet, og når de kom tæt på, så fik jeg også et kram eller en high-five og en snak om hver vores hold, og hvor langt de mon vil komme i sæsonen. Når jeg efterfølgende gik rundt på selve festivalpladsen, blev jeg ofte stoppet og fik en øl og en snak med andre NFL-fans.

Jeg synes, det er fantastisk, når man tænker på hvor langt væk amerikansk fodbold egentlig kommer fra, at man stadig har sådan en fantastisk fankultur i Danmark. Jeg synes ofte, at den traditionelle fodbold har udviklet sig i en forkert retning på mange områder, også fordi der er så meget vold og dårlige råb på fodboldstadioner og deciderede slåskampe både før og efter kampen. Det kan ødelægge kampen for fodboldfans, der egentlig bare vil se noget god bold og støtte deres yndlings hold. I amerikansk fodbold er hård fysisk kontakt en del af spillet, men det betyder ikke, at der er meget vold blandt os fans.