SAMTALE: OM AT BLIVE VOKSEN 

Af Victor Stasel og Sumer Mansoor 

Victor: Hvornår føler du dig voksen?
Sumer: Når jeg tænker på at blive voksen, så føler jeg mig glad, da jeg bor på et bosted. Før i tiden boede jeg hjemme, og nu har jeg lært at blive mere selvstændig, end jeg plejede.
Victor: Det er godt at være selvstændig.
Sumer: Så prøver man noget nyt.
Victor: Så ved man det er noget for en.
Sumer: Om cirka 3-4 år skal jeg flytte for mig selv, så skal jeg passe godt på mig selv. Når jeg flytter for mig selv, jeg skal vidst ned i paragraf 106, tror jeg det er, hvor der er hjemmevejleder.

Sumer: Hvordan er det at være voksen?
Victor: Jeg synes, der er mange gode ting ved det. Som at bo for sig selv, selvom jeg bor i samme opgang med mine forældre, så er det rart at bo selv. Man kan have nogle venner på besøg uden mine forældre blander sig. Så er der også det at blive ansat i forhold til at være elev. Når man er ansat, så får man ikke så mange ting forklaret, så det var noget helt nyt for mig at sætte mig ind i tingene og prøve at gøre det selv.
Sumer: Jeg vil give dig fuldstændig ret. Jeg var jo i praktik her på TV-Glad, hvor det var svært for mig i starten, men jeg har fundet virkelig gode samarbejder – blandt andet at lave de her samtaler med dig, som vi har gang i. I starten kunne jeg ikke læse og skrive, men det kan jeg nu, men jeg har det svært med nogle af ordene, og hvad det betyder, men alligevel føler jeg mig tryg til prøve det af her på arbejdspladsen.
Victor: Tak. Jeg synes også, det er et godt samarbejde.

Sumer: Hvordan er det at være kærester, når man er voksen?
Victor: De to kærester jeg har haft i lang tid, havde jeg til sidst ikke gnisten med længere. Det er svært at tage en beslutning selv, hvor meget man føler for den person, om det virkelig er den rette.
Sumer: En som man kan gå til, og en man kan blive sammen med. Man kan nyde sit forhold med kæresten, så længe det varer, og man kan finde ud af tingene. Ham som jeg har nu, er den bedste kæreste jeg har haft indtil videre og er den rette for mig.
Victor: Det er også svært at sige noget til folk og vide, hvordan de reagerer.
Sumer: Man skal tage det stille og roligt og finde den rette. Som respekterer ens handicap og hvor man kan tage det stille og roligt.
Victor: Det er rigtigt.

Sumer: Jeg har sagt til min kæreste, at jeg vil tage tingene stille og roligt. Så jeg ikke bliver forvirret. Dem der prøver på at blande sig, har jeg valgt at skubbe dem til side, og de er ikke det værd. Jeg synes, det er irriterende. Jeg synes faktisk det er svært for tiden, når folk blander sig.
Victor: Det synes jeg også. Man tør ikke så meget, når folk blande sig.
Sumer: Derfor sagde jeg til min kæreste. Jeg vil vente med at gøre det offentligt, når jeg var parat til det.