RESPEKTER MIT ARBEJDE!

Af Maria Lytzen og Olivia Curtis, foto Julie Bezerra Madsen
I dag arbejder mange mennesker med handicap på forskellige arbejdspladser og på forskellige vilkår. Men det er ikke altid, at de handicappedes arbejde bliver betragtet som et seriøst arbejde lige som alle andres. Flere af TV-Glads medarbejdere har oplevet at både bosteder, kommuner og andre omkring dem til tider ikke har anerkendt vigtigheden af deres arbejdsopgaver og arbejdstiden. Men hvorfor skulle et job udført af et menneske med handicap være mindre værd end alle andres?  

Et gennemgående problem for flere af de interviewede ansatte er, at dem, der er afhængig af forskellige former for støtte, ofte må blive hjemme på hverdage for at modtage deres berettigede støtte: ”Det harmonerer ikke med en hverdag på en arbejdsplads, når hjemmeplejen eller andet støtte ofte ligger i arbejdstiden”, udtaler Henrik Marentius, der er afdelingsleder på TV-Glads medieredaktion.

Det problem kender Amir kun alt for godt til. Selvom han arbejder på medieredaktionen og har arbejdsopgaver, der hver dag skal løses, har han været nødt til at blive hjemme på nogle dage for at få den nødvendige hjælp. Selvom det er blevet aftalt, at hjemmehjælpen kommer 7.45, så Amir kan nå på arbejde, kommer de ofte for sent, så Amir ikke når på arbejde i tide: ”Jeg finder ud af, at de nogle gange kommer for sent, fordi de står og ryger udenfor. De er måske ligeglade med, at jeg kommer for sent. Hvis jeg selv er benhård i forhold til mine arbejdstider, får jeg ikke hjemmehjælp. For de kommer kun i arbejdstiden. Så jeg har måtte aftale med min chef, at jeg går tidligt en dag om ugen”, fortæller Amir.

Udover besøg fra hjemmehjælp og andre støttepersoner, er det også et problem for virksomhederne og medarbejderne især, når bostederne lægger ekstra ferie udenfor de almindelige ferieperioder. Det har Maria Lytzen blandt andre oplevet: ”Mange bosteder har en politik om, at man tager på ferie en uge om året med andre fra bostedet. Det er rigtig sjovt, men ferien bliver ofte placeret andre steder på året end i sommerferien. Det syntes jeg er mega irriterende, når man ellers gerne vil på arbejde og samtidig gerne vil med bostedet på ferie”.

Flere af medarbejderne med handicap har mødt skepsis fra omverdenen, der ikke altid respekterer deres arbejde. Henrik Marentius, der var med til at starte TV-Glad op, beskriver, hvor vigtigt det er at stille krav, få ansvar og være ligeværdige på arbejdspladsen. Det bliver blandt andet gjort i Glad Fonden ved at give alle medarbejdere nøgle til arbejdspladsen, holde fælles jule- og sommerfester og dele toiletforhold: ”Disse tiltag førte til, at kollegaer blev venner på kryds og tværs på en anden måde, end man måske umiddelbart ville se på beskyttede værksteder. De mennesker, der i begyndelsen startede på 
TV-Glad talte om hinanden i 3.person, mens den anden var tilstede. De var vant til at tale igennem pædagoger. Det var en svær omstillingsproces, men vi insisterede på, at man tog ansvar for sig selv. Det giver selvtillid”, udtaler redaktionsleder, Henrik.

Vi er alle forskellige, ansatte på forskellige forhold og med forskellige arbejdsopgaver. Men én ting er fælles for medarbejdernes udtalelser – vi skal respektere hinandens arbejde.


TV-GLAD


TV-Glad er en del af Glad Fonden. 

Vi er verdens første tv-station for og med mennesker med funktionsnedsættelse.


TV-GLAD
Rentemestervej 45-47
2400 København NV
Tlf.: 3812 0100
information@gladfonden.dk

Ansvarshavende redaktør: Hanne Jensen

Yderligere kontaktinfo: klik her

SOCIALE MEDIER


Facebook

YouTube

InstagramREGNSKAB, VEDTÆGTER OG BESTYRELSE

Se her